14 Септември, 2024 12:11 1 286 13

Какво да правим при горящ тиган?

  • горящ-
  • тиган-
  • огън

Най-честата грешка, която се допуска, е огненият тиган да бъде посипан с вода

Какво да правим при горящ тиган? - 1
Снимкa: Shutterstock

Никой не иска да му се налага да изпада в опасни ситуации, особено в дома си. Но понякога точно това се случва и е добре човек да знае какво да направи.

Често например се случва да включим котлона и върху него да оставим без надзор тиган или тенджера, на дъното на които сме сипали олио или друга мазнина. А в това време уж за малко да отидем да свършим нещо друго. Това оставяне обаче може да бъде опасно и мазнината да се възпламени. В паниката най-честата грешка, която се допуска, е огненият тиган да бъде посипан с вода. Това е нещо, което не бива да правим, защото то само ще влоши случващото се.

От TODAY пишат, че в най-добрия случай трябва да използваме пожарогасител, какъвто обаче не всеки има у дома си. Тогава, за да потушим огъня, е най-добре щедро да изсипем върху него сода за хляб - цял пакет по възможност.

По този начин огънят ще бъде угасен и бързо трябва да премахнем съда от котлона, без да се стига до изгаряния, разбира се. Но експертите са категорични, че не можем да заменим содата за хляб с брашно например, защото ефектът няма да бъде същият, пише lifestyle.bg.

Друг начин на действие е да похлупим горящия тиган или тенджера с достатъчно голям капак. Ако всичко е наред, то огънят трябва да бъде загасен, защото му е необходим кислород, за да гори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Сипи вода от чешмата.хи хи хи

    Коментиран от #2, #6

  • 2 ЛУД

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    си за връзване с водата става огъня по силен и пожар следва само килограм БРАШНО оправя пламъка в тигана и после мокра кърпа да го задуши окончателно
  • 3 Престаравате се

    2 4 Отговор
    Такава гледка може да се види само при директен допир на мазнини с огън. На ел.котлон е невъзможно, освен ако не му помогнеш със запалка. Малко повече познания по физика!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Червената шапчица

    4 1 Отговор
    Какво да правим при горящ тиган? - Сядаме върху тигана...
  • 5 Отец Петка

    4 0 Отговор
    Обадете се на 112 да пратят пожарната или сложете тенекия над огъня и си опечете чушки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Запознат

    0 2 Отговор
    Сипва се прах за пране, а не сода за хляб

    Коментиран от #8

  • 8 СЗО

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Запознат":

    Става също и със пакет сол. Проверено!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Дръжте тигана до Пердетатаи звънете на пожарната,ако пък се запали ютията дръжте гоящата ютия и пак звънете на пожарната ,ако в къщи има някой ....пак дръжте запаления тиган или ютия и викайте силно,ПОмоощ....в никакъв случайне изгасяйте и не дърпайте щепсела,защото ще спрете пожара!
  • 10 Не брашно, не прах за пране!

    2 0 Отговор
    А бе вие нарочно ли искате да взривите кухнята?
    Първото важно условие - без паника! Второто - не пипаш с голи ръце!
    Ако има пакет сол, готварска или морска, се изсипва целия наведнъж отгоре. След това се взима първата хавлия, попаднала под ръка, полива се обилно с вода и се мята върху тигана. Мората хавлия, не водата!Накрая отгоре може да се сложи похлупак със същия размер или по-голям.
    Ако нямаш сол минаваш на хавлията.
    Ако нямаш хавлия минаваш на похлупака.
    Ама най-добре е малко да ги подготвиш тези работи и да провериш къде са.
  • 11 Чунчо

    2 0 Отговор
    Тури му захар за карамел !
  • 12 Чунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Престаравате се":

    Не си чувал за пламна точка !
  • 13 дядо поп

    1 0 Отговор
    Фламбе!