Отидете към основна версия

7 358 33

Външните граници на Европа трябва да бъдат херметично затворени

  • граници-
  • затворени-
  • европа

Според доц. д-р. Николай Радулов е добре военната служба да бъде върната под някаква форма в България

Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Добре е военната служба отново да бъде върната под някаква форма в България. Разбира се не в тази форма, в която беше преди. Говоря за по-малък срок, обучение на българските младежи на ред и дисциплина, боравене с оръжие. България като страна от ЕС, а съюза е основна цел на ДАЕШ, е също застрашена от тероризъм. Имаме нужда от превъоръжаване.“ Това заяви пред Факти.бг бившият секретар на МВР доц. д-р. Николай Радулов.

Според Вас трябва ли България да върне военната повинност, за да се справи с евентуално овладяване на бежанската вълна?

България може да се справи с тази имигрантска криза и особено с незаконното пресичане на границата и без военна повинност. Това е така, тъй като ако силите на Министерство на вътрешните работи си изпълнят обещанията за назначаване на още хора в Гранична полиция, както би трябвало, плюс възможната помощ от страна на международните организации за укрепване на границата и малко помощ от армията, би било достатъчно, за да се осигури непропускваемост на границата. По отношение на военната служба обаче, аз мисля, че е добре тя да се въведе отново под някаква форма. Разбира се, не в тази форма, в която беше преди. Говоря за по-малък срок на обучение на българските младежи на ред и дисциплина, боравене с оръжие. Трябва да Ви кажа, аз нямам най-прекрасните спомени, но казармата успяваше да дисциплинира младежите. Аз забелязвам липсата на тази дисциплина като преподавател на точно такива младежи между 18 и 24 години. Казармата успяваше да ги дисциплинира, а не всички бяха доволни. Аз смятам, че има смисъл от гледна точка на дисциплината и от създаване на повече възможности за младежите, ако се въведе и един вид трудова повинност, както бяха строителни войски за ограничен контингент. Така някои хора биха могли, вместо да крадат, да придобият хубава професия и да я използват за своя нормален живот. Има хляб в мисълта за връщане на военната повинност, но не в този обем и този срок от две - три години, както беше на времето.

Можем ли да се замислим за разширяване на професионалната си армия, давайки шанс на хора, които не могат да продължат образованието си, да се възползват от тази опция?

Разбира се. Според мен съвременните армии са модерни и добре въоръжени. Те са със съвременно и модерно оръжие, авиация и със средства за логистика. Не е необходимо армията да е многобройна, а е достатъчно да е добре обучена и да е способна на съвместни действие със силите на НАТО. Тоест да е така обучена, че да е способна на съвместни действия

Има ли нужда българската армия от спешно превъоръжаване?

Естествено. България като членка на НАТО е ангажимент да дава за въоръжение близо 3% от брутния си вътрешен продукт. Тоест ние не си изпълняваме задълженията като страна – членка на НАТО и аз мисля, че това трябва да се прекрати и да започнем едно сериозно превъоръжаване. На никой не му вършат работа въоръжения втора ръка и морално остарели изтребители. Това ни вкарва в една допълнителна финансова дупка, защото ще трябва да ги поправяме и да ги поддържаме. В крайна сметка ще отидат много повече пари, от колкото за закупуване на нова съвременна техника. Въпросът за броя на изтребители е труден за преценяване. Очевидно е, че два или три изтребителя не са достатъчни. Има стандарти, за въздушно пространство като нашето. Военните трябва да кажат колко изтребителя ще бъдат необходими, за да се защитава нашето въздушно пространство, като се има в предвид, че Турция и Гърция са страни от НАТО.

Нужно ли е Европа да затвори своите граници за бежанците?

Външните граници на ЕС не би трябвало да пропускат свободно преминаване през тях. Когато се пресича външна граница на Европа се осъществява престъпление по местното законодателство. Ние неглижираме това, защото твърдим, че става въпрос за бежанци. Нито една от външните граници на Европа, обаче не граничи със страна, в която се водят военни действия. Според мен, външните граници на Европа трябва да бъдат херметично затворени. Безобразието, което става по европейските граници и свободното преминаване няма нищо общо със свободното придвижване на хора. Свободното придвижване на хора визира хора с еднакъв манталитет, еднакви възможности, може би не финансови, а поне интелектуални. Това би било нормално, когато говорим за страните – членки на ЕС, тъй като те са допуснати до него, на базата на определени показатели. Иначе целият свят да се движи насам - натам и да извършва престъпления, може да доведе само до повишаване на криминогенната обстановка, повишаване на битовата престъпност и в крайна сметка сериозно раздвижване на терористичните организации.

В Турция наскоро отново бяха извършени няколко терористични акта. Готови ли са българските служби да противодействат на тази опасност, която скоро може да застигне и нас?

Аз мисля, че не е само в Турция. През последния месец сериозни терористични акции се извършиха и в Ирак и Пакистан. Ислямска държава, както и други терористични организации, нито за миг не са намалили нивото си на готовност да ни създават проблеми. България като страна от ЕС, а съюза е основна цел на ДАЕШ, е също застрашена. Аз се притеснявам, когато ръководители от сектор сигурност твърдят, че опасността е малка. Малка или голяма, когато терористичният акт стане ще е вече късно да обясняваме дали заплахата е била малка или голяма.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини