Незалепващото тефлоново покритие на съдовете за готвене има склонността да се износва, а с времето то може да започне да се рони. Това най-често се случва, когато домакините залагат на по-евтини опции.
Неразтворимите микрочастици могат да попаднат в човешкото тяло, заяви Дмитрий Бистров, доцент от катедрата по хранително-вкусова промишленост, хотелиерство и обслужване в университета РОСБИОТЕХ, пише Дарик.
Според него тефлоновите тигани, които се считат за най-популярните съдове с незалепващо покритие, може да съдържат перфлуорооктанова киселина - това е устойчиво съединение, което се натрупва в тялото и не се разлага в околната среда.
За да намалите риска от навлизане на опасни частици в тялото ви, трябва да използвате алтернативни опции за съдове с незалепващо покритие. Подходящи опции са съдовете от керамика и титан, както и стъклената посуда за готвене.
Ако забележите по съдовете пукнатини или драскотини, изхвърлете ги незабавно, препоръчва експертът в интервю за Gazeta.Ru.
Семейството от токсични химикали, известни като пер и полифлуороалкилови субстанции, отбелязвани като PFAS, се употребяват от десетилетия в производството на предмети за семейството и дома, като особено популярни са съдовете с незалепващо покритие.
Съдържат се и в резистентен на петна и вода текстил, в противопожарна пяна и промишлени артикули. Учените свързват тези химикали с евентуален риск за развиването на рак, увреждане на черния дроб, както и преждевременни раждания.