Last news in Fakti

23 Юни, 2023 12:58 3 310 16

Цената на монета с лика на Людмила Живкова от 1982 г. се е увеличила над 30 пъти

  • людмила живкова-
  • монета-
  • юбилейна монета-
  • цена-
  • нумизматика-
  • продажба

Онлайн търговец продава монетата за 630 лв.

Сребърна монета с лика на Людмила Живкова се продава за 630 лева. Това показа проверка в сайтове за продажби, в които десетки търговци продават своите редки монети, а и не само. В описанието е посочено, че монетата е много рядка и е изработена от сребро. Въпреки че номиналът ѝ е от 20 лева, онлайн продажбата ѝ е оценена 31 пъти повече.

Монетата е пусната в обращение през 1982 г., една година след смъртта на Людмила, по повод 40-ата годишнина от рождението на Живкова, която в чуждестранната преса е наричана Принцесата на българския комунизъм. На лицевата страна в горната част е разположен държавният герб на Народна република България, под него е числото на номиналната стойност "20", а вляво - годината на емисия "1982". Околовръст има надписи "Народна република България" и "лева".

На обратната страна е изобразена Людмила Живкова, а вдясно от нея на два реда са изписани годините "1942" и "1982". Околовръст има надпис "Людмила Живкова Асамблея "Знаме на мира".



Монетата е сечена в София в тираж от 20 хиляди бройки. Автори на художествения изглед са Георги Чапкънов и Стефан Ненов, припомня "България Днес".

Продажбата на монети в интернет е популярна практика, макар че цените им са силно завишени. Конкретната монета може да се намери както за 100-150 лв., така и за заветните 630! През последните години пред БНБ се извиват огромни опашки от купувачи на юбилейни монети, а скоро след това екземплярите се появяват онлайн на доста висока цена. Преди две години за умопомрачителните 84 000 евро (164 000 лева) беше продадена стара българска монета от 1894 г. с лика на цар Фердинанд на търг в Италия.

В началото на тази година БНБ пусна монета с Христо Ботев за 114 лева, но скоро след това беше предлагана в интернет за 350 лева. Подобен бизнес имаше и с монета с лика на Стоянка Мутафова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам

    4 7 Отговор
    думи.
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    3 15 Отговор
    Няма да се изплюя дори, върху тази монета...
  • 3 Политкоректен

    22 1 Отговор
    Жената може и да е принцеса, ама все пак построи нещо и направи нещо за България. Всичките културни постижения на страната са от този период. Можем само да си мечтаем някога да имаме подобни филми и песни.

    Коментиран от #5

  • 4 Колекционер на петолъчки

    6 7 Отговор
    Някоя монета с лика на Ким Чен няма ли?
  • 5 Хммм

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "Политкоректен":

    " Всичките културни постижения на страната са от този период." Кои са "културните постижения" за които говориш?

    Коментиран от #6

  • 6 КАМБАНИТЕ

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    Да докарат пълен самолет с негърчета от Куба и Зимбабве, за да драскат по асфалта.
    Пълно Ку-ку....за да отскача за вечеря до Париж.
  • 7 шири

    17 4 Отговор
    Ако не бяха убили Людмила,България можеше да бъде много по-развита икономически държава.
  • 8 Боко

    6 3 Отговор
    да си я купи .
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 5 Отговор
    А оснаналите комуняги още обикалят кофите и си ридаят за соца и ссср‼️
  • 10 Летописец

    15 4 Отговор
    Спомен за времето когато имаше българска култура .
  • 11 до Хммм

    17 2 Отговор
    Понеже забелязвам, че си от неграмотното чалга поколение, ще си направя труда да ти отговоря. Първо виж в кои години управлява точно Людмила и кога умира. После погледни годините, в които са заснети най-хубавите български филми: като почнеш от "Хан Аспарух" и стигнеш до "Оркестър без име". После погледни някоя картотека с най-златните български хитове. Дори рок групите, които били ужасно репресирани: в кои години точно са писани и издадени най-големите им хитове (на Сигнал, Щурците, ФСБ)? За поезия, литература или за НДК да не говорим. Хайде сега ми сподели с какви читави филми и музика можем да се похвалим днес? Славчо и Азис? Или най-читавият скорошен филм е "Мисия Лондон"? Като някой чужденец те попита за българската култура какво точно ще му пратиш да чуе, да гледа, да прочете?

    Коментиран от #15

  • 12 Така е

    5 0 Отговор
    Монети и антики,идеална пералня за укрити доходи ! Черепа го знаеше от 20 години ! Някои чак сега се осетиха ! Говори се ,че Тиквата купува здраво с подставени лица !
  • 13 между_другото

    1 0 Отговор
    Не колекцинирам монети, но имам пощенски марки от 80-те. Освен български, имам още руски полски, чешки, кубински. Ако някой се интересува да каже.

    Коментиран от #14

  • 14 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР👇

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "между_другото":

    А АЗ СИ ТЪРСЯ ...ЗДРАВЕТО
    И...
    ЦЕНИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА.. ПРИНЦЕСАТА...
  • 15 ами,

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "до Хммм":

    Людмила Живкова НИКОГА не е управлявала.Тя беше историк,радетел за историко-културното развитие на България извън рамките на режима и за сътрудничество с целия свят в тази област.Това не се вписваше в представите на родните комунисти и руските им братя затова и я отстраниха.

    Коментиран от #16

  • 16 Aнние

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ами,":

    На кой цял свят?Освен в Африка някой чувал ли е за нея?