Отидете към основна версия

1 356 10

Синята светлина от телефони и таблети може да доведе до ранен пубертет

  • синя светлина-
  • електронни устройства-
  • деца-
  • ранен пубертет

За ранен пубертет се смята този, който започва от 8- или 9-годишна възраст при децата.

Снимка: Shutterstock

Излагането на синя светлина, каквото се получава при редовната употреба на електронин устройства, може да доведе до ранен пубертет.

За ранен пубертет се смята този, който започва от 8- или 9-годишна възраст при децата. Макар и ранен, в повечето случаи пубертетът прогресира нормално, като в зависимост от биологичния пол може да има различни умствени и физиологични промени. При момчетата се появява окосмяване около половите органи, под мишниците и на лицето, като се наблюдава и бърз растеж на ръста. При момичетата има промени в половите органи, както и в някои случаи растеж на гърдите.

Ранният пубертет може да възникне поради множество причини, като в някои случаи пубертетът прогресира нормално. Появата му може да възникне вследствие на усложнение в мозъка от ранна възраст, като травма, генетично заболяване или тумор. В такива случаи преждевременният пубертет няма отрицателни въздействия на подрастващия организъм. Но в други ранният пубертет може да възникне вследствие на проблеми с произвеждането на хормони в тялото.

Друга възможна причина за възникване на ранния пубертет се оказва използването на електронни устройства. По-конкретно синята светлина, която тези устройства излъчват предразполага подрастващия организъм към ранен пубертет. Научното изследване, открило тази информация, е публикувано в сп. Frontiers in Endocrinology. То сочи за корелация между продължителността на използване на екрани, т.е. устройства като телефони и таблети (и съответно излагане на синя светлина) и прогресивно по-ранното започване на пубертета. То разглежда най-вече пубертета при мъжкия биологичен пол, като се сочи за отрицателни последствия от неговата преждевременност – колкото по-ранно започва пубертета, толкова по-силно се наблюдават засилено влошени фактори като потискане на развитието на сперматозоидите и увреждане на тестикуларната тъкан.

Синята светлина е постоянна част от живота на много хора в съвременното общество. Използването на електронни устройства като телефони, таблети и компютри е станало част от ежедневието, която заема все повече и повече време. Макар и социалните мрежи, и-мейлите и медията да е незаменима част от деня на някои, последствията от прекарване на толкова дълго време може да доведе до множество сериозни ефекти, като най-силно ефектите се проявяват в очите – излагането на синя светлина може да увреди клетките на ретината и да предразположи към заболявания като дегенерация на макулата. Синята светлина може да има отрицателни последствия и върху сънния режим, пише puls.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини