Отидете към основна версия

4 473 1

Държавата като съседа с бормашината

  • съседа-
  • бормашината-
  • държавата-
  • пет села-
  • бунт-
  • въглища

Или защо пет села се вдигнаха на бунт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нали си спомняте кое е най-изнервящото през почивните дни, особено в интервала от 14 до 16 часа? Точно така – съседът с бормашината (или флекса).

Вицовете за този неуморен труженик разведряват обстановката, но невидимото му, но чуваемо присъствие ви дебне отвсякъде. Дори и там, където не очаквате. Хрумвало ли ви е, че съседът с бормашината може да се окаже пратен от държавата чиновник?

Подобна метафора използва кмета на софийското село Голяновци  Симеон Спасов, когото Факти.бг потърси около разшумяването на една излязла от мъглата концесия за въглища.

В ролята на мъглата влизат Решенията на Министерски съвет от 10 септември 2014 г. (кабинетът „Близнашки”).

След дълго ровене намираме следния текст: „За срок от три години „Мин Индъстри“ ЕООД ще изследва за твърди горива площта „Балша и Балша-изток“, разположена на територията на областите София-град и Софийска. Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателни работи е 94 000 лева, а сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 9400 лева.»

Този текст е  сбутан обаче заедно с още няколко под общото заглавие

Инвестиции за над 1,3 милиона лева в добив на строителни материали ще бъдат направени в община Пазарджик, като заглавието е огромно и почернено.

Става въпрос за четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства и две решения за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства. Разбира се, само едно се отнася за Пазарджик.

От цитираното решение потърпевши се оказват пет села, които се намират в областите София град и София област, които се намират северозападно от столицата - Балша, Житен, Доброславци, Голяновци, Драговищица.

Както обикновено се случва у нас, никой не е уведомил жителите на тези села, че ще има такова решение. Или както се изрази кметът Симеон Спасов: «Седиш си у вас, идва някой с бормашина, започва да пробива и ти казва, че има разрешително”.

Естествено, липсата на информация поражда куп предположения, какво точно ще се търси. Жителите на Голяновци излизат на протест, хората са готови на бунт, появяват се слухове, че ще ги изселват...

Симеон Спасов разказа пред Факти.бг, че преди 30-40 години е имало подобни проучвания, които са установили наличие на слабокалорични въглища, добивът на които не е икономически изгоден. Това го знаят и хората от селата и те се питат за какво се правят пак проучвания. Отгоре на всичко въглищата се намират на дълбочина между 60 и 100 метра – над водоносния слой, и жителите се притесняват от замърсяване на водата, която се ползва за земеделие.

Не е зле да си припомним и факта, че неработещият вече металургичен комбинат «Кремиковци» е построен заради погрешното предположение, че в софийското поле има големи находища от въглища.

За щастие, ден преди крайния срок за обжалване местен жител разбира за решението и подава жалба във Върховния административен съд. Към жалбата се присъединяват и общините на потърпевшите села, както и община Костинброд.

Може би хубавото от поредната история на чиновническо безхаберие е че хората започват да се организират, за да направят нещо срещу досадния съсед с бормашината, в случая – държавната машина. Симеон Спасов съобщи вчера, че предстои съдебната регистрация на гражданско сдружение, което да да защити правата на засегнатите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини