Last news in Fakti

11 Декември, 2023 13:58 1 739 4

Създадоха самовъзстановяващ се бетон от живи микроорганизми

  • бетон-
  • възстановяване-
  • материал-
  • строителство-
  • бактерия-
  • бактерии-
  • микроорганизми

Бактерия, с която е подсилен бетона, може да създаде подобен на камък материал, който се втърдява от само себе си

Създадоха самовъзстановяващ се бетон от живи микроорганизми - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета "Дрексел" от САЩ, са успели да увеличат трайността на бетона, подсилвайки го с живи микроорганизми, пише сп. Си Би Ем (Construction and Building Materials).

Въвеждането на бактериални структури в бетона му позволява да "лекува" собствените си пукнатини. За целта специалистите са използвали специално полимерно влакно, заключено в наситен с бактерии хидрогел и здрава защитна обвивка. Според изследователите подобна микробна "арматура" предотвратява разрастването на пукнатините и осигурява възстановяването на увредения материал, пише БТА.

Изследователите са изолирали щам на бактерията Lysinibacillus sphaericus в качеството на биовъзстановяващ агент. Тези устойчиви микроорганизми се срещат често в почвата. Те имат способността да задействат специфичен процес, създавайки подобен на камък материал, който може да се стабилизира и втвърди, превръщайки се в кръпка за пукнатини в бетона.

Бактериите Lysinibacillus sphaericus са способни да съществуват при тежки условия в бетона, оставайки неактивни, докато не бъдат задействани от проникнала влага. Когато в пукнатината навлезе вода, тя кара хидрогела да се разшири.

Същевременно бактериите влизат в действие, като реагират с калция в бетона и образуват калциев карбонат, който запълва пукнатината чак до повърхността. Учените отбелязват, че микроорганизмите успяват да възстановят бетона средно за един до два дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Челен опит

    12 0 Отговор
    Голям праз, при ремонтите в софето, отдавна се използват материали, които се саморазрушават веднага след изтичане на гаранционния срок, а ако нещо не се получи, веднага отиват от ВиК да разкопаят.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Челен опит":

    Ооо още преди да изтече гаранционния срок е леш…
  • 3 00014

    0 0 Отговор
    От снимката предполагам има намек, че тези микроорганизми ще възстановяват и женски мераци.
  • 4 Абдул от Кабул

    0 0 Отговор
    Графенов оксид?