Last news in Fakti

5 Май, 2024 15:47 2 703 72

Възможно ли е размразяване в Русия на Путин?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • съветски съюз

Терорът престана да бъде основното средство за управление: небрежен директор на завода можеше да бъде уволнен или изключен от партията, но вече вкаран в затвора или разстрелян - само в изключителни случаи

Възможно ли е размразяване в Русия на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През двете години, в които продължава войната на Русия срещу Украйна са описани различни сценарии на трансформация на режима на Путин: дворцов преврат, приемственост, Майдан и други. Но малко хора вярват, че някой от тези сценарии може да се сбъдне в Русия в обозримо бъдеще. Предстои встъпване в длъжност или церемониален преливане от един в друг мандат на руския президент Владимир Путин, който спечели съкрушителна победа на изборите, в която обаче никой не се и съмняваше, предварително.

"Медуза" разглежда един от възможните сценарии за бъдещето на Русия с Владимир Путин. "Размразяване" - така назовава тази възможност, по аналогия с периода след смъртта на Сталин.

Тази дума в съвременната политическа употреба може да означава много неща - от либерални реформи до временно намаляване на интензивността на репресиите.

Размразяването от края на петдесетте и началото на шестдесетте години на ХХ в, което сега се нарича и "разхлабване на гайките", се помни с разобличаването на култа към личността на Сталин, амнистия и реабилитацията на жертвите на политически репресии, икономическите реформи и разцвета на съветската култура.

Размразяването обаче не беше нито либерализация, нито демократизация на съветския режим. Политически беше по-скоро олигархизация. След смъртта на Сталин никой не наследява цялата му власт. Тясна управляваща група сключи нещо като пакт за ненападение: те разделиха тази власт помежду си и постигнаха съгласиха да не позволяват на други да се доберат до нея.

Освен това по всичко личи, че сътрудниците на Сталин са сключили този пакт още преди смъртта му. През последните години от живота си Йосиф Висарионович участва сравнително малко в ежедневното управление на СССР. Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов, Анастас Микоян, Лазар Каганович, Георгий Маленков, Никита Хрушчов действат предимно самостоятелно, като Сталин само одобрява или не одобрява предложените от тях решения и от време на време "разбъркваше" вътрешния си кръг, за да се увери, че никой не става достатъчно силен, за да застраши неговата власт.

Сякаш от само себе си се появи система за колективно управление на страната и дори "програма" за необходими реформи. Когато Сталин почина, системата веднага започна да прилага тази програма, за което има книга - историческият труд на Олег Хлевнюк и Йорам Горлицки "Студен мир".

Масовата амнистия и реабилитация бяха стартирани не толкова в името на възстановяването на справедливостта, а за да се намалят разходите за поддържане на огромен, неефективен и неспокоен ГУЛАГ и да се върнат милиони работници в икономиката. Намаляването на инвестициите в тежката промишленост и увеличаването на инвестициите в жилищното строителство, леката и хранително-вкусовата промишленост се правят, за да могат съветските граждани най-накрая да получат поне част от плодовете на социализма: апартаменти вместо казарми, нормални дрехи и обувки, прилична храна. Това се случва отново не от добро сърце - не трябва да се забравя, че тези решения са взети от същите хора, които преди това са подписвали списъците за екзекуция - а по-скоро от страх от масово недоволство.

Терорът престана да бъде основното средство за управление: небрежен директор на завода можеше да бъде уволнен или изключен от партията, но вече вкаран в затвора или разстрелян - само в изключителни случаи. Членовете на висшата номенклатура всъщност получиха гаранции за сигурност: колкото и ожесточена да беше политическата борба, губещият беше заплашен не с Колима, а с лична пенсия (както се случи със самия Хрушчов през 1964 г.) или със стол в посолство в държава с приятен климат.

"Размразяването" не означава нито отхвърляне на тоталитарната идеология, нито отхвърляне на политическото насилие. Съветските войски потушиха въстанието в Унгария в същата година на размразяване - 1956 г., а съветски войници откриха огън по тълпа от протестиращи работници в Новочеркаск през 1962 г.

Сценарият за размразяването

Германският изследовател Данкварт Рустов смята, че основната причина за размразяването е невъзможността да бъде продължена междуклановата борба. Размразяването е опит да се намери "голям компромис" в ситуация, в която нито една от страните не може да спечели безусловна победа и продължаването на конфликта вреди на всички. Трябва да постигнете споразумение, да се установят някои общи правила, процедури и баланси - и получавате демократизация.

През 2017 г. американският политолог Даниел Трейсман изказа хипотезата, че най-често демократизацията се случва не в резултат на нечии съзнателни усилия и обмислени споразумения, а по погрешка. Тук примерът с "перестройката" през 80-те години, а не с размразяването от 60-те, е по-показателен: Михаил Горбачов не възнамеряваше да разрушава СССР и "световната социалистическа система", но започнатите от него реформи доведоха до последици, които той не можеше да предвиди, да не говорим за това да се справи с него.

Понякога авторитарните лидери свикват избори или референдуми, надявайки се да демонстрират сила или да укрепят легитимността си, но неочаквано ги губят. Демократични процедури, замислени като декоративни, изведнъж се оказват реални. Това се случи например с чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

Понякога автократите залагат на грешна карта - например в Испания Франко беше сигурен, че крал Хуан Карлос ще остави своите сътрудници на власт, но той неочаквано ги отстрани и назначи за ръководител на правителството реформатора Адолфо Суарес, който демонтира режима. Случва се и авторитарни лидери, които да надценят властта си и да се намесят в конфликти, които не могат да спечелят, и в резултат на това губят власт. В случая с аржентинския диктатор Хуан Перон това е вътрешен конфликт - с църквата, а при следващата аржентинска диктатура - нахлуването в Британските Фолклендски острови.

Такива грешки се случват поради прекомерния оптимизъм и самоувереността на автократите или поради ефекта на щрауса - склонността на елита да избягва лошите новини.

Размразяването в СССР очевидно не се вписва в тази серия. Сталин не е направил нито една от грешките, описани от Трейсман. Съветският режим може да е омекнал след смъртта му, но той оцеля и продължи още почти 40 години.

Възможно ли е размразяване в Русия на Путин?

Размразяване - да. Основното тук е едно размразяване да не се бърка с демократизацията.

Голямо е изкушението да се сравнява путинизма със сталинизма и да се чертае края му по аналогия. Могат да се намерят много прилики: много дълго и все по-авторитарно управление; парализиран от страх елит; информационна изолация на диктатора; съществуването на "колективен Путин" като бюрократична система за управление, способна в много случаи да мине без "индивидуален Путин" и т.н.

В навечерието на "изборите" на 17 март 2024 г. Politico публикува пет сценария, пред които може да се изправи Русия през следващия мандат на Путин. Сред тях имаше и възможност за размразяване - или, по съвременната терминология, "технократско нулиране". Това означаваше идването на власт на ново правителство - не непременно демократично, но разбираемо за Запада и желаещо да се върне към предвоенното статукво. Анализаторът Кейси Мичъл предположи, че такова правителство ще хвърли голяма част от вината за войната върху Путин, ще освободи някои политически затворници и може би дори ще отмени анексирането на територии в Източна Украйна (но не и Крим). Мичъл оценява шанса за подобно размразяване на 25% и смята, че най-вероятният сценарий е запазването на режима на лична власт на Путин.

През 2020 г. руският политолог Татяна Становая не изключи формирането на някакъв вид "непутински елит", недоволен от отчуждението на властта от обществото и административните грешки. След пълномащабното нахлуване в Украйна тя очакваше, че подценяването на рисковете за икономиката и социалната сфера от Путин ще направи властта му по-крехка, ще увеличи автономията на елитите и ще увеличи броя на междуклановите конфликти. Но в същото време Становая описа състоянието на чиновниците като "политическа парализа", която все още не е излекувана нито от високото ниво на социално недоволство, нито от западните санкции, нито от финансовата и икономическа криза.

Според Александра Прокопенко, сътрудник в Центъра за руски и евразийски изследвания "Карнеги", атомизацията на руския елит е твърде силна. Участващите в т.нар. елит се страхуват твърде много за себе си и своите активи, за да се обединят помежду си, да създадат смисъл, да развият общи ценности и образ на желаното бъдеще - всъщност да направят това, което прави елита елит. Това изглежда означава, че дори Путин да си отиде, елитът ще предпочете нов Путин пред всяко колективно ръководство.

И ако се върнем тук към нашата куца аналогия със сталинизма, трябва да се отбележи и че елитът от онова време - същите Берия, Молотов, Микоян, Маленков, Хрушчов - също не се състои от безстрашни производители на смисъл в образи на желаното бъдеще. Но както се оказа, дори такъв елит е подходящ за размразяването.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С тия хора

    30 51 Отговор
    Не искам да имам нищо общо. Колкото по далече от русия и руснаци - толкова по добре

    Коментиран от #6, #69

  • 2 Гаглей

    26 50 Отговор
    Разликата между Путин и Хитлер е, е че немския народ и войници са живели като царе. А рашаните мизерстват

    Коментиран от #14, #30

  • 3 ТаУмВзе

    49 22 Отговор
    Стигнах до Сталин и приключих от смех за тва сравнение! Са Путин ли ни е най големата Проблемация бре Праведната Пропаганда. Ейго, злеленски си търси Месо за фронта! Натоварвате се, като сте тарикати и се трепате със руснаците! Не мога да проумея, къв ви е приблема със Русия Наистина. Вместо да прогледнем, че сме Приключили Вчера се лае против Русия. И кво от тва, при положение че никой Не ни Брои за Живи! Z

    Коментиран от #20, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Му ха ха ха

    43 13 Отговор
    Русия е с Путин

    Коментиран от #16

  • 6 🇧🇬🇷🇺

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "С тия хора":

    На кой му пука
  • 7 МНОГО ПОКАЗАТЕЛНА СТАТИЯ

    39 10 Отговор
    ШМЕКЕРИТЕ ОТ МРДУЗА ОТЧАНИ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В УКРАЙНА СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ ДА ИЗСМУЧАТ НЕЩО ОБНАДЕЖДАВАЩО ЗА ЗОМБИРАНИТЕ СИ ЧИТАТЕЛИ
    В БЕЗСИЛИЕТО СИ СТИГНАХА ДО МРЪСНИТЕ ЧОРАПИ НА СТАЛИН
    АМИ ГОЛЯМО СМУЧЕНЕ ПАДА
    АДЕ ДА ВИ Е ВКУСНО
  • 8 Русия попиля НАТО

    39 11 Отговор
    Путине, Путине, да си жив, че ако не си ти, милиони безродници, които си изкарва прехраната на твоя гръб, ще останат без работа! Поклон!  🤣🤣

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Абе

    33 7 Отговор
    Колко от вас знаят че "Медуза" е НПО забранена в Русия.

    Коментиран от #18

  • 10 психоаналитик

    16 18 Отговор
    Мъж , който свива уста като кокошо дупе / на снимката е така / е най-комплексираното същество ,поради което е винаги агресивно и злобно .
  • 11 ЕвроАтлантическа проказа

    32 11 Отговор
    О, да бе, натовска Украйна е единствената страна, в която хората са отвличани като добитък на улицата, бити, унижавани и отвличани на война. Сигурен съм, че точно такъв живот очакваха и си представяха любителите на Майдана.

    Те се бориха за това светло бъдеще❗️
  • 12 ЕвроАтлантическа проказа

    28 11 Отговор
    Новини днес от най-напредналата демокрация в света:

    Възрастните рускоезични украинци се опитват да празнуват православния Великден.

    Арести, тормоз, унижение. Това е свободата❗️

    Тяхното единственно престъпление е - да бъдат православни християни.
  • 13 И как точно попиля НАТО?

    13 30 Отговор

    До коментар #8 от "Русия попиля НАТО":

    Като превзе поредното украинско село, ли. Кой е вярвал в края на февруари 2022 г., че за повече от две години руската армия няма да е успяла да превземе и един областен център в Украйна.
  • 14 Хахахаха

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Ако ти мизерстваш не си мисли че и руснаците живея в мизерия като теб.

    Коментиран от #21

  • 15 На Путин не трябва да се пречи

    13 22 Отговор
    Пътят, по който е тръгнал, води до неизбежния крах на Русия и до спасение на човечеството от новата кафява напаст.
  • 16 Алън Пугачов

    14 22 Отговор

    До коментар #5 от "Му ха ха ха":

    Нищо чудно! Русия е била и със Сталин и държи на централния площад в столицата мумия на която се кланят. Хибридът между Сталин и Мумията - Путин, е напълно подходящ да запълни нуждата на едно деградирало население да се кланя някому!
  • 17 Путин гол до кръста на кон

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "Русия попиля НАТО":

    Благодаря! Ще ти вдигна заплатата!
  • 18 костя капейкин:

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    Абе, ти знаеш ли какво не е забранено в Руzия?

    Коментиран от #19

  • 19 Одна женщина

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "костя капейкин:":

    На мен ми забраниха да вдигна бял лист хартия на площада! Още ме боли от забраната!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Галилей

    9 19 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Да , руснаците не мизерстват като мен. Аз чувствам мизерия от всяка новина за човешко страдание! При тях мизерията е естествено състояние на духа и тялото! Нещата са различни!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 22 Отговор
    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.

    Коментиран от #25

  • 23 Свилен

    16 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува!

    Коментиран от #26

  • 24 Путин гол до кръста на кон

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Текумзе! Благодаря брат! Ще се бия със Зеленски до последния руzнак! Месо имам! Z
  • 25 Алън Пугачов

    11 6 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    A ако останеш за по-дълго, ще разбереш, че опростачването е наследено.
    От некОлко поколения!
  • 26 Путин гол до кръста на кон

    3 9 Отговор

    До коментар #23 от "Свилен":

    А, Сливене! Много ми е приятно да те чуя пак! Дерзай! Нали ти обещах, че щи вдигна заплата! Между другото нали не си забравил какво беше продължението на "Курица не птица...." ? А? Я да видим помниш ли!

    Коментиран от #28

  • 27 Васко делчев

    17 11 Отговор
    Не режимът на Путин е беда, а този на сащ, който тероризира и ограбва света от над век.... Докато светът не се отърве от тази империя на злото, добро не го чака

    Коментиран от #29, #31, #38

  • 28 Путин гол до кръста на кон

    8 6 Отговор

    До коментар #26 от "Путин гол до кръста на кон":

    Сливене, сливенееее.... Няма да ти вдигна зплатата! Не отговаряш навреме! "....Болгария не заграница!" Това е отговорът Сливене! Учи, че щи загрея врата!
  • 29 Империята на злото

    9 21 Отговор

    До коментар #27 от "Васко делчев":

    Е РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Путин гол до кръста на кон

    5 12 Отговор

    До коментар #27 от "Васко делчев":

    Ето на васко, ще му вдигна заплатата! Безупречен! Сутринта това го прочетох по Гаварит Мацква и той вече го рецитира! ....само.един въпрос да ти задам васко, за проверка. Проверката...нали знаеш! Та така: Как се нарича българскарта губерния оттатък Дунав?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Тошо

    9 7 Отговор

    До коментар #30 от "Смотльо,":

    Ееееейй...вие българите само мрънкате и хленчите бе! Аз докато ви управлявах само мрънкате - ама не можем да ходим в Чужбина! Сега задръствате КППтата към Гърция да ходите на море при гърчолята и пак сте недоволни. Курортите са нараснали три пъти и пак сте недоволни! Кореком до кореком...и пак сте.недоволни....ееее да ви @ва в мрънкачите!
  • 35 Галилей

    8 16 Отговор

    До коментар #33 от "Смотльо,":

    Другарю Смотан, навярно вие разбирате света така, че вие руснаците трябва да карате танкове и да стреляте с гаубици по целия свят и всички да са радостни и доволни от този факт?
  • 36 Гладни кокошки/ЕС,САЩ/

    16 5 Отговор
    Просо сънуват.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Путин гол до кръста на кон

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Васко делчев":

    Васко....бл@д больной! Мълчиш. И ти.не си си научил домашното. А аз щях да ти вдигна заплатата! Болгария оттатък Дунава, се нарича Задунайская Губерния! Айй....как щи загрея врата!

    Коментиран от #42

  • 39 Путин гол до кръста на кон

    2 12 Отговор

    До коментар #36 от "Гладни кокошки/ЕС,САЩ/":

    Ти...че пак ме подсещаш с тия кокошки! Я да те видя тебе! Как продължава изразът "Курица не птица........." И отговаряй бързо!

    Коментиран от #40

  • 40 костя капейкин:

    5 9 Отговор

    До коментар #39 от "Путин гол до кръста на кон":

    .....Болгария не за граница!" Нали така другарю Путлер?
  • 41 Стамболов

    5 11 Отговор
    Ако питате за самия путин, дори и да го размразят няма да оживее.
  • 42 Васко делчев

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Путин гол до кръста на кон":

    Не знам дори , дали си заслужава да хабя букви за отговор на подобни анонимни твари.... Теб те е страх името да си напишеш, тръгнал въпроси да ми задава... Очевидно помежду ни стоят вагони книги....

    Коментиран от #55

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Човк с очи

    14 6 Отговор
    Русия при Путин е независима държава с достойнство. Евала! Дай боже и на другите.

    За бавнозагряващите пояснявам: ако едни лъжци, измамници и гамени са срещу нещо или някой, значи това нещо или някой е добро. За късопаметните: Буш, Пауъл, Обама, Байдън, Блинкен, Порошенко, Зеленски, Оланд, Меркел, Макрон са документирани лъжци, чиито думи и подписи не значат нищо.
  • 45 Американската пропаганда

    12 6 Отговор
    много я е яд, че Вова не продава Русия като Горбачов и Елцин!

    Коментиран от #59

  • 46 ТТТ

    6 11 Отговор
    Путин е дърт глупак. Дори по съвецко време секретарите на кпсс бяха по- умни.
  • 47 Реалист

    7 10 Отговор
    Който казва, че Сатаната няма образ - да погледне образа на Путин.

    Коментиран от #52

  • 48 Ха ха

    4 8 Отговор

    До коментар #33 от "Смотльо,":

    Че по-голямо деревня от Россия, има ли?
  • 49 Медуза! НПО

    9 1 Отговор
    Турли Гьовеч, манджа с Грозде и Бла, Бла!
  • 50 Агента на ЦРУ путин

    6 10 Отговор
    Англосакса се разпорежда с руския ресурс,иначе руснаците трябва да вадят нефта с кофи
  • 51 Руския балон се спука

    7 11 Отговор
    Русия пътува към бунището на историята,при ссср,които бяха изтрити от картата на света,това следва и за раша

    Коментиран от #53

  • 52 Васко делчев

    11 6 Отговор

    До коментар #47 от "Реалист":

    По-скоро да погледне Байдъна и всички сащ-ски президенти, които унищожиха и ограбиха сума държави и хора... Сащ са царство на дявола. Там християнство няма

    Коментиран от #57

  • 53 россиян..

    10 3 Отговор

    До коментар #51 от "Руския балон се спука":

    Руссия е била и ще пребъде,но знам че бледоликите у бг-то..много се топать,они по бърже ще отидать в исторята,е ако останать стотина.ще ги пратать под защитата на юнеско.

    Коментиран от #60

  • 54 Аман

    4 9 Отговор
    Обичам Русия, когато е с население не повече от 10-15 милиона. Скоро ще е толкова и ще я обичам.

    Коментиран от #56, #66

  • 55 Бай Тошо

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "Васко делчев":

    Знам ги тези книги! Половината съм ги написал аз! Мислех, че никой не ги е чел! Благодаря ти Ваzко!
  • 56 ромче..

    3 6 Отговор

    До коментар #54 от "Аман":

    Обичамь бг-то..оти беломунявите там,се топать по бърже от ледниците и скоро ке прайме банго василь-национален празник.
  • 57 Путин гол до кръста на кон

    2 7 Отговор

    До коментар #52 от "Васко делчев":

    Васко, ти ми се сърдиш, че не съм прочел на бай Тошо вагоните с книгите, ама аз съм чел книгите на Сталин! Ще освободя България Задунайская Губерния и тебе ще те направя Губернатор. Само кажи като коя просперираща държава искаш да ви направя! Куба, Северна Корея, Еритрея, Венецуела...? Ако искаш, ще ви направя Чечения на Балканите!!! Само кажи!
  • 58 червен пингвин

    4 0 Отговор
    "Михаил Горбачов не възнамеряваше да разрушава СССР и "световната социалистическа система", но започнатите от него реформи доведоха до последици, които той не можеше да предвиди, да не говорим за това да се справи с него."

    И четири години след това ,докато умре изнасяше лекции в амерски университети от по 200 000$ парчето!!!
    Щото безкористен комунист!!!!
  • 59 Моля, моля,

    3 9 Отговор

    До коментар #45 от "Американската пропаганда":

    Горбачов не е продавал нищо. Даде всичко без пари. И Путин сглупи. Започна война, като остави враговете да му запорират 300 млрд. долара. Руснаците никога повече няма да видят тези пари, защото зулумите, които направиха в Украйна, вече надвишават тази сума. Остатъкът от щетите ще покрием ние от ЕС. Включително с данъците на бг путинистите, които днес приветстват разрушаването на украинската инфраструктура от побеснелите руски фашисти, без да си дават сметка, че утре ще плащат за възстановяването та Украйна.
  • 60 Колкото пребъде СССР,

    3 7 Отговор

    До коментар #53 от "россиян..":

    толкова ще пребъде и Русия. Руснаците не могат да направят държава, която да издържи повече от век. Проследете историята от Киевска Русь до СССР. Единственото изключение - Руската империя - е немско, а не руско творение. Затова просъществува два века, докато самите руснаци я бутнаха. Разбира се, от глупост.
  • 61 Абсурдистан

    2 7 Отговор
    Възможно е с Русия без Путлер.

    Коментиран от #65

  • 62 Хо Ши Мин

    9 2 Отговор
    Съединените щати са главният войнолюбец в света, заяви китайското външно министерство след посещението на Блинкен.

    След посещението на ръководителя на Държавния департамент на САЩ китайският външен министър Ван И направи няколко важни изявления. Според него, докато американската хегемония продължава, няма да има мир в света.

    Ето няколко точки:

    - За всичките 240 години съществуване американците не са воювали с никого само 16 години.
    - 80% от войните след Втората световна война са започнати от Съединените щати.
    - Америка е на първо място по намеса в делата на суверенните сили.
    - Съединените щати са участвали в повече от 50 държавни преврата, намесили са се в избори 30 пъти и са се опитали да убият повече от 50 държавни глави след Втората световна война.
    - САЩ и НАТО са отговорни за войните в Сирия, Ирак и Афганистан, които доведоха до смъртта на повече от 1 милион и 900 хиляди души и принудиха 37 милиона души в тези страни да станат бежанци.
    - САЩ дестабилизират цяла Евразия.

    Коментиран от #67

  • 63 Цензура

    4 2 Отговор
    Сайтчето - мислите ли, че някой е прочел тоя бълвoч? Съмнявам се и че тоя от вас, който го е пуснал, го е чел !!! Аз стигнах само до там, където наричат Путин "диктатор" и малко по-долу признават,че е спечелил "съкрушителна победа" на изборите. Понякога крeтенизмът на пропагандаторите ми идва в повече !!!
  • 64 1357

    6 2 Отговор
    За РУСИЯ!!За ПУТИН!
  • 65 Не е,бате😁

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Абсурдистан":

    Но без теб -може!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 лятна ушанка

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Хо Ши Мин":

    Няма кво да философствате!
    След 3 дни на Красная площадь всички синьо-жълти парцали на земята!!!
    После и при нас!
    И да се кротва този свят!!!!
  • 68 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ПУТЛЕР ФЮРЕР КАТО ХИТЛЕР ............... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП Е .............. ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА ПУТЛЕР ............ ФАКТ !
  • 69 Това е твое право

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "С тия хора":

    И никой не ти ги оспорва. Просто ако може като теб хората да не дрънкат глупости, а да изразят мнение. Аз нямам нищо общо с Русия естествено и с Путин, но харесвам Русия по исторически и ред други причини, войната естествено не е от тях. Ако обичаш не разваляй доброто впечатление.
  • 70 Никой не ви кара да харесвате

    0 0 Отговор
    Русия. Харесвайте който искате. За ваше добро е обаче да спрете с глупотевините, защото става те смешни. Русия това, Русия онова, ракети от перални, нека западняците да се занимават с Русия мен това не ме грее, стига да няма война.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 лятна ушанка

    1 0 Отговор
    Как е днеска перемогата?Напредва ли към Лвов?