14 Октомври, 2024 09:17 1 682 7

Адвокат Цв. Цветанов сподели незабравими фотомоменти от пътуване с Кирил Маричков преди 33 години в САЩ

  • адв. цветан цветанов-
  • кирил маричков-
  • сащ-
  • спомен

Адвокат Цветанов разказва своите спомени и впечатления от срещата с легендарния музикант

Адвокат Цв. Цветанов сподели незабравими фотомоменти от пътуване с Кирил Маричков преди 33 години в САЩ - 1

Известният медиен адвокат Цветан Цветанов, управител на фондация „Европейски екологичен фестивал“, която заедно с община Кърджали организира току що приключилото в южния областен град 17-то издание на европейския екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век" 2024, сподели неизвестни фотомоменти от пътуване в Америка преди 33 години.

Фотомоментите са запечатали в снимки това едномесечно пътуване през пролетта на 1991 г. на адв. Цветанов, като няколко от тях, които публикуваме са заедно с трагично починалия тези дни легендарен наш рок певец, композитор и творец Кирил Маричков.

По конкретно, какво сподели адвокат Цветан Цветанов:

“Бях е поканен от Джон Мензис, културно аташе в Посолството на САЩ, да се включа като юридически експерт специалист по телекомуникации и медии, заедно с малка група български политици, депутати от 36-то ОНС, както и известни журналисти, която посети Съединените щати за запознаване с дейността и опита на американските медии и американското медийно законодателство. В групата имаше личности като Елена Поптодорова, Кирил Маричков, Николай Слатински, Боян Папазов, Васил Димитров, покойният популярен журналист Мико Петров/светла му памет/, Петко Георгиев и двама експерти.

Бяхме много впечатлени, разбира се, от видяното и наученото от американските електронни медии, като в програмата имахме и избор да посетим интересни места и забележителности.

Особено бях впечатлен бях от съвпадението в споделеното силно и от мен желание на Кирил Маричков, да посетим Националното гробище „Арлингтън“ (Arlington National Cemetery, Арлингтън нешънъл семетри).Това е военно гробище в САЩ, окръг Арлингтън, Вирджиния, създадено по време на Американската гражданска война, което се намира близо до Пентагона на южния бряг на река Потомак.

Адвокат Цв. Цветанов сподели незабравими фотомоменти от пътуване с Кирил Маричков преди 33 години в САЩ

Мотивираното ни вълнуващо желание бе да изразим почит пред паметта и героичното поведение на загиналите на 28 януари 1986 година седем американски астронавти в случилата се може би най-кошмарна катастрофа в цялата история на НАСА. Тя се случва пред очите на милиони зрители. Хиляди хора се стичат на космодрума във Флорида, за да наблюдават излитането на совалката, стотици камери снимат и така по цял свят зрителите гледат в реално време. която се случва пред очите на милиони зрители. Седемчленният екипаж на "Чалънджър“ се състои от Френсис Скоби (командир), Майкъл Смит (пилот), Елисън Онизука, Джудит Резник, Роналд Макниър и Криста Маколиф (специалисти на мисията), Грегъри Джарвис (специалист по полезния товар). Преди катастрофата - през август 1984 г., тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън обявява програмата на НАСА "Учител в космоса". Идеята е в рамките на полетите на космическите совалки понякога да летят обикновени граждани, но именно учители, за да може да разкажат на учениците си преживяното и да ги вдъхновят да се занимават с наука и технологии. 38-годишната Криста Маколиф, която е преподавател по изкуства в университета Конкорд в Ню Хемпшир и е избрана за полета на „Чалънджър“ е наградена посмъртно на 23 юли 2004 г. от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта – най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.

Същата вечер след трагедията президентът Рейгън казва в телевизионно изявление "Загинаха седем герои. Те платиха с живота си за пионерския дух на човечеството. Бъдещето принадлежи на смелите“.

Сега съм повече от убеден, че легендарният „щурец“ Кирчо/Кирил Маричков заедно с прочутите си колеги от „Щурците“ с бунтарските си песни, рок-шедьоври отправяше послание към всички нас хората да имаме свободен дух, да сме смели като пионерите в Космоса и да се надяваме на по-добри дни! Дано се срещнат в светлите си пътища във Вселената! Поклон пред светлата памет и творческия дух на Кирил Маричков!"

Old Cowtown Museum е исторически музей, разположен в Уичита, Канзас, Съединени щати. Намира се до река Арканзас в центъра на Уичита.[1][2] Музеят е създаден през 1952 г. и е един от най-старите исторически музеи на открито в централните Съединени щати с 54 исторически и пресъздадени сгради, включително ферма от епоха и стопански постройки, разположени на 23 акра земя край оригиналния Чизхолм пътека. Cowtown е комбинация от атракция, музей, обект с жива история и проект за опазване на историята.[3] Град Уичита работи с Historic Wichita Cowtown, Inc. Board, 501(c)(3) организация с нестопанска цел, за да подпомогне музея и неговата мисия. (бележка на автора)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 4 Отговор
    Поклон
  • 2 влък

    2 1 Отговор
    Преди 33 години а хамилья,де а хамильяр.
  • 3 когато галя беше малка

    8 1 Отговор
    сорос вече си ги развъждаше на територията
  • 4 Кирил Маричков

    5 0 Отговор
    Не е важно дали ще захапеш кокала, много по-важно е да не го изпуснеш след това !!!!
  • 5 Тома

    6 1 Отговор
    Цялата група после станаха видни соросоиди
  • 6 24-33

    5 0 Отговор
    1991 г Годината на прехода . лъвче с стачници , едни постоянно говореха демокрация и новонаучени догми и подлизуркване . а други кат павлов, васил и георги илиеви правеха първи стъпки за чалга, банки , контрабанда и куфари . псевдо оправията и купонната система докара 4 групировки и философ-експерти . прехвърлиха бизнесите , кредит милионерите взеха милярди , тогавашните финансисти вдигнаха ръцете .
  • 7 Хубаво

    2 0 Отговор
    Гледайте - още от 1991г. са вербовани първите предатели, които активно работят за американските интереси и до днес! Сред рях Маричков е обикновен льольо - будала-идеалист.