Last news in Fakti

7 Август, 2023 19:00 3 734 54

Лъжите за климата и истините за човека

  • климатични промени-
  • лъжи-
  • климат-
  • човешка намеса-
  • въглища-
  • парникови емисии

Каква е логиката зад твърдението, че някой "лъже" относно климатичните промени?

Лъжите за климата и истините за човека - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяко лято и при всяка гореща вълна четем: лъжат ни, заблуждават ни, климатични промени няма. Тази година действието се развива на фона на рекордно продължителни горещи вълни (горещини е имало и в миналото, отговарят), рекордно затопляне на световния океан и рекордно унищожителни пожари от Канада до Гърция (пожари също е имало преди, разбира се). Но кой и защо разпространява климатична дезинформация и каква е логиката зад твърдението, че някой "лъже" относно климатичните промени?

Гореща вълна от неверни твърдения

С горещите вълни "Цербер" и "Харон" се надигна и вълна от "алтернативни мнения", които отричат антропогенното влияние - ролята на човешката дейност в промяната на климата от индустриалната епоха насам. Това провокира учени като проф. д-р Климент Найденов, декан на Геолого-географски факултет, да коментират темата публично. В позицията му се казва: "Уважавам плурализма в научните дискусии и вярвам в свободата на словото, но същевременно съм убеден, че всяка гледна точка трябва да бъде подплатена със солидни научни изследвания и безспорни аргументирани факти. Има хиляди научно верифицирани свидетелства, които доказват климатичните промени като резултат от човешкото въздействие."

Ясна позиция относно човешкото въздействие поискаха експерти в отворено писмо до НИМХ и БАН. Сред тях има еколози, международни експерти по политиката в сферата на околната среда, икономисти и основатели на граждански асоциации, свързани с опазването на природата. Към момента официален отговор няма.

Източниците на климатична дезинформация са силно предвидими и отдавна маркирани като гнезда на разпространение на неверни твърдения: анонимни профили във Фейсбук с проруски и антизападен уклон, сайтове и анонимни платформи, които разпространяват съдържание в социалните мрежи.

Климатичната дезинформация прелива в дискусиите около т.нар. "зелена сделка", която определя условията за адаптирането на Европа към съществуване с по-малък климатичен отпечатък. Тя включва мерки за опазване на биоразнообразието, справяне със замърсяването и преход към по-екологични индустрии и енергетика. Предвижда се и помощ за работници в отрасли като въгледобива. Сред основните противници на "зелената сделка" в България са Костадин Костадинов и "Възраждане", както и неоконсервативни инфлуенсъри като Мартин Карбовски и Кристиян Шкварек.

"Те" идват

Според дезинформационните наративи, климатичните промени и зелената сделка са предпоставка за "нов комунизъм" и поробване на човечеството, като версиите се променят според говорещия. Не е ясно нито кой, нито как точно смята да пороби човечеството. Ясно е само, че ТЕЦ-овете трябва да продължат работата си (казва Костадин Костадинов) и че всякакви опити за преход към по-устойчив начин на живот са "диктатура".

Теорията за "елити в сянка", които се опитват да установят тоталитарна власт над "обикновените хора", не е нова. Нейни вариации са проследими до началото на XIX век, а съвременните ѝ версии набират сила от средата на XX век.

През 70-те години в Съединените щати борбата за граждански права на чернокожите и изграждането на социалната държава са представяни като част от плана на "дълбоката държава" да зароби хората. След края на Студената война през 1991-а година президентът Буш старши казва в реч пред Конгреса, че е възможен "нов световен ред". Тези думи са подети от различни конспиративни източници и с времето стават нарицателни, адаптирайки се към нови и нови проблеми.

Такава адаптация видяхме по време на пандемията, когато част от обществото беше сигурна, че санитарните мерки са стратегия на нов световен авторитарен режим. Въпреки официално обявения край на пандемичните ограничения, из социалните мрежи продължават да циркулират подобни теории, които се обвързват както с климатичните промени, така и с други актуални събития като войната в Украйна.

Всъщност "те" отдавна са тук

Затоплянето на климата е една от първите мишени на модерните дезинформационни кампании и кампаниите за влияние на общественото мнение (т.нар. influence operations). Проучвания показват, че невярната информация относно климатичните промени се разпространява системно и от специфични източници.

Покрай глобализирането на комуникацията, в България навлиза климатична дезинформация основно от два първоизточника: американски и руски. Затова едни и същи спекулации и неверни твърдения относно антропогенния фактор, като например теорията за "соларните цикли", откриваме в руски, български и американски източници.

В САЩ над 90 процента от литературата, която изразява скептицизъм спрямо климатичните промени, е свързана с консервативни мозъчни тръстове. Между 2000-та и 2016-а година са похарчени над два милиарда долара за лобиране срещу закони, които целят справяне с климатичните промени. Същевременно разследвания на вътрешната комуникация в най-голямата нефтопреработвателна компания в света - ExxonMobil - разкриват, че големите корпорации отдавна са наясно с фактите: антропогенният фактор играе роля за затоплянето на планетата.

Русия пък е един от най-големите износители на въглища в света, а икономиката на държавата разчита до голяма степен на износа на горива, които произвеждат парникови газове. Това обяснява защо и самият Путин се представя като скептичен спрямо климатичните промени, макар Русия да е част от множество климатични споразумения и стратегии. В допълнение, елемент от руската външнополитическа дезинформационна стратегия е както да произвежда, така и да усилва дезинформационно съдържание от други източници, включително крайнодясната медийна екосистема в САЩ. Руски тролове например споделят дезинформационно съдържание по време на протестите срещу газопровода в Северна Дакота, включително и невярна информация относно шистовия газ, потенциална алтернатива на руския газ.

Медиен парников ефект

Сред стратегиите за създаване на климатична дезинформация са: уронване на престижа на науката; непропорционално фокусиране над онова, което учените не знаят; разпространение на псевдонаучни становища през инфлуенсъри, сайтове и други комуникационни мрежи. Всичко това намира благодатна почва в българските медии, които безпрекословно работят по модела "всички гледни точки" за сметка на "всички налични факти".

В телевизионните студия темата присъства основно през лятото, въпреки че ефектите от климатичните промени се усещат целогодишно от земеделците например. Задълбочените репортажи по темата са по-скоро единични събития. Липсата на институционална комуникация допринася за формирането на вакуум по въпроса. Този вакуум се запълва от нестихващ поток спекулации. Атмосферата се насища. Докога е възможно да продължаваме така е въпрос, на който още няма отговор.

Автор: Йоанна Елми


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    74 14 Отговор
    Климатичните промени са плод на пропагандата на Ротшилдите които искат част от енергийния пазар в Европа.

    Коментиран от #41

  • 2 Професора

    72 10 Отговор
    Само шорошоидите говорят за климатични изменения. Не е ясно как точно АЕЦа затопля уж планетата, че си излючват източниците на най евтина енергия.
  • 3 Сега

    70 9 Отговор
    Нещата са поставени така или се съгласяваш с Дойче Веле или си тъп русофил. Тия верно ни имат за много прости. Затова не смятам да гки чета повече
  • 4 DW - Пропаганден машинен

    62 7 Отговор
    DW - Гьобелс Веле е рупор на всички транcджендъpски простотии!
  • 5 Плашимир

    53 3 Отговор
    Аааа , те тия промени са баш от автомобилите. Е има малко вулканична дейност и ако се загледате в 24флайтрадар ама то е нищожно. За Харп няма да казваме защото е конспиративна теза. Ама най вече от старите коли. Не от новите дето за производството им е отпечатък шесторен на старите. Старите са някакви тенекете дето вече се разграждат по улиците ,а новитеее... Те са произведени много екологично. С хиляда вида пластмаса и неразградими материали и тонове електроника и батерии ,които екологично не стават за нищо.
    Измамата със санирането. Напълни се с неразградими стиропор ,който прониква навсякъде и се сменя на 20 години защото завъжда мухъл в стените.
  • 6 Коцата е умен тип от село едикое си

    15 31 Отговор
    Ми незнам Оркин-Копейкин ако иска да ми обясни защо във Варна от 15 години не вали сняг примерно
    Друг е въпроса че полярните шапки ще се разтопят и те отразяват значителна част от слънчевата енергия обратно в атмосферата

    Коментиран от #8, #13, #30, #33

  • 7 Мда

    14 44 Отговор
    Хора вярващи в кемтрейлс, че земята е плоска и всякакви подобни измишльотини, упорито отричат очевидните факти за глобално затопляне. Странно как всички симпатизират на най-рушащите нации, като Русия и Китай!

    Коментиран от #12

  • 8 Мда

    10 14 Отговор

    До коментар #6 от "Коцата е умен тип от село едикое си":

    Шестгодишни деца по равнините не са виждали повече от сантим сняг!
  • 9 Математика на големите числа

    6 29 Отговор
    Да отричаш промените в климата е смешно при условие че всеки ги вижда с очите си
    Тарикатите твърдят че било ефект от слънчевата активност само че са взети сонди от леда по полюсите..пиковете на концентрация на CO2 са отчетени..такива скокове в рамките на 100 години са напълно резултат от човешката дейност
    Само последната ледникова епоха е продължила 100 000 години близо

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пха ха ха ха

    18 1 Отговор
    Путин е виновен
  • 12 Пха ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    Скоро ще разберереш кои са рушащи се нации

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Измама за много пари

    39 3 Отговор
    Лакомията, съчетана с глупост, ще ни взриви земята! Разбира се, че има климатични промени. Винаги ги е имало! И пак ще ги има. Суша, мраз. Лъвове са живели по нашите земи. И дъно на море са били. И човекът, тогавашният, е бил свръхтехнологичен и пак той е бил виновен. Нещастни глупави лакомници и още по-невежи вярващи им. И за въздуха, който дишате, ще плащате, и като минете на трева - заради газовете, които отделяте, ще ви точкуват и глобяват! Да спрем вулканите, ветровете и всички природни явления!
  • 15 ха ха

    28 4 Отговор
    лаболаторните мишки на изкуствения интелект се загрижили за климата , ще хрупкате виртуални пържоли и ще пиете от извора на картинката
  • 16 Обама

    38 5 Отговор
    Всички сме против замърсяване на природа Какво да направи човечеството, за да избегне изменението на климата:
    1. Да спрем протуберансите на слъцето???
    2. Да преуставим вулканичната дейност, създаваща огромно количество въглероден двуокис???
    3. Да премахнем създаването на въглероден двуокис (карбонов диоксид) при фотосинтезата през нощта от всички разстителни видове вкл. от горите и бразилската джунгла и тайгата??
    4. Да спрем парниковия ефект, предизвикван главно от изпарението на океаните???
    5. Да изтрепем кравите, слонове, жирафи и др. защото изпускат метан 84 пъти по-опасен за природата от карбоновия диоксид CO2??? А едрите домашни любимци?
    6. Да спрем изменението на ъгъла на оста на Земята по отношение на слънцето???
    7. Да спрем намаляването на магнитното поле на земят???
    8. Да спрем 11 годишното циклично влияние на пръстените на Сатурнна климата ни???
    9. Да спрем движението на Слънчевата система и на галактика Млечен път във вътрешността на Вселената???
    10. Да разрушим HAARP (това вече може би е е реално)!!!
    11. Да приемем факта, че човешката дейност влияе само 2% на изменението на климата
    (това също е реално)!!!
    Забележка: През 2013 година О-бам-а заяви, че през 2017 година световният океан ще се повиши с 7 фийта (2.1 метра). Още чакаме. Но неотдавна той купил вила на брега на океана

    Коментиран от #25, #42

  • 17 16 Пост

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Математика на големите числа":

    Виж постинг 16 за твое инфо

    Коментиран от #22

  • 18 Някой

    24 4 Отговор
    Стига с това антропогенно влияние върху климата. Имало е промени и преди нас. Има планетарни, слънчеви и галактически цикли, за които даже и не подозираме.
    Да не по време на динозаврите да е имало човешка дейност, че е било с няколко градуса по-точно? А защо ли са се случили ледниковите периоди? И как сме излязли от тях?
    Абе, климата е една хаотична система, която все се стреми към баланс, ама все не й се получава...

    Коментиран от #21

  • 19 Бачо Киро

    24 2 Отговор
    Дрън, дрън ... До днес никой не е виждал тези "научни доказателства". В Скандинавия е имало лозя някога. Римски пътища под тонове лед ... Сигурно едно време кравите не са пърдяли достатъчно и колесниците не са произвеждали достатъчно co2 и затова се е застудило .... Достатъчно е само да разтеглиш периода на повече от последните 50 години и всичките им "науки и доказателства" отиват в канала ...
  • 20 Вредна емисия

    20 2 Отговор
    И като затвориха "човешкото въздействие" вкъщи за няколко месеца по време на ковида, това как подобри климата? Иначе от продажбата на въглеродни квоти се печели доста добре.
  • 21 коперник

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    слънчевата система.в частност ние на земята, сигурно сме само една малка молекула в та ша ците на господа-бог!
  • 22 Вярвам на очите си само

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "16 Пост":

    Какво да гледам
    Писателя описва събития които нямат връзка по-между си
    Само да ви успокоя за ХАРП това е голяма антена на НОРАД за ранно предупреждение
    Промените в климата са очевидни за мен
    не ми е нужно да чета или гледам разни клик байт неща

    Коментиран от #24

  • 23 Мда

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пха ха ха ха":

    До три дена ли? По-важното за теб е, че не скоро, ами никога няма да разбереш колко си заблуден!

    Коментиран от #27

  • 24 Теорема

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Вярвам на очите си само":

    Прави сметка че вулканичната дейност и фотосинтезата са статични фактори
    Има ги постоянно
    За да тръгне вулкан да сменя химичния състав на атмосферата взрива трябва да е огромен..и тогава обикновенно следва вулканична зима а не затопляне
    Също така парниковият ефект не е заради изпарението на вода от океаните защото тя после пада обратно във вид на дъжд
    Обаче когато океаните задържат повече топлина се променя състава на водата и се нарушава хранителната верига
    господа четете малко истинска наука моля
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 дядото

    11 3 Отговор
    в десетилетията,а м.б. и във вековете назад е имало и много студ и пек и големи порои.не е имало толкова много хора,които трябва да бъдат объркани,уплашени и държани в демократично робство
  • 27 Пха ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мда":

    Блажени са вярващите егати демокрацията
  • 28 феник

    16 5 Отговор
    Всичко това са глупости, глобално затопляне има, но то е обективен природен процес и е слабо повлияно от човешката дейност. Но тая истерия налива вода в мелницата на САЩ и ООН, чиято цел е нов локдаун. 62 конгресмени, демократи, разбира се, са подали петиция за задействане на извънредни пълномощия на президента за пълен контрол върху инфраструктура, комуникации, ток, вода, горива, за неопределено време.Тази функция всъщност ще бъде изпълнявана от Камала Харис, а Байдън ще си е просто фигурант. И, еврика, няма да има президентски избори.
  • 29 Митю Стомната

    11 4 Отговор
    И тази ли джурналиска с пейзанско излъчване се е отдала на дойчовелчовците, ами затова ще пише така, и не само за климатични промени, ами за апокалипсиси щом трябва, следва парите....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шабан

    4 8 Отговор
    Промяната на климата е факт! Само отворете Гугъл Мапс и разгледайте планетата как е разпарцалена на огромни обработваеми площи. Отвратителна работа! До такава степен сме узорпирали Земята че, вече не може да диша и обвовява от нашата Алчност........
  • 32 Кирил

    11 0 Отговор
    Климатични промени има и винаги ги е имало. За сегашните е достатъчно да се видят топящите се ледници в планините.
  • 33 Кога пък във Варна

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Коцата е умен тип от село едикое си":

    е валяло сняг? Много, много рядко, а пък за задържане, не може и дума да става. Друго, така наречения "убиец" на климата, въглеродния двуокис е основна храна на фотосинтезиращите растения. Без неговото наличие, а то в проценти е нищожно, растенията ще изчезнат. Пълна измама е това затопляне, както ни го втълпяват. Климатът, както и интензивността на слънчевото греене са циклични и в следствие на това са и климатичните промени. Всичко това, което така истерично, масово се натрапва е манипулация на хората с една, единствена цел: Неограничена власт и свръх печалби за един тесен кръг, самозабравили се богати, за сметка на останалите хора.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Митю Стомната

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Кога пък във Варна":

    така е, навремето когато съм учил география и астрономия се обясняваше това нещо , а сега надделява мнението на финикийските знаци
  • 36 Касапин

    12 2 Отговор
    КОГА ЩЕ СЪДИМ В ХАГА ГЕРМАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАТВОРИЛИ 26 ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ И ДОПРИНЕСЛИ СЪЩЕСЪВЕННО ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ КАКТО И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ КОЙТО ВНАСЯТ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ ТРАНСПОРТИРАН С КОРАБИ ЦАПАЩИ ФАТАЛНО ПРИРОДАТА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕЛ КОЛИ ДОКАЗАНО ПО ЗАМЪРСЯВАЩИ ОТ ДВИГАТЕЛИТЕ НА ВОДОРОД И ДОРИ ОТ ТЕЗИ НА МЕТАН ИЗСЕКЛИТЕ ГОРИТЕ ПО СВЕТА ЗА ПАРИ И ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ГОВЕЖДО Е И КВО СТАНА МАЛО.....НИ ЗЕЛЕНИ ТАЛИБАНИ
  • 37 Минаха години

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Кога пък във Варна":

    Във Варна преди 15 20 години като удари циклон от североизток и освен че продължава по-една седмица прави преспи по два метра..като дете всяка зима се случваше по два пъти..после се разредиха един път на 5 години..сега изобщо не вали сняг
  • 38 Лъжа , след лъжа

    8 1 Отговор
    Няма глобално затопляне, има замърсяване и виновните трябва да плащат огромни глоби и да изчистят до ново всичко замърсено.
    Колкото по малко СО² толкова по зле ще става климата.
  • 39 ........

    17 4 Отговор
    Миналата година имаше всъвсем сериозни статии как трябвало да се съкрати свръхнаселнието до 2030-та година,за да се намали Глобалното затопляне и приличахте на сектанти.Един нормален човек като прочете това според вас какво ще си помисли?Няма какво друго освен,че искате да съкратите(убиете) колкото се може повече.И започва да се чуди как да се спаси...
    Камилата Харис тази година каза,че за да пият чиста вода и да дишат чист въздух трябва да се съкрати населението,но тази година стана скандал при тези думи и се наложи да се извинява.Значи хората се осъзнаха.
    Само едно ще кажа...не винаги пустините са били пустини и не винаги е имало ледове там където сега има като това е станало даже преди да има хора.Това са естествени цикли на планетата.Но някои си имат божие наказание затова,че искат да "съкратят" половината човечество.Да си се съкращават сами себе си!
    Имаше даже публикации как една ядрена война би намалила Глобалното затопляне.Според вас това нормално ли е?После си плямпайте там за пропаганди колкото искате...хората просто са реагирали на неадкватните ви приказки в стил Камилата Харис!

    Коментиран от #45

  • 40 Бурофф

    6 0 Отговор
    Точно пък земеделците изобщо не влияят на климата.
  • 41 Моля за обяснение

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Най- учтиво ви моля за обяснение като как точно Родшилдите ще вземат енергийния пазар в Европата? Може би като поставят светломер на слънчевата светлина, от която се генерира енергия? Или ветромер на вятъра, чиято енергия се използва от вятърните централи?
  • 42 Просто

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Обама":

    Спри да се правиш на интересен и да ръсиш глупости, а се съсредоточи над:
    1. Консумирай по-малко - така най-важното ще ти излезе по-евтино и ресурсите, които си икономисал ще останат за децата ти, ако имаш такива.
    и 2. Замърсявай по-малко! - никой не е длъжен да чисти или да живее на замърсена планета след тебе!
    С това ще успееш да повлияеш на 2та %.
    Остави протуберансите, изменението на ъгъла и магнитното поле на майката природа и на по-мъдри хора!
  • 43 бай Даньо

    4 4 Отговор
    Хора отваряйте си очите , тук под тая статия като на длан ще се видят руските тролове .... почна се Реалист , Професора , Сега ...

    Коментиран от #44

  • 44 така е байно

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "бай Даньо":

    И все разбирачи се пишат! "Кога било валяло сняг във Варна?" по това ще разбереш колко годишни са и до колко са запознати с промените настъпили през последните 50 години. Но инъче да коментират и да си измислят за разни изказвания на известни политици на запад, без да дават доказателства за това ги бива.
  • 45 дай един линк

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "........":

    към такава статия, че да прочетем и да преценим научната и стойност. А не само агенция ЕЖК (Една Жена Каза). Същото важи и за другите ти източници на информация. Абе ти си наистина много наивен! щом вярваш на всеки който ти каже нещо без да искаш доказателства за това. Само предположения и вече с изводи!
  • 46 ами

    2 1 Отговор
    айде сметнете колко милиарда климатици бълват горещ въздух през лятото? И това не са само битовите , а и промишлените климатици...
  • 47 Козяк

    2 1 Отговор
    Е лъжат ви,много ясно.Онези,дето казват какво да се пише в медиите им.Онези,дето управляват света.Кога са ви казвали истината?Замислете се.Кога?За г0вид измамата ли?Няма нищо случайно,хора.Природата е предизвикана.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вирус

    1 1 Отговор
    Ей вкиснатото не изкривявайте истината
  • 50 Вирус

    1 1 Отговор
    Великия чаршаф на прокиснатото хахаха
  • 51 Иван Георгиев

    1 1 Отговор
    Пичове, много конфлуирате различните неща, защото смествате информации и децинформации, а и вероятно не ви се мисли много самостоятелно.
    „Quid prodest?“, на български „Кому е изгодно?“ казвали древните римляни още преди 2000 г.
    Сега, колкото и да ни е неприятно на всички климатични промени има. Те са свързани с глобалното затопляне, което от своя страна е свързано с все по-високата концентрация на парникови газове в атмосферата на планетата Земя? Всеки, които е живял през последните 40 г. би могъл да потвърди, освен ако не му е платено за обратното, че летата стават, като тенденция по-топли, а зимите с по-малко сняг. Сега, може от време навреме да има и по-хладни лета, дай Боже! Но, като цяло многогодишната тенденция е към все по-високи летни температури. И за това не е необходимо да вярвате на Путин, Байдън, Макрон, Си Дзинпин, бай Иван Тираджията или баба Гицка. Направете си труда, да проверите данните от метеорологични служби, климатични лаборатории и т.н. Има ги, иска малко ровене из Интернет.
    Телевизията не е достоверен източник. Фейсбук и други социални мрежи не са достоверни източници. Речите на политиците не са достоверен източник. Четете сериозни научни статии и задавайте информирани въпроси. Искайте данни и доказателства за твърденията.
    Това, че понякога има много студени дни през последните зими или, че завалял сняг в Сахара, не означава, че няма глобално затопляне. Тъкмо обратното. По-топлата атмосфера предизвиква по-нестабилен климат и по
  • 52 Иван Георгиев

    2 0 Отговор
    и по-екстремни и бързо променящи се климатични явления или демек, по-променливо време, както му викаме обикновените пичове.
    Цялата тая простотия с глобалното затопляне е започнала преди около 200 г., с началото на индустриалната революция. Но, общо взето, нямаше голям проблем до към 1990 г. След това, обаче нещата взеха да се скапват. И това не е свързано с края на комунизма, макар, че всъщност донякъде и е свързано. След 1990 г. силно се засили световната икономическа активност, индустриално производство, обезлесяване, замърсяване, населението н Африка и Азия доста се увеличи и т.н. Световното население през 1990 г. беше 5.2 млрд, а през 2023 г. е 8 млрд. През 1990 г. е имало 500 млн. автомобили в света, а през 2023 г. има почти 1,5 млрд или три пъти повече. От 1990 г. досега всяка година светът губи гори с територия, по-големи от половин България. Това се изсича. Едрият рогат добитък през 2023 г. е около 1 млрд глави, но горе долу толкова са били и през 1990 г. Вярно пърдят метан, но не са чак такъв проблем кравичките. Но МПС-та са нараснали много драстично, самолетите, корабите, всичко това бълва парникови газове в атмосферата.
    Най-голяма полза от продажбите на изкопаеми горива (нефт, газ, въглища) имат съответните компании за изкопаеми горива и държавите, които са най-големите износителки на нефт, газ и въглища. Проверете си сами, но тези държави са САЩ, Саудитска Арабия, Русия, Канада, Китай и т.н. А тези компании са Синопек, Петрочайна, Сауди Арамк
  • 53 Иван Георгиев

    2 0 Отговор
    1. Да, слънцето има цикли, и, да, те затоплят земната атмосфера. Това е фактор в затоплянето, но не е единствен.
    2. Да, вулканите вкарват въглероден двуокис в атмосферата, и това е фактор, но не е единствен.
    3. Да, преди милиони години е имало периоди, в които климата на земята е бил по-топъл, но тогава не е имало човешка цивилизация и промените са се случвали за милиони години. А, не за стотици, както сега.
    4. Да, има политически и икономически кръгове, които искат да намалят населението чрез воини, епидемии и други мизерии, за да намалят емисиите на парникови газове. Това не е правилен или морален подход. Но, факта, че това е лошо, не значи, че лъжат, че има глобално затопляне. Едното е едно, а другото е друго!
    5. Да, Русия, която много българи страшно обичат, крепи икономиката си на износа на изкопаеми горива, полезни изкопаеми и оръжие. На самия Путин многократно е говорил за глобалното затопляне, че е реално и, че трябва да се направи нещо по въпроса. Прочетете му речите от последните 10 г., вместо да ровите из социалните мрежи и да вярвате на простотии.
    6. Да, има глобално затопляне и климатични промени и България, като малка стара е само потърпевша. Топката е в САЩ, Китай, Индия, Русия и др. големи икономики. Дори всеки българин да кара 8-цилиндров автомобил, това няма да помогне или да навреди на климата, защото става въпрос за по-малко от 4 млн. шофьори на фона на 8 млрд население.
    Кофти е, че климатичните промени много ни натиснаха тази год
  • 54 Иван Георгиев

    2 0 Отговор
    много горски пожари, суши, наводнения, температури над 50 градуса по Целзий, все неща несъвместими с нормалното функциониране на човешката цивилизация. Какво може да се направи? Ами, защо питате мен? Питайте ония пичове на върха, дето вземат по 50 и отгоре бонки на месец и не пазаруват в Лидъл и не живеят в панелки! Нали са много умни?! Защо ни докараха до тук??? Дано България да има късмет, че хем сме прости, хем нямам пари, хем не сме никак единни!