Отидете към основна версия

1 530 5

Сгради от стриди?! Инженери откриха рецепта за 17 пъти по-здрав цимент

  • стриди-
  • цимент-
  • строителство

Пробивът може да доведе до по-трайно и драстично по-безопасно строителство

Въпреки че съвременният свят е изграден от цимент, неговото производство е един от най-големите източници на парникови газове. По тази причина намирането на начини за подобряване на неговата издръжливост и безопасност е от първостепенно значение.

В ново проучване от Принстънския университет учените се обърнаха към скромната стрида и нейния преливащ седеф от композитен материал.

Сравнявайки характеристиките на седефа на микроскопично ниво, изследователите са успели да увеличат якостта на цимента около 17 пъти в сравнение с обичаен циментов блок.

Учените винаги търсят начини да направят обичайно крехките материали, като бетон или керамика, по-здрави, по-безопасни и по-издръжливи. Този път те намериха вдъхновение от едно от най-невероятните места - изключително издръжливите черупки на стридите.

Един от най-известните атрибути на тези соленоводни двучерупчести мекотели е преливащият седеф от композитен материал, който покрива вътрешния слой на черупката на животното. Въпреки че този материал отдавна се предлага в магазините за бижута по света, седефът също е архитектурно чудо. Той съдържа микроскопични шестоъгълни „таблетки“, направени от арагонит (една от най-разпространените, естествено срещащи се форми на калциев карбонат), държани заедно от мек биополимер, нещо като органично лепило.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини