3 Октомври, 2024 15:28 989 3

Как да се наспим добре, ако партньорът ни хърка?

  • хъркане-
  • партньор-
  • сън-
  • вечер

Лекар дава 5 съвета за спиране на хъркането

Как да се наспим добре, ако партньорът ни хърка? - 1
Снимка: Shutterstock

Хъркането е често срещан проблем, с който се сблъскват много хора по цял свят. Докато човекът, който хърка, може да не го осъзнава, докато спи, това може да бъде трудна ситуация за най-близкия до него човек. Хъркането също може да доведе до задушаване в някои случаи. Но защо се случва?

В интервю за HT Lifestyle, д-р Шийтал Гоял, консултант-невролог от Wockhardt Hospitals, Mumbai Central обясни: „Хъркането е вибрация на тъканите в гърлото, причинена от частична обструкция на въздушния поток, преминаващ през устата и носа по време на сън.”

Фактори, които водят до хъркане:

Д-р Шийтал Гоял обясни: „Няколко фактора могат да доведат до това запушване, включително назална конгестия, уголемени сливици или аденоиди, затлъстяване, поза на сън и естественото отпускане на мускулите на гърлото с напредването на възрастта. Когато спим, мускулите в гърлото ни се отпускат, което прави дихателните пътища сгъваеми и води до хъркане. Освен това навиците в начина на живот, като консумация на алкохол и пушене, могат допълнително да отпуснат тези мускули на гърлото и да увеличат назалната конгестия, влошавайки ситуацията.”

Съвети за намаляване на хъркането:

  • Поддържане на здравословно тегло: Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение, тъй като допълнителното тегло около врата допринася за запушване на дихателните пътища. Дори лека загуба на тегло може да допринесе за значителна разлика.
  • Здравословна позиция за сън: Коригирането на позицията за сън също е важно. Спането на една страна, а не по гръб, може да попречи на езика да падне назад и да блокира дихателните пътища.
  • Правилна хидратация: Да останете добре хидратирани също е от съществено значение, тъй като дехидратацията може да доведе до по-гъста слуз, което влошава хъркането.
  • Управление на алергиите: Контролирането на алергиите е друга ефективна стратегия, тъй като те са основна причина за назална конгестия. Използването на пречистватели на въздуха за ограничаване на излагането на алергени и приемането на антихистамини може да помогне за подобряване на въздушния поток.
  • Намаляване на приема на алкохол: Намаляването на приема на алкохол и успокоителни преди лягане е жизненоважно, тъй като тези вещества отпускат мускулите на гърлото, което прави хората по-податливи на хъркане.
  • Здравословен начин на живот: Включването на упражнения и поддържането на здравословен начин на живот може допълнително да подобри общото качество на съня.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    1 4 Отговор
    Секс, труд и розмарин.
  • 2 Мъдрият

    9 1 Отговор
    Пълни глупости! Който си хърка - си хърка и със здравословен начин на живот също!

    Единственият правилен и вършещ работа съвет е: спете в различни стаи!

    Просто човекът, който хърка - трябва да спи сам в стая! Това е решението!
  • 3 Който хърка си хърка

    4 1 Отговор
    Да спи в отделна стая.