14 Юли, 2024 19:28 3 398 1

В никакъв случай не докосвайте това растение (ВИДЕО)

  • растение-
  • опасно-
  • вредно-
  • инвазивен вид-
  • хераклеум

Експерт посочва, че това е най-опасното растение в България

В никакъв случай не докосвайте това растение (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Ние добре знаем, че страната ни разполага с чудна, богата и красива природа. Имаме високи планини, бистри, реки и разнообразни флора и фауна. Мнозина обичат да ходят на излети и да се любуват на животните и растенията.

Малцина са обаче тези, които добре ги познават, а това може да се окаже опасно. Някой видове са опасни за здравето и може да си изпатите сериозно, ако не знаете как да се пазите.

Светлина по въпроса внася Дилян Георгиев. Той е част е от състава на катедрата по "Екология и ООС" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

В свое видео в канала си в Youtube той коментира и показва кое е най-опасното растение, което се среща в България.

Даниел Георгиева разкрива, че това са хераклеумите. По думите на експерта те са внесени в България и са инвазивни видове.

"Хераклеумите са изключително опасни, защото имат сок, който попаднал върху кожата, я прави силно фоточувствителна и при най-малка слънчева светлина, се получава жестоко изгаряне и мехури", посочва още той.

"Попаднал в очите, сокът може да ослепи човека. Изключително противопоказно е да се пипат с голи ръце. При премахването им трябва да се използват специални костюми, маски, ръкавици и очила. Ако случайно сокът попадне върху кожата, задължително да се покрие и по-най бързия начин да се измие със студена вода. Ако има усложнения, да се потърси лекарска помощ", съветва той и предупреждава хората да са особено внимателни покрай растението.

В никакъв случай не докосвайте това растение (ВИДЕО)



"В България видове са установени в цели ливади в региона около София и Родопите (ок. Доспат, ). Гигантският девисил може да достигне до 4 метра. Бъдете много внимателни с тези нови нашественици в нашата страна," предупреждава ученият.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    0 0 Отговор
    Вече сме информирани. Интересно имаи държавна програма за унищожението му. Препоръки как да става това. Информация кой го е разпространил?