Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:00 2 551 29

Часовникът на топлофикационните мрежи от съветската епоха започва да тиктака

  • въглища-
  • парно-
  • топлофикация

Това е бъдеще, което е трудно да си представим за Варшава, където се  използва вода, загрята с въглища, до средата на 2040-те години

Часовникът на топлофикационните мрежи от съветската епоха започва да тиктака - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа има за цел да постигне климатична неутралност до 2050 г., затова преобразуването на масивните тръбопроводни мрежи, отопляващи милиони домове, представлява огромно инженерно предизвикателство.

Отоплителните мрежи са тръбопроводи, обхващащи градовете, транспортиращи топла вода от електроцентралите до домовете. Съветското решение за отопление и подаване на топла вода по този начин, скоро се разпространи в скандинавските страни след петролните кризи от 70-те години.

Днес 12% от нуждите на ЕС от топлина и топла вода се обслужват от централно отопление, като процентът достига до 40% в страни като Полша.

В страните от Източна Европа водата се затопля главно чрез изгаряне на въглища, но страните там ще трябва да преминат към по-екологични алтернативи, за да изпълнят целите на ЕС за климатична неутралност.

Могат ли да отговорят на предизвикателството?

„Изпълнението на изискванията в Полша ще струва над 90 милиарда евро за декарбонизиране на сектора на централното отопление“, каза Павел Шчешек, ръководител на полската компания за централно отопление PTEZ и вицепрезидент на асоциацията на електроенергийната индустрия на страната.

„Загрижени сме за прекомерната тежест, която разходите за трансформация ще наложат на нашите потребители“, каза той пред участниците на скорошно събитие на EURACTIV .

Особено предизвикателство са градове като Варшава, където мрежа от тръби с дължина 1800 километра захранва 80% от домовете с топлина. Едва 7% от енергията, използвана в отоплителните мрежи на Полша, е екологична .

Часовникът вече тиктака за Полша и други източни страни от ЕС, където замърсяващите горива играят доминираща роля в централното отопление.

„Директивата за енергийна ефективност въвежда няколко мерки, които са насочени към сектора на централното отопление и сектора на централното охлаждане“, обясни Мадис Лаанисте, служител в енергийния отдел на Европейската комисия.

Директивата въвежда показатели, на които системите за централно отопление трябва да отговарят, за да бъдат етикетирани като „ефективни“ – решаващо изискване, за да отговарят на условията за държавна подкрепа, добави той.

До 2028 г. мрежите за отопление трябва да използват комбинация от 50% възобновяеми енергийни източници, 50% отпадъци или 75% комбинирана топлина от близката промишленост и електроцентрали, за да бъдат етикетирани като „ефективни“. Изискванията се затягат постепенно, преди от 2050 г. централното отопление да стане напълно възобновяемо или да работи с отпадна топлина от индустрията.

Директивата на ЕС за възобновяемите енергийни източници увеличава натиска с индикативна цел за увеличаване на възобновяемите енергийни източници в централното отопление с повече от 2% годишно, докато разчитането на биомаса за замяна на изкопаемите горива ще стане по-голямо предизвикателство поради по-строгите правила за устойчивост.

„След 2030 г. няма да има подкрепа за нови инвестиции, използващи изкопаеми горива“, обясни Лаанисте, добавяйки, че „след 2035 г. няма да има подкрепа за системи, които използват само изкопаеми горива“.

Освен това се очаква цената на сертификатите за CO2 по Схемата за търговия с емисии на ЕС да се повиши до 2040 г. – над 400 евро на тон според някои прогнози, което поставя източноевропейската топлофикационна индустрия под натиск да се трансформира.

Но полските топлофикационни компании не са доволни от изискванията на ЕС за горивния микс, като казват, че това прави постепенната трансформация на мрежата по-предизвикателна.

„Виждаме, че е невъзможно например да разделим системите за централно отопление във Варшава, в Гданск, в Краков на по-малки части“, обясни Дорота Йезьоровска, директор в PTEZ. „До 2045 г. определено ще са необходими блокове за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия“, добави тя, като каза, че държавната подкрепа ще бъде от съществено значение, за да се осъществи трансформацията.

Българският евродепутат Радан Кънев твърди, че държавната подкрепа може да не е достатъчна.

„Трансформацията на такива огромни съоръжения е много трудна задача. Със сигурност е скъпо, но също така е много сериозно инженерно предизвикателство без очевидно решение.“, коментира той.

Как тогава топлофикационните дружества трябва да посрещнат времевия натиск от Брюксел, докато се борят с инженерната страна на такава широкомащабна трансформация?

Жулиен Жубер, който работи по планирането на трансформацията в европейската асоциация на местните власти предложи централноевропейска визия за Източна Европа, като например Виена.

За разлика от Полша и България, Виена изгаря изкопаеми горива, отпадъци и биомаса, за да отоплява милионите си жители.

„Сега стратегията на Виена не е да се насочва към биомаса, а наистина да развива геотермална енергия и също така да оползотворява отпадъчната топлина, произведена от индустрията“, каза той на събитието Euractiv.

„Мюнхен имаше подобни планове“, добави Жубер.

От 2026 г. виенското предприятие Wien Energie планира да обслужва 20 000 домакинства с топла вода от геотермална енергия, цифра, която ще нарасне до 120 000 домакинства до 2030 г., преди отоплителната мрежа на града да стане напълно климатично неутрална до 2040 г.

Това е бъдеще, което е трудно да си представим за Варшава, където се използва вода, загрята с въглища, до средата на 2040-те години.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    36 7 Отговор
    Зелената сделка е голяма зелена лъжа Европа ще го разбере по трудния начин когато се върне в пещерите.

    Коментиран от #23

  • 2 Всички го разбраха...

    12 30 Отговор
    Че рано или късно иде края на въглищата,само въглищарите не.Така им отърва особено на ковачките роби.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не, байно,

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Всички го разбраха...":

    По-скоро ще дойде краят на света, отколкото краят на въглищата!
  • 5 Като

    26 3 Отговор
    чуя европейската дума ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО и ми се повдига. Звучи ми като лозунгите от преди ДЕМОКРАТИЧНИТЕ промени.

    Коментиран от #28

  • 6 асдасдасд

    26 3 Отговор
    И защо трябва да "преобразуваш" нещо, което е доказано, че РАБОТИ?????
  • 7 Чекмедже бабаит

    23 2 Отговор
    Върнете тока на старите цени и всички проблеми ще са решени. ама нали трябва да си платим 10 пъти за да ви излязат зелените сметки
  • 8 Ако онзи замисъл се преправи

    23 1 Отговор
    Ако се преправи със съвремени и дълготрайни и качествени материали и стане достъпна топлофикацията може да съществува. Тази топлина в по-голямата си част е отпадъчна от производството на електрическа енергия. Това е от охладителния кръг. Така че добре са го измислили. Толкова са могли толкова са направили преди 60 години. Вие направете ново по-ефективно. Не ми говорете за фотоволтаици и перки, това не работи при отопление. И разберете без такива централи и без АЕЦ е невъзможно да се произвеждат дълготрайно и сигурно големи мощности. Всичко друго е ала-бала. Е и едни пари разбира се.

    Коментиран от #12

  • 9 парното не е

    7 2 Отговор
    работещ вариант . висока заплата за директора . на 3 един радиатор е 230 лв . За цял апартамент . Не е топло , много пари . вързано за газта . Не сме производител на газ . На мазут можело месец . Да работи Само на мазут , а цената 18 пъти надолу . Стига с тая газ . искам цена както за студена вода .
  • 10 От чужбина

    11 3 Отговор
    Има техническо решение на проблема с топлофикациите. Трудно и почти невъзможно е решението как да се задоволят нечии интереси. Ето ви един пример: Възможно е по блоковете да се монтират соларни панели.Може да са електрически, а може и водогрейни или даже и комбинирани. Произведената енергия затопля вода която се ползва в блока. Затопляната вода преминава И през топлообменника на топлофикация и така само се догрява, ако това е необходимо. Технически това е сравнително лесно изпълнимо. В крайна сметка енергията получена от топлофикация ще намалее значително, а това означава и значително намаляване на разхода на гориво, без значение дали това е газ или въглища. Даже е възможно, ако в даден момент в блока не се ползва топлината, тази топлина да се вкарва в мрежата на топлофикация, а в по-късен момент от деня /вечерта/ да бъде употребена. Технически е възможно, ама организационно е изкючително трудно заради интересите и претенциите на всички по веригата.

    Коментиран от #21

  • 11 Сандо

    17 1 Отговор
    Часовникът на Топлофикация в моя град отдавна спря - съвсем по демократичен начин.А бяхме близо до 100% топлофицирани.
  • 12 От чужбина

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако онзи замисъл се преправи":

    По принцип е така, обаче има един недостатък в преноса на топлина, топла вода по тръбите. С увеличаване на разстоянието се увеличават много топлинните загуби. За целта е необходимо в големи градове да има не една, а няколко ел.централи и то възможно по-близо до потребителите на топлината. От тази гледна точка, чисто теоретично, ако имаме един атомен блок като тези в Козлодуй, но в центръра на София, то топлината от него е достатъчна да грее цяла София плюс производството на електричество. Е, това е само теоретично, защото АЕЦ се строи в слабо населени райони. Така на практика отпадната топлина от АЕЦ не се ползва. Дори самия град Козлодуй не се грее от АЕЦ-а, защото е на няколко километра от града.

    Коментиран от #16

  • 13 зак

    8 5 Отговор
    Цитат от нета - тези дружества се държат изкуствено с милиарди годишно от нашите данъци, за да може 1-2 града да имат топла вода централно, а останалите да им плащаме сметката и раздутите администрации

    Задълженията на общинското дружество „Топлофикация София“ са стигнали 1.6 млрд. лева. Това стана ясно по време на дебата за приемането на бизнес плана на дружеството за тази година и на финансовия му отчет за 2021 г.
  • 14 Здрасти

    4 1 Отговор
    Тиктака вашето време.
  • 15 парички

    8 0 Отговор
    Най-голямата измама в новите времена
  • 16 Северозапад

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "От чужбина":

    Тук грешиш. Вече повече от 20 години Козлодуй се топли от АЕЦ-а, като до 2009 цената беше 7 лв/Мвт. Но правителството на герб реши, че не заслужават такъв комунизъм и вдигна цената първо на 30, после на 45 лева. И това за топлина, която ако не се използва, грее единствено Дунава.

    Коментиран от #18

  • 17 Старец

    11 3 Отговор
    Три неща ще убият ЕВРОПА.
    1. Зеленски
    2. Зелена сделка
    3. Зелена енергия
    След време народа ще се осъзнае, и тогава ще има гилотина на центъра на Брюксел.
  • 18 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Северозапад":

    Възможно е! Не съм ходил до там скоро. Преди време имаше едни тръби, но ги изрязаха. А още по-отдавна имаше и оранжерии...
  • 19 Е щом

    5 0 Отговор
    и Раданчо се изказал по темата, със сигурност няма да стане.
  • 20 ЯМБОЛИЯ

    3 1 Отговор
    Елементарен е българинът за да е на страната на зелената идея и чрез ВЕИ да я материализира.
  • 21 То ест

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "От чужбина":

    не е възможно на практика, Професоре!

    Коментиран от #22

  • 22 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "То ест":

    Така е! Интересите еават много добри технически идеи.
  • 23 Как ми се струва

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    В България АЕЦ, ТЕЦ и т.н. са построени, платени и изплатени с парите и труда на хората/гражданите - де факто собственици на тия активи са хората!
    И сега, как ми изглежда "зелената сделка" - все едно имаш крава, сутрин я доиш, занасяш всичкото мляко в борсата, където ти плащат някакви пари, а после отиваш в магазина да си купиш мляко, това е свободния пазар на ток. Въобще от зелената сделка облагодетелствани са старите държаве в ЕС, които са и богати, а бедните държави ядат дървотоооо. На някого на запад, който получава 6 пъти по висока заплата за същата работа като в България дали му пука за българския му колега и така по европейски да се солидаризира с него. Партньорството е ние да даваме, те да вземат, те да теглят кредити, ние да помагаме в плащането им, въобще истинско пъртньорство.

    Коментиран от #26

  • 24 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    И после нанай парно,в поза клинч,и увити с по един юрган.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Цената на „парното” в София е смешно ниска-под 15 ст. за 1 kWh. Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 15 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 7-8 евро-цента за 1 kWh. Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за себестойността. Те много добре знаят , че в Европата „парното” е между 40-80 евро-цента за 1 kWh. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към фалит . След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега използуват натрупалото се недоволство от трудния живот за да я атакуват в Интернет.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сюлейман Трабантов

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Като":

    Най-добре е поляците преди да станат зеленясало-неутрални да си извадят и нарежат тръбите за парното. Що кинти ще паднат от скраббббб ;)))
  • 29 флипп

    0 1 Отговор
    ЕС от търговски съюз как бързо се превърна в тоталитарен кошмар