Отидете към основна версия

1 326 5

Дигитален близнак ще ни пази при пътуване в космоса

  • космос-
  • сърдечни проблеми-
  • дигитални близнаци

Учени установиха какви опасности дебнат хората със сърдечни проблеми при туризъм извън планетата

Учени установиха опасност при пътуването в космоса на туристи със сърдечна недостатъчност. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Physiology.

Експертите прибягнаха до компютърно моделиране, за да идентифицират физиологичните промени в условията на микрогравитация. За да направят това, те използваха отделен математически модел, който включва 21 отделения на сърдечно-съдовата система, включително четири камери на сърцето, пет отделения в гръдния кош, две отделения в горната част на тялото и осем отделения в долната част на тялото. Всяко отделение се характеризира с устойчивост на приток/изтичане на кръв, еластичност и обем при условия без напрежение.

Оказа се, че микрогравитацията увеличава сърдечния дебит при всички хора - обемът кръв, който се изхвърля от вентрикулите на сърцето за една минута. Въпреки това, при пациенти със сърдечна недостатъчност, това увеличение на сърдечния дебит е придружено от опасно повишаване на налягането в лявото предсърдие, което може да доведе до белодробен оток, състояние, при което течността се натрупва в белите дробове, което затруднява дишането.

Резултатите подчертават необходимостта от цялостни здравни прегледи и индивидуализирани планове за космически туристи с хронични заболявания. Важно е да се вземат предвид дългосрочните ефекти от космическото пътуване върху сърдечно-съдовата система и да се изследва кумулативното въздействие на различни заболявания.

Phys.org отбелязва, че един обещаващ път за бъдещи изследвания и безопасност в космическите пътувания е разработването на човешки дигитални близнаци. Човешкият дигитален близнак е изключително подробен виртуален модел на човешките физиологични системи. Създавайки тези дигитални реплики, изследователите могат да симулират различни сценарии и да предскажат как различни условия, като микрогравитация, могат да повлияят на човешкото здраве.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини