Отидете към основна версия

688 6

Kучетата ни разбират по-добре, когато им говорим като на бебета

  • кучета-
  • куче-
  • домашни любимци-
  • говор-
  • комуникации-
  • комуникация-
  • разбиране-
  • животни

Кучетата разбират хората по-добре, когато им се говори по-бавно

Снимка: Shutterstock

Някога чудили ли сте се защо кучето ви реагира по-добре, когато използвате този игрив бебешки глас и го питате "Кой е добро куче"?

Ново проучване от Женевския университет, публикувано в PLOS Biology, има отговор на това вокално взаимодействие между човек и куче. Кучетата разбират хората по-добре, когато им се говори по-бавно. Дори ако кучетата не произнасят човешки речи, те изглежда реагират на човешка реч, особено речта с по-бавно темпо.

Проучването оценява вокалните взаимодействия на 30 кучета, заедно с 27 човека, говорещи на други хора, и 22 човека, говорещи специално на кучета, за да разберат вариациите във вокалното темпо. Изследователите също изследват ЕЕГ както на кучета, така и на хора, за да наблюдават мозъчните им реакции.

Изследователите отбелязват, че докато хората обикновено говорят с бързо темпо от приблизително четири срички в секунда, кучетата вокализират с много по-бавна скорост от около два звука в секунда. Още по-интригуващо е, че когато се обръщат към кучета, хората инстинктивно намаляват темпото на речта си до около три срички в секунда. Тази модификация е в съответствие със способностите на възприемане на кучетата, което им позволява да разбират по-добре командите и съобщенията и да реагират по-ефективно.

Забавянето на речта изгражда по-добра връзка, тъй като кучето разбира хората по-добре. В проучването ЕЕГ сигналите разкриват, че невронният отговор на кучето към речта е съсредоточен върху делта ритъма, а от друга страна човешкият отговор към речта е фокусиран върху по-бързите тета ритми.

Тази разлика в невронните системи, участващи в обработката на речта, показва, че забавянето на речта ни ще помогне да предадем нашето послание на кучетата по-ефективно. Той подчертава важността на тона и темпото за насърчаване на ефективна комуникация с нашите кучешки другари. Това разкрива, че кучетата са по-настроени и чувствителни към тънкостите на човешката реч.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини