Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 14:01 2 239 38

Въглищната индустрия си отива. Какво може да се направи?

  • зърнопроизводители-
  • въглища-
  • протест-
  • българия-
  • индустрия-
  • енергетика-
  • ес-
  • възраждане-
  • герб-
  • дпс-
  • тец-
  • бобов дол

Въглищната енергия върви към своя край, а в България решенията са закъснели и ще бъдат болезнени

Въглищната индустрия си отива. Какво може да се направи? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Енергията на въглищата, сложила началото на индустриалната революция преди два века и половина, върви към своя финал. Процесът е неизбежен, а за страните от ЕС окончателният край е фиксиран - 2050 г., когато Европа трябва да стане климатично неутрална. За България решенията са закъснели с повече от десетилетие и неминуемо ще са болезнени, тъй като преходът няма да е плавен. Водещи проблеми са липсите на адекватна стратегия и на информационна кампания, също като за присъединяването към еврозоната.

От управляващите се очаква да обяснят как ще се върже енергийният баланс на България без произвеждания от тецовете ток и какво бъдеще предстои за трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Отговори на първия въпрос засега няма, докато решението на втория се съдържа в очакваните 1,4 милиарда лева по териториалните планове за трите района и още близо 3 милиарда лева по програма “Развитие на регионите” (2021-2027 г.) на Европейския фонд за регионално развитие.

Кой ще плати сметката?

В случай че плановете не бъдат одобрени, средства няма да бъдат получени - въглищната индустрия пак ще приключи, но без смислена алтернатива за работещите в нея, което би означавало и бавна гибел за трите области. България вече изгуби близо 200 милиона лева за 2022 г. заради неизпратените планове. Този път управляващите успяха - макар че 24 часа преди документите да бъдат експедирани към Брюксел, избухнаха протестите на миньори и енергетици.

Ако протестиращите в защита на въглищната индустрия искат да я запазят без промяна до 2038 г., останалата част от България трябва да каже дали е съгласна да плаща въглероден данък, за да ги има. Защото през 2025 г. субсидирането им чрез квоти емисии CO2 спира, което значи ще затворят постепенно и мините, и тецовете на въглища, защото произвежданият от тях ток ще стане твърде скъп. За да работи най-големият ТЕЦ - държавната "Марица Изток 2" например, през 2022 г. са закупени квоти за над 1.7 млрд. лева. Либерализацията на пазара на ток за битови потребители след 2026 г. ще ускори раздялата с кафявата електроенергия.

Управляващите предлагат на напусналите работа да бъдат изплатени минимум 20 и максимум 36 заплати от държавния бюджет, а част от хората да продължат да работят за преодоляване на екологичните последствия от откритите рудници в Маришкия басейн - основно за рекултивация. Правителството настоява за диалог със синдикатите, а до декември, когато трябва да бъдат одобрени териториалните планове за справедлив преход, има 2 месеца за преговори и с Еврокомисията. Но не и за отстъпление от края на кафявата енергия.

Колко време могат да продължат с блокади на пътища и улично недоволство предвожданите от синдикатите протестиращи? Не и година, колкото издържаха английските миньори през 1984 г. "Последната голяма битка на организираната индустриална класа, в която миньорите бяха героичният авангард”, както я определя в публикации на Британската академия проф. Робърт Гилдеа. Но битката не сломи волята на премиера Маргарет Тачър да закрие двайсетина губещи държавни мини, а с тях и 20 хиляди работни места. В България заетите са с 4-5 хиляди по-малко, близо две трети от тях работят в държавните "Мини Марица Изток" и "Марица Изток 2", останалите са в частните фирми, свързвани с Христо Ковачки, и в двете т.нар. “американски централи”, чиито договори за изкупуване на ток по фиксирани цени приключват през 2024 г. и 2026 г.

"Възраждане" и други политически игри

Едва преминал сблъсъкът със зърнопроизводителите и блокадите на пътища с трактори заради вноса на селскостопанска продукция от Украйна, на полето на гражданското неподчинение връхлетяха миньорите и енергетиците. Точно преди местните избори.

Политическата сила, покрепила протестите на първите още преди да са започнали - и дейно участваща в недоволството на вторите, е "Възраждане". Депутати на партията се активизираха от м.г. в Старозагорска област, а днес вече лидерът Костадин Костадинов гръмогласничи от социалните мрежи, че щом "Възраждане" започне да управлява, не само че тецовете няма да се затворят, но и ще бъдат разширени. Лесно е да се обещава непостижимото.

Знамената на "Възраждане" забеляза и премиерът. "Смятат, че така ще спечелят популярност за изборите, но те работят срещу хората от региона. Има партийни участия от страна на левицата, има и други", посочи Николай Денков.

ГЕРБ и ДПС, номинални партньори на ПП-ДБ, с чийто мандат е съставено правителството, и този път са на страната на недоволните. Както и при кризата със зърнопроизводителите, те избраха позиция на медиатори и балансьори между власт и протестиращи, но също и на критици на управляващите с обвинения, че уреждат "свои" бизнесмени в териториалните планове. Лицемерно, след като информационната кампания за затварянето на въглищната индустрия трябваше да започне още при управлението на ГЕРБ. Именно третото правителство на Бойко Борисов подкрепи Брюксел за целта за намаляване на вредните емисии с 55% до 2030 г., което по подразбиране изключи въглищата, но и то, и следващите продължиха да увъртат докога.

Президентът Румен Радев също се нареди до ГЕРБ с упреците си за "основателни съмнения, че приоритет на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика". Тезите на двата най-големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" не се различават от президентските. След като държавните мини и ТЕЦ в Маришкия бъдат затворени, те ще загубят достъп до ресурси, членска маса, а с това и влияние и възможности за лобиране. След провала на миньорските протести във Великобритания членството в профсъюзи е намаляло от около 40% от работната сила на нацията до едва 20 процента. И е продължило да спада през следващите десетилетия.

Зимата е далеч, изборите - близо

Новата индустрия, която да промени облика на въглищните региони, не е сигурна, тъй като заявеният инвеститорски интерес е слаб. Проектът за водородна долина в Стара Загора е в самото начало. Сигналите за т.нар. американски централи са, че вероятно ще спрат работа, след като изтекат договорите им за изкупуване на ток по гарантирани цени. Могат и да ограничат използването на въглища, смесвайки ги с биомаса и други, което също няма да е за дълго. Предвижда се държавната ТЕЦ да се използва за стратегически резерв. Не е ясно обаче как бурното развитие на ВЕИ - солари, хидроенергийни мощности, енергия от вятър - е обвързано с развитието на електропреносната и електроразпределителната мрежа, което силно изостава.

Противоречивите сигнали от няколко поредни правителства в комбинация с неопровержимото убеждение, че на властта в България не може да се вярва, наляха бензин в протестите. Заплахите на енергетиците, че ще преминат към ефективни стачни действия, не плашат, когато зимата е далеч. Местните избори обаче са близо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 7 Отговор
    Да правите референдум като в Крим..
  • 2 Варна

    40 9 Отговор
    Първото е да се маха това продажно правителство.
    После с новото да се договорят.

    Коментиран от #37

  • 3 Последния Софиянец

    39 9 Отговор
    В Германия отварят ТЕЦ овете и внасят въглища от ЮАР.
  • 4 честен ционист

    37 3 Отговор
    Електричеството произведено в света за миналата година от въглища е 10,190 TWh На този източник се пада най-големит дял от производството, така че "Въглищната енергия върви към своя край" е меко казано пропаганда.
  • 5 12345678

    28 6 Отговор
    А Германия отново отвори мините...
  • 6 Абе

    4 7 Отговор
    Може да се извика попа, да ги опее.
  • 7 да се продаде на

    3 10 Отговор
    украинските олигарси бизнеса . внасяме ефтин ток от турция . и не се перчим с ваглищарския срамен бизнес за милиони .
  • 8 ха ха

    30 1 Отговор
    Спрете да слушате дивотиите на давоските отрочета. Бъдещето е неясно и най-голямата глупост е да се разчита на перки и панелки. Нужна е АЕЦ и вероятно редица газови електростанции за студен резерв. Проблемът е руската зависимост. Правителствата не направиха нищо през последните 30 години за да диверсифицират енергетиката. Сатаниш и Баце са истинските виновници за сегашното състояние.
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    Ковачки и Подобни ще си Живеят Животът а много Хора ще мизерстват гладуват студуват боледуват умират Защото капиталистите и олигарсите не им Пука за Обикновените Българи
  • 10 АБВ

    7 23 Отговор
    Да се учат за друг вид работа нямат друг изход аз не желая да ми тровят децата като толкова искат да копаят да вървят в Домбас

    Коментиран от #13

  • 11 !!!?

    5 7 Отговор
    Дерогация на Кюмюра - Кауза пердута !
    Ето защо протестите са чисто политически...на с благословията на Посолството !!!?
  • 12 Псевдоним

    10 0 Отговор
    Като за начало могат да се въдворят климатичните екстремисти в специализирани заведения. Много проблеми ще се решат.
  • 13 честен ционист

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "АБВ":

    Те Тец-овете пак ще бумтят, ама със световния боклук. А на преживните като теб ще викат, дишайте спокойно, пушекът е бел.
  • 14 Мамул

    26 5 Отговор
    Въглищната индустрия не си отива! Унищожават я глобалистите финансисти, които налагат Нов Световен Ред. Новият Световен Ред е без индустриализация и промишленост, защото тя създаде средната класа. А средната класа е умна, свободна и творческа. Тя е заплаха за властта на банкерите лихвари паразити. Теорията за декарбонизация е една измама.
  • 15 МММ да

    18 4 Отговор
    Тия от DW, защо не напишат как в Германия премахнаха по-голямата част от нов ветро парк за да добиват въглища и как ден след спирането на АЕЦ отделените въглеродни емисии и прах се покачиха с цели 60%. Значи швабите си ги отвориха най-нагло, а ние сме закъснели да ги махнем. Плюс при тях не са правени подобрения от над 30години.
  • 16 Това е бъдещето

    18 0 Отговор
    Коя западна компания е разкрила производство в България и е ангажирала трудово население? Мерцедес, тойота, Сони, самсунг, ейпъл, файзер, лекарства, микрочипове, локомотиви, бяла техника? Футболните ни отбори са с преобладаващо чужденци и треньора на националния отбор също. Очаквам и вносни футболни съдии. Само перуката на ръководителя на БФС е все така черна, като резултатите на националния отбор.
  • 17 беги мани

    5 2 Отговор
    в мазето имам 2 газови лампи ... да ги вадя ли?
  • 18 беги мани

    9 1 Отговор
    Въглищната индустрия си отива. Какво може да се направи?
    - Да си извадите газовите лампи от мазето!
  • 19 12345

    13 2 Отговор
    Просто спират да се плащат въглеродни квоти и си ползваме въглища докато имаме, хубаво е тецовете да инвестират в екология, филтри, такива неща. Когато се изградят заместващи мощности, АЕЦ например, може да се помисли и за затваряне на съответваща мощност ТЕЦ. Не сме длъжни да изпълняваме решения на ЕК когато те не са в наш национален интерес, ако не го разбират, напускаме ЕС.
  • 20 Даамм

    11 1 Отговор
    Въглищната енергия се завръща. Можеше и да си отиде, в едни други времена. Сега ще спасява човечеството от хора на глупаците.
  • 21 Гражданин

    4 9 Отговор
    Много обективна статия! Въглищата , особено нискокачествен лигнит, нямат икономически шанс през втората половина на 21-ви век.
  • 22 Никой

    4 7 Отговор
    Кой не иска държавата да му осигури работното място до 2038 год ? Този на който му предстои пенсиониране до 2-5 год . да не бъде уволняван. Че и аз искам така,напук на другите балъци, дето бачкат при тези гадни капиталисти. Че КОЙ не иска друг да му плаща масрафа ? 6 милиона българи в плен на 10-15 хиляди миньори - "енергетици ". Повечето протестъри без никаква квалификация-лопатаджии.

    Коментиран от #26

  • 23 нннн

    10 1 Отговор
    Кажете го в САЩ, Китай(най- големият замърсител), на Русия... на Полша и др., че въглищната индустрия си отива. Ще се смеят от сърце... Абе, няма такива и...ти като нас. Ни на Изток, ни на запад.
  • 24 Редник

    10 1 Отговор
    Климатично неутрално. Няма такова чудо. То е само в празните брюкселски тикви. Стоп на евро геноцида над България!
  • 25 Бончев

    3 0 Отговор
    Вместо блокиране на пътища и магистрали предлагам еднодневния добив на въглища да се сложи в мазетата на "народното" събрание и "министерския" съвет и да се запали.Ако решат , че енергията е неефективна-затваряме мините!
  • 26 Абе лопатаджии ама...

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Никой":

    от тях има файда ,пък от теб никаква
  • 27 Тахумба

    2 0 Отговор
    Еми, няма да е скоро. Тия истории с перките и джамовете няма да свършат работа. По мое скромно мнение, нашият проблем не е в "кюмуро", а в това, че централите ни са тотално амортизирани.
  • 28 Гошо тъпото

    1 1 Отговор
    Може да станем част от ОНД и да продаваме евтин ток,но по добре ще е на тези територии да се отглеждат свободно наркотици..а най добре ще е и двете
  • 29 ИНЖ

    2 2 Отговор
    При всяка индустриална революция е така - технологиите се сменят. А иначе ТЕЦ-ът е завод за производство на ел.енергия. Ако продукцията му не се продава на печалба - фалира.
  • 30 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Кой е казал ,че въглищните централи нямат бъдеще,някакви мерзавци,които са скроили съответния заговор и се мъчат да подхлъзнат миньорите и енергетиците,да ги измамят ,че всичко вече е свършено и да си отиват по къщите и да мрат от глад.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 456-789

    4 0 Отговор
    Емилия Милчева и цялата либерастко-глобалистка сган си отива, щото Сорос им врътна кранчето. Супер! А за въглищата ще почакаш, мисирко непоръбена.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 DW мизерия

    3 0 Отговор
    Шолц да затваря комините .
    Онзи ден минах и що да видя !!! То от пушек на теца пътя се не вижда в Джермани . Инак ривът .
  • 35 Зелената сделка

    3 0 Отговор
    Като излезете на борсата да си копувате тока ще разберете колко струва!:) Да сте живи и здрави и ще разберете какво е студ! И да не можете да си платите за отопление!
  • 36 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Тиквата ти зелена си отива!Какви са тия глупости,колко трябва да им се набива в празните кратуни,че без тецовете,цялата ни енергетика, а от там и икономика отиват на кино.И само с тецовете ли е проблема,за отрицателно време тоя кабинет на мижитура денков успя да надръсти купища безобразия,които и боко не успя за 12г.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Събев

    1 0 Отговор
    Самата въглищна индустрия има няколко аспекта за разглеждане.
    1. Държавни предприятия работащи на загуба. Да се даде автономност на въглищните централи, за работа , като се отчита печалбата. Тук трябва да се плащат всички емисии, според Европейските директиви, диференцирано от всеки ТЕЦ и каквото остане да се разпределя за заплати и данъци към Държавата.
    2. Човешки фактор. Тук има най-много заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Смъртноста е 25 промила.
    3. Синдикати. Ако се закрият ТЕЦ-овете , ще се закрият и Синдикатите. Без Синдикати - "ЛОШО"
    4. Унищожава се земята в района от вредните емисии излизащи от комините
    Предвид горните съждания, трябва да се даде възможност за работа на ТЕЦ-овете, като се вземат мерки за запазване на човешкия живот и рекултивация на природата и земята за обработване.