Отидете към основна версия

2 097 9

Адвокат Цв. Цветанов сподели незабравими фотомоменти от пътуване с Кирил Маричков преди 33 години в САЩ

  • адв. цветан цветанов-
  • кирил маричков-
  • сащ-
  • спомен

Адвокат Цветанов разказва своите спомени и впечатления от срещата с легендарния музикант

Известният медиен адвокат Цветан Цветанов, управител на фондация „Европейски екологичен фестивал“, която заедно с община Кърджали организира току що приключилото в южния областен град 17-то издание на европейския екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век" 2024, сподели неизвестни фотомоменти от пътуване в Америка преди 33 години.

Фотомоментите са запечатали в снимки това едномесечно пътуване през пролетта на 1991 г. на адв. Цветанов, като няколко от тях, които публикуваме са заедно с трагично починалия тези дни легендарен наш рок певец, композитор и творец Кирил Маричков.

По конкретно, какво сподели адвокат Цветан Цветанов:

“Бях е поканен от Джон Мензис, културно аташе в Посолството на САЩ, да се включа като юридически експерт специалист по телекомуникации и медии, заедно с малка група български политици, депутати от 36-то ОНС, както и известни журналисти, която посети Съединените щати за запознаване с дейността и опита на американските медии и американското медийно законодателство. В групата имаше личности като Елена Поптодорова, Кирил Маричков, Николай Слатински, Боян Папазов, Васил Димитров, покойният популярен журналист Мико Петров/светла му памет/, Петко Георгиев и двама експерти.

Бяхме много впечатлени, разбира се, от видяното и наученото от американските електронни медии, като в програмата имахме и избор да посетим интересни места и забележителности.

Особено бях впечатлен бях от съвпадението в споделеното силно и от мен желание на Кирил Маричков, да посетим Националното гробище „Арлингтън“ (Arlington National Cemetery, Арлингтън нешънъл семетри).Това е военно гробище в САЩ, окръг Арлингтън, Вирджиния, създадено по време на Американската гражданска война, което се намира близо до Пентагона на южния бряг на река Потомак.

Мотивираното ни вълнуващо желание бе да изразим почит пред паметта и героичното поведение на загиналите на 28 януари 1986 година седем американски астронавти в случилата се може би най-кошмарна катастрофа в цялата история на НАСА. Тя се случва пред очите на милиони зрители. Хиляди хора се стичат на космодрума във Флорида, за да наблюдават излитането на совалката, стотици камери снимат и така по цял свят зрителите гледат в реално време. която се случва пред очите на милиони зрители. Седемчленният екипаж на "Чалънджър“ се състои от Френсис Скоби (командир), Майкъл Смит (пилот), Елисън Онизука, Джудит Резник, Роналд Макниър и Криста Маколиф (специалисти на мисията), Грегъри Джарвис (специалист по полезния товар). Преди катастрофата - през август 1984 г., тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън обявява програмата на НАСА "Учител в космоса". Идеята е в рамките на полетите на космическите совалки понякога да летят обикновени граждани, но именно учители, за да може да разкажат на учениците си преживяното и да ги вдъхновят да се занимават с наука и технологии. 38-годишната Криста Маколиф, която е преподавател по изкуства в университета Конкорд в Ню Хемпшир и е избрана за полета на „Чалънджър“ е наградена посмъртно на 23 юли 2004 г. от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта – най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.

Същата вечер след трагедията президентът Рейгън казва в телевизионно изявление "Загинаха седем герои. Те платиха с живота си за пионерския дух на човечеството. Бъдещето принадлежи на смелите“.

Сега съм повече от убеден, че легендарният „щурец“ Кирчо/Кирил Маричков заедно с прочутите си колеги от „Щурците“ с бунтарските си песни, рок-шедьоври отправяше послание към всички нас хората да имаме свободен дух, да сме смели като пионерите в Космоса и да се надяваме на по-добри дни! Дано се срещнат в светлите си пътища във Вселената! Поклон пред светлата памет и творческия дух на Кирил Маричков!"

Old Cowtown Museum е исторически музей, разположен в Уичита, Канзас, Съединени щати. Намира се до река Арканзас в центъра на Уичита.[1][2] Музеят е създаден през 1952 г. и е един от най-старите исторически музеи на открито в централните Съединени щати с 54 исторически и пресъздадени сгради, включително ферма от епоха и стопански постройки, разположени на 23 акра земя край оригиналния Чизхолм пътека. Cowtown е комбинация от атракция, музей, обект с жива история и проект за опазване на историята.[3] Град Уичита работи с Historic Wichita Cowtown, Inc. Board, 501(c)(3) организация с нестопанска цел, за да подпомогне музея и неговата мисия. (бележка на автора)

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини