Отидете към основна версия

1 721 15

Възможна ли е телепортацията?

  • телепортация-
  • телепортиране-
  • физика-
  • химия-
  • наука-
  • технологии

Ще стигне ли човечеството някога до овладяване на времето и материята?

Снимка: Shutterstock

Поради жанра на научната фантастика квантовата телепортация трябва да се определи по-скоро като това, което не е, отколкото като това, което е. Квантовата телепортация например не включва физическо пренасяне на самите частици, пише actualno.com.

Всъщност тя не включва мигновено или физическо пренасяне на обекти по какъвто и да е начин. Вместо това процесът включва само прехвърляне на квантова информация, а този процес разчита на преплитане и класическа комуникация. С квантовото заплитане телепортацията става възможна, но класическата комуникация е необходима както за декодиране на телепортираната информация, така и за да не се нарушават забраните за комуникация по-бърза от светлината.

Също така, за разлика от научната фантастика, идеята за опит за квантова телепортация не е фантастика. Нито пък е просто теория. Всъщност квантовата телепортация е експериментално демонстрирана в продължение на две и половина десетилетия с помощта на различни физически системи, включително фотони, атоми и свръхпроводящи вериги.

В статия, озаглавена "Обяснение на тайните на квантовата телепортация" ("The Mysteries Of Quantum Teleportation Explained"), са изредени някои от най-забележителните експерименти с квантова телепортация:

През 1997 г. екипът на Антон Цайлингер телепортира квантово състояние с помощта на фотони; През 2004 г. NIST и Университетът в Инсбрук телепортират квантово състояние между атоми; През 2008 г. екип от университета в Токио използва фотони за телепортиране на разстояние от няколко километра; През 2015 г. екип на NIST използва фотони за телепортиране на информация на разстояние 100 км.

Между другото, за да проверите тези изследвания, не ви е необходима лаборатория. Можете да телепортирате квантова информация и да проверите успеха на експеримента си с помощта на квантов компютър, достъпен в облака.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини