Last news in Fakti

27 Юни, 2024 19:05 1 400 6

Създадоха "енергийно умни" тухли от глина, стъкло и пепел

  • тухли-
  • енергия-
  • австралия-
  • производство-
  • строителство

Те запазват топлината през зимата и предотвратяват прегряването през лятото

Австралийски учени разработиха тухли, направени от глина и отпадъци, и ги нарекоха "енергийно умни", пише Construction and Building Materials.

Конвенционалните тухли, използвани в строителството, се изпичат при много високи температури, като по този начин се отделят огромни количества въглероден диоксид в атмосферата. Интелигентните тухли се създават чрез смесване на глина, стъклени отпадъци и пепел от въглища. Според експерти, тяхното изпичане изисква много по-ниска температура, също така този строителен материал запазва топлината през зимата и не прегрява при горещо време.

Учените са изчислили, че за изпичане на обикновени тухли е необходима температура от 1 050 градуса, а за умните тухли - 950 градуса. В материала се посочва още, че икономиите ще бъдат осезаеми и вредата за околната среда ще бъде намалена, ако производителите произвеждат 1,4 трилиона от новия вид тухли годишно.

Според експерти тухлите имат ниска топлопроводимост, така че запазват топлината през зимата и предотвратяват прегряването през лятото. Благодарение на това потребителите ще могат да пестят електроенергия за отопление или охлаждане на помещения. Също така здравината на новите тухли отговаря на международните стандарти.

В края на юни корейски учени разработиха метод за създаване на тухли от лунен реголит чрез микровълново синтероване. Този метод е подобен на изпичането на керамика и включва повишаване на температурата на суровините за създаване на твърди строителни материали.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    6 2 Отговор
    Създавате само простотии, нещо измислено преди хиляди години. Наистина аман от тъпотииъе ви само бози за отклоняване на вниманието от истинските новини случващи се по света. На десет учени им трябва и един чобснин да ги спаси като стане нужда
  • 2 Проспал си физиката, Ганчев

    4 0 Отговор
    Топлината се акумулира и запазва за сметка на топлинния капацитет. Топлопроводимостта е за друго.
  • 3 САП

    2 0 Отговор
    Нищо ново по слънцето.

    Тази технология въглища в глината правиха опити с нея още по време на соца 70 - 80 години.

    Оказа се проблемна защото във въглищата има примеси и други материали и тухлите се оказа, че отделят отрови в изградените сгради.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урунгела от унсс право

    0 1 Отговор
    Които иска може да ми пише в фейсбук да намачкаме храстите в полето 🤭
  • 6 Годжи от сутрешното шоу за глухонеми

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "САП":

    Ами ти сам отговаряш защо се предлага тази "НОВА и ЧИСТА" технология - тухлите отделят отрови в изградените сгради.. Идеално ! А господарите на са учените най-щастливи !