Last news in Fakti

22 Януари, 2016 08:15 7 353 33

Външните граници на Европа трябва да бъдат херметично затворени

  • граници-
  • затворени-
  • европа

Според доц. д-р. Николай Радулов е добре военната служба да бъде върната под някаква форма в България

Външните граници на Европа трябва да бъдат херметично затворени - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Добре е военната служба отново да бъде върната под някаква форма в България. Разбира се не в тази форма, в която беше преди. Говоря за по-малък срок, обучение на българските младежи на ред и дисциплина, боравене с оръжие. България като страна от ЕС, а съюза е основна цел на ДАЕШ, е също застрашена от тероризъм. Имаме нужда от превъоръжаване.“ Това заяви пред Факти.бг бившият секретар на МВР доц. д-р. Николай Радулов.

Според Вас трябва ли България да върне военната повинност, за да се справи с евентуално овладяване на бежанската вълна?

България може да се справи с тази имигрантска криза и особено с незаконното пресичане на границата и без военна повинност. Това е така, тъй като ако силите на Министерство на вътрешните работи си изпълнят обещанията за назначаване на още хора в Гранична полиция, както би трябвало, плюс възможната помощ от страна на международните организации за укрепване на границата и малко помощ от армията, би било достатъчно, за да се осигури непропускваемост на границата. По отношение на военната служба обаче, аз мисля, че е добре тя да се въведе отново под някаква форма. Разбира се, не в тази форма, в която беше преди. Говоря за по-малък срок на обучение на българските младежи на ред и дисциплина, боравене с оръжие. Трябва да Ви кажа, аз нямам най-прекрасните спомени, но казармата успяваше да дисциплинира младежите. Аз забелязвам липсата на тази дисциплина като преподавател на точно такива младежи между 18 и 24 години. Казармата успяваше да ги дисциплинира, а не всички бяха доволни. Аз смятам, че има смисъл от гледна точка на дисциплината и от създаване на повече възможности за младежите, ако се въведе и един вид трудова повинност, както бяха строителни войски за ограничен контингент. Така някои хора биха могли, вместо да крадат, да придобият хубава професия и да я използват за своя нормален живот. Има хляб в мисълта за връщане на военната повинност, но не в този обем и този срок от две - три години, както беше на времето.

Можем ли да се замислим за разширяване на професионалната си армия, давайки шанс на хора, които не могат да продължат образованието си, да се възползват от тази опция?

Разбира се. Според мен съвременните армии са модерни и добре въоръжени. Те са със съвременно и модерно оръжие, авиация и със средства за логистика. Не е необходимо армията да е многобройна, а е достатъчно да е добре обучена и да е способна на съвместни действие със силите на НАТО. Тоест да е така обучена, че да е способна на съвместни действия

Има ли нужда българската армия от спешно превъоръжаване?

Естествено. България като членка на НАТО е ангажимент да дава за въоръжение близо 3% от брутния си вътрешен продукт. Тоест ние не си изпълняваме задълженията като страна – членка на НАТО и аз мисля, че това трябва да се прекрати и да започнем едно сериозно превъоръжаване. На никой не му вършат работа въоръжения втора ръка и морално остарели изтребители. Това ни вкарва в една допълнителна финансова дупка, защото ще трябва да ги поправяме и да ги поддържаме. В крайна сметка ще отидат много повече пари, от колкото за закупуване на нова съвременна техника. Въпросът за броя на изтребители е труден за преценяване. Очевидно е, че два или три изтребителя не са достатъчни. Има стандарти, за въздушно пространство като нашето. Военните трябва да кажат колко изтребителя ще бъдат необходими, за да се защитава нашето въздушно пространство, като се има в предвид, че Турция и Гърция са страни от НАТО.

Нужно ли е Европа да затвори своите граници за бежанците?

Външните граници на ЕС не би трябвало да пропускат свободно преминаване през тях. Когато се пресича външна граница на Европа се осъществява престъпление по местното законодателство. Ние неглижираме това, защото твърдим, че става въпрос за бежанци. Нито една от външните граници на Европа, обаче не граничи със страна, в която се водят военни действия. Според мен, външните граници на Европа трябва да бъдат херметично затворени. Безобразието, което става по европейските граници и свободното преминаване няма нищо общо със свободното придвижване на хора. Свободното придвижване на хора визира хора с еднакъв манталитет, еднакви възможности, може би не финансови, а поне интелектуални. Това би било нормално, когато говорим за страните – членки на ЕС, тъй като те са допуснати до него, на базата на определени показатели. Иначе целият свят да се движи насам - натам и да извършва престъпления, може да доведе само до повишаване на криминогенната обстановка, повишаване на битовата престъпност и в крайна сметка сериозно раздвижване на терористичните организации.

В Турция наскоро отново бяха извършени няколко терористични акта. Готови ли са българските служби да противодействат на тази опасност, която скоро може да застигне и нас?

Аз мисля, че не е само в Турция. През последния месец сериозни терористични акции се извършиха и в Ирак и Пакистан. Ислямска държава, както и други терористични организации, нито за миг не са намалили нивото си на готовност да ни създават проблеми. България като страна от ЕС, а съюза е основна цел на ДАЕШ, е също застрашена. Аз се притеснявам, когато ръководители от сектор сигурност твърдят, че опасността е малка. Малка или голяма, когато терористичният акт стане ще е вече късно да обясняваме дали заплахата е била малка или голяма.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    5 0 Отговор
    И всеки образован българин завършил военна подготовка да бъде с лично оръжие в в дома си до живот.Сега милиционерите дават оръжие само на ,,заслужили,, и то практически не може да се използва освен за самоубийства или убиване на беззащитни животни.Да се върне казармата и да се промени закона за носене на оръжие ,охрана на държавата,гражданите и дома.
    Да спрат да строят джамии и който не може да говори български и да чете и пише да бъде на друг режим,а не като сега на почит.
    Направете промените сега ,защото недоволството на българите ще избухне някой ден.

    Коментиран от #3

  • 2 Костадин Алексиев

    4 1 Отговор
    "ЗА" връщането на военна служба в България,мисля че трябва да е задължителна дори и под формата на школа.
  • 3 Ники Николов

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "123455":

    нищо няма да избухне, българите са в чужбина
  • 4 дада

    2 2 Отговор
    Тоз, пич не е служил - бил е в Симеоново.

    Ей, бях казарма между 92 и 94 година... едни загубени години за мен.

    Помня такива като теб уреждаха децата си в спортни роти или в щаба.

    Като ти гледам биографията ... заради такива като теб трябваше да направят лустрация
  • 5 бомбето

    2 2 Отговор
    По голяма простотия не бях чел скоро! Разни пенсионирани шапкари мечтаят пак да се съберат на една голяма маса и да се наливат до зори. :)
    Казармата е най голямата тъпотия, в която съм участвал, 1 година и 6 месеца загубих от съзнателния си живот!!!!!!! За НИЩО!
    Много ми е интересно, как Шапката ще хване някой току що завършил ученик и ще го прати да се бори с терористите и да пази границата???????? Що за малоумие е това?
    В момента България има 30 000 професионални войници, които перат карти и играят сварка по поделенията и лафките по цял ден и се чудят какво да правят, да праща тях по границата да спират бежанците.
    Отделно има около 60 000 полицая, които също се чудят, къде са се скатаят и да чоплят семки на топла, които постоянно реват, че нямат пари за бензин, нови гуми и какво ли още не! Тяхната работа каква е? За какво са ни?
    В казармата за година и половина съм ходил на стрелба сямо 4-5 пъти, през останалото време - сапунки, дневалства, чистене, мизерия, глад, простотии, побоища със старите войници, бягства презоградска, миризливи въшкарници, мъкнах автомата по караулите, имам към 40 и няколко караула, местил съм камъни от едно място на друго, алкохолни запои на шапкарите, алкохолни запои на старите войници и пак побоища, псувни, гадости, чистене на кенефи, л..на, бръснене на сухо, падни стани за 100, гадна храна, случайна стрелба по време на караула, далавери и кражби от страна на шапкарите, старшините и сержантите крадат и пият нон стоп, мишки, плъхове, побоища, сране и пакене в храната в "подводницата", пушене на цигари в лавката, сварка, карти, покер, пак побоища, чанч, гърч ....... и какво ли още не!
    ТОВА Е КАЗАРМАТА!
    И не ми говорете, че там се ставало мъж!
    Мъж се става с много четене и учене, след това следване и намиране на хубава и добра платена работа!!!!!!!
    Мъжът издържа семейство и носи отговорности, мъжът храни семейство и осигурява най - доброто за децата си!
    Мъжът се грижи за семейството си и прави всичко за него, това е мъж.
    Така се става мъж, а не някакви пропаднали пиянки с големи кореми, където едно коремно не могат да направят да ми говорят с носталгия за казармата, как били станали мъже. :)
    Всичките тия "мъже", като ги съкратиха или по редица други причини напуснаха казармата пропаднаха и станаха охрана на някой паркинг за 400-500 лв на месец, щото извън казармата са едно голямо НИЩО!
    Казармата не прави от младежите мъже, а ги учи на простотии и си е жива загуба на време.
    Радвам се, че детето ми след училище ще ходи да учи в чужбина и ако има ксъемт може и да не се върне в тази сбъркана държавица.

    Коментиран от #16

  • 6 and justice for all

    1 1 Отговор
    бомбето е прав точно такива бяха казармите както ги описва. освен ако не си татково синче и не те уредят на хубава службица някъде. аз за година и половина стрялях само веднъж и то автоматите бяха под всякаква критика. стреляха на криво засичаха един щеше да се осакати ужас. тоя от статията е прав само за едно . да се затворят границите час по скоро. защото това свободно движение на хора се тълкува по много различен начин. както каза Путин живееш ли в русия спазваш руския закон. не ти харесва довиждане. същото е и с европейските страни. не че живота е песен, но някакви норми и рамки за нормален живор се спазват. тия черните наистина не се вписват ама никак с неандерталското си поведение.
  • 7 сьен

    1 0 Отговор
    Години прекарани в казармата = неизвинени отсъствия от живота!
    Купони и пиене по чалготеките = много лайкове и навити кифли!
    Е, кое да избера?

    Коментиран от #10

  • 8 Гошо

    1 1 Отговор
    Абсолютна глупост! 1 Тези ,които са годни да служат в армията избягаха(по принуда) и продължават да бягат . защото............................2 Какво ще пази тая армия? Нима остана нещо за опазване? Нали си имаме НАТО той бди над нас ,спете спокойно. Тези от ,които никой не може да ни опази са политиците и мутрите. Ха да са ни ( живи и здрави). Бог да ни е на помощ.
  • 9 Сандокан с двата ножа

    2 0 Отговор
    Разбира се ,че военната служба трябва да се върне.Така младите хора ше бъдат подготвени за живота и научени на отговорност и родолюбие.В момента са се навъдили едни п...лч..тта с обици и гривни по ръцете повече от тези на жените.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 честно

    0 0 Отговор
    ТРЯБВА пушечно МЕСО против РУСИЯ ей тва няма да кажат гадовете
  • 12 бд

    0 1 Отговор
    Пълна простотия.Всички ,които в момента са шефове ,директори ,политици ,премиери , президенти, съдии и прокурори са ходели в казарма.Резултата е видим.Никой там на нищо не може да се научи.Губене на време.
  • 13 Бате Коко

    0 1 Отговор
    доц. д-р. Николай Радулов да ходи да си пере някъде!!!!!
    Няма друга такава загуба на време!!!!!!!Особено в нашия смешен вариант.

    Коментиран от #17

  • 14 краси

    0 1 Отговор
    кои тъпанар го предлага.
  • 15 Прокоп

    0 0 Отговор
    Моите спомени от казармата са коренно различни - бях обикновен редник „кашик“ в карловското поделение. Всяка седмица стрелби на полигона в Анево: автомата ми светеше (когато го сдавах в края на службата се чувствах сякаш се разделям със стар верен другар). Всяка седмица марш на скок с пълно бойно по 20 км., тактическа подготовка - пълзене с пълно бойно на хронометър, окопаване за време... полоса всеки ден когато не сме ма стрелба или на тактика. Всички момчета в ротата бяхме като братя!!! Командира на поделението - руски възпитаник - сутрин идваше да тича с нас за да дава пример... Ротния, заради, усърдието ни всяка седмица раздаваше ГСП-та, но почти всички стояхме в ротата - тренирахме, четяхме книги, гледахме видео, спяхме, най-много да се разходим из Карлово и да пием кафе някъде, но вечер се връщахме в поделението. Вярно, че в щаба имаше и коремлии офицери но те бяха „щабни плъхове“ и ги виждахме от време на време.
    Цялата рота се чувствахме значими и като единици, и като едно бойно цяло, всеки си знаеше мястото и бяхме ефективни... на уволнението хем се радвахме, хем бяхме тъжни. После работата ми налагаше да пътувам до Пловдив и всеки път спирах до поделението и търсех някои от познатите офицери. И сега изпитвам носталгия по тези години, не смятам, че са били изгубено време за мен. Може би някъде наистина е имало извращения, но при нас бе ред и дисциплина.
    Днес когато тренирам - откакто се помня винаги съм тренирал - във фитнеса срещам професионални войници - яки момчета здраво набичени, но като влезем на татамито за по-малко от минута са на земята по гръб. Питам ги по колко тичат на седмица и ми отговарят, че понякога пробягват и по 3 километра ?!? Аз съм 44 годишен семеен мъж и седмично пробягвам, без значение от сезона, минимум 30 км. и отделно правя ОФП и СФП така възпитавам и децата си!
    Всеки трябва да е ефективен в това което прави - войската трябва да служи на родината, а когато войска няма може да няма и родина!

    Коментиран от #21

  • 16 Бате Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "бомбето":

    09/93-03/95 !!! Абсолютно точно си го описал - евала

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Citronn

    0 0 Отговор
    Може би да, но не в тази задължителна форма, като преди. Сега би трябвало да е доброволно, в клубове и организации- например нещо като пейнтбол, различни видове спорт и игри, оказване на помощ при бедствия и аварии, безплатно придобиване на цивилни умения, необходими и за армията- например шофъорски курсове, курсове за малки самолети и катери, компютри, и така, само за мотивирани хора с интерес да придобият умения и квалификации, които не само ще потрябват при война, но и ще им свършат работа в цивилния живот.

    Коментиран от #24

  • 21 танас

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Прокоп":

    Братле , аз бях танкист в Карлово 2 год. 1 месец и 4 дни на учебна машина. По мое време бяхме 2000 ,,калпака" И ВСЯКА СУТРИН ТИЧАХМЕ ГОЛИ ДО КРЪСТА по три км / в казармата / .Няма студ , няма пек . През деня физическа подготовка и занятия. За простотията и мизерията няма да споменавам / по -долу е казано / , НО....когато се уволнявахме на гарата .... здрави и силни мъже.... се разплакахме .Това бе ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО , спечелено в трудностите и изпитанията. До ден днешен съм ,,кораво к....ле" . Затова ,според мен трябва да има военно обучение под някаква форма .
  • 22 бомбето

    0 0 Отговор
    Към Феновете на Казармата:

    Ей мъже, в казармата или влизаш мъж или излизаш жена, ще те бият и е*ат, както сварят, ако те усетят, че си мекушав!
    До ден днешен имам един приятел, който ми е благодарен, че го спасих от голям бой, както и да е.

    Бях новобранка в Бермудския триъгълник, ставахме в 5, един урод мл.сержант изреваваше, като на.ран тигър. :)
    После на плаца 2,3 часа без шанели, само по кафевите въшкарници, след това закуска за около 1 минута, направо изсипвах всичкото ядене в пазвата - шпек, яйца, масло, сладко, хляб, каквото сваря, след това пълно бойно и с противогазите бягахме, като изоглавени по снега, на обяд същата история, обирам мръвките и между филии в пазвата, после изнасяхме в най големия студ леглата, шкафчетата, всичко на плаца, после го внасяхме, а шапкарите и другите отрепки се смееха, колко е гот, после кратка почивка, към 2 часа мисля беше.
    След това пак на плаца по тревога и поздрави и отговори, тренировка за клетвата.
    Откраднаха ни чорапите и се скъсаха кубинките още на първия месец, дадоха ми стари, а изкарах зимата с къси найлонови чорапи, от време на време ги изтисквах от водата и леда.
    Веднъж в седмицата или на две седмици ходихме на баня - имаше едни дупки в стените, от където излизаше водата, вътре мръсотия до шия, най им правеше кеф на олигофрените, младши сержанти да ни пускат студена вода (ледена), голям майтап.
    Тоалетните бяха чудо, за първи път видях как лайната да се стичат по стената, вместо по тръбата и познайте кой ги чистеше, стръжехме ги и ги поливахме с кофи.
    Нарочно настройваха войниците един срещу друг, за да могат да се бият.
    Това беше центъра за обучение на млади войници!
    Цял ден студ, мизерия и побоища, караници, гадни пичове избиващи компклекси, истински пандиз, че и по зле. :)

    Честно казано, не искам моето дете да преживее същата мизерия, дори и да не е достатъчно корав.;)
    После в редовната казарма, какво чудо беше, мога да пиша до утре!
    Единственото хубаво нещо е, че там разбираш, кой е стабилен и точен и може да разчиташ на него!!!!!!!
    Там се завързват и най-големите приятелства, защото всички сте в екстремна обстановка, чувал съм, че така било и в панделата. :)
    Така, че ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО, "В казармата, НЕ СЕ СТАВА МЪЖ, а само се излиза ЖЕНА, ако не си МЪЖ!
    Който си е корав и стабилен и в казармата си е такъв!

    Коментиран от #30

  • 23 бомбето

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бате Коко":

    01/96 - 07/97!!!!!!!!

    АЙДЕ УВО 97, Джакааа....... :)
  • 24 3б9е

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Citronn":

    Точно това исках да кажа. Нека направят доброволна казарма с предварителна програма, за да са по-подготвени младежите. Аз предлагам задължителна физ. подготовка: скачане на ластик, дама, гоненица и народна топка, а за умствена - не се сърди човече, домино, кръстословици и судоку!
  • 25 УВО93

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с Прокоп, Танас и донякъде с Бомбето. Служил съм година и половина в охранителна рота. Имах над 120 въоръжени караула и 60 дневалства. Имах приятели и в бойните поделения. За сержантският състав Бомбето е частично прав, но много зависи от типа поделение, където си служил и от годините в които си служил. Разликата явно е била огромна. Житейската и физическата подготовка в сериозните поделенията с била голям плюс за хората преминали през нея. Много ми е смешно, когато видя сегашните "мъжлета", натъпкани с химия и пращящи от мускули, как не могат 5 мин. да изкарат на студ или пек, как въпреки килограмите на лежанките, две туби с нафта не могат да занесат на повече от 20м., как с трудност минават разстояние по-голямо от това от колата до дискотеката, да не говорим, че в живота си не са минавали повече от 2 км. Срам, трагедия и смях в едно. Казармата донякъде, някога е била някога школа за мъже. Не мисля, че ако се върне ще бъде като едно време. За да има ефект трябва да е поне година. Да бъде отделено за по-дълго време момчето от родители и приятели, за да има възможността да остане насаме със себе си и да се изправи сам пред трудностите. Иначе е безсмислено.
    За изродията в казармата Бомбето е прав, но "там разбираш, кой е стабилен и точен и може да разчиташ на него", благодарение именно на изродята. Щото Бомбе, кофти ще е да те пратят някъде с някой, на който да трябва да разчиташ, а той да се окаже мека китка, нали? ;)
    Като цяло, в по-голямата си част, мъжете ходили в казарма подкрепят връщането й, особено ако имат дъщери и преки наблюдения над бъдещите зетьове.
  • 26 бомбето

    0 0 Отговор
    Виж братле, не мисля, че е необходимо един човек, макар и млад, да бъде вкаран насила в трудна обстановка с кофти пичове за да "открие" себе си! Просто не всички хора стават за казармата и могат да преодолеят жестоката реалност. Познавам хора, които плачеха, като малки деца, а в реалния живот сега са уважавани и добре платени професионалисти.
    Съгласен съм да има казарма, НО тя да бъде пожелание, както си е до сега, всеки, който иска да стане военен да кандидатства и да получава заплата за това.
    Простотията и изродията не е направила никой, нито по умен, нито по мъжествен.
    По същата логика, дай да вкарваме младежите в пандиза, за да се пречупят и да станат по корави. ;)
    Както се казваше едно време: "Влизат различно умни, излизат еднакво тъпи".
    Задължителната казарма е една голяма простотия, която не трябва да се връща, НИКОГА.
  • 27 Morgoth

    0 0 Отговор
    Моята служба беше от леките и сравнително кратките, освен това успях и да стрелям достатъчно, включително и с базука - т.е каквото изобщо може да бъде полезно от казармата го имах. Въпреки това твърдя, че времето прекарано там е абсолютна загуба във всеки един аспект.

    Старите шапкари ги разбирам - там им е била младостта, а на млади години всичко е по-хубаво, само че с връщането на казармата младостта им няма да се върне, само ще бъде изядено по година от тази на новото поколение.

    За патриотите, които смятат, че всеки трябва да може да защитава родината ще кажа, че казармата не е мястото където ще се научиш на това. 90% от войниците изстрелват по-малко от един пълнител за цялата си служба. Един курс по стрелба за 2-3 дена ще те научи на много повече.

    А на моми, постоянно обсъждащи дефиницията за "Истинският мъж" и това как българина няма нищо общо. Тези същите които са чували някъде лафа, че в казармата се става мъж и си мислят, че техния принц на бял кон ще дойде, ако я върнат. Ще им кажа следното: 18 годишни мамини синчета наистина се научават на самостоятелност в казармата, но същото това знание може да се придобие и в студентско общежитие и при всеки един вид отделяне от мама при това без да даваш година ангария на държавата.
  • 28 старшина

    0 0 Отговор
    Да крайно време е военната служба да се върне и всички пешлеменца и гейчета които не са я минали понеже я отмениха да влязат до един вътре ! Цялото поколение след набор 90 е пълна трагедия особено силно изразено при печлеметата след набор 96-97 - тея изродени гейчета им липсва здрава дисциплина и ред ....
  • 29 сноу

    0 0 Отговор
    И..как точно ще загубят младоста си пишлеметата...???Моргот,я ми обясни колко от тая младост те оползотворяват и ..къде ?По дискотеките и по барчетата или да се дуят с някой вмирисан гоуф или бмв...та накрая и всичката младост си отива..И...сигурно не знаеш но всички не могат да бъдат студенти та нищо лошо за поне една година поне обувките си да научи да обува че и някой занаят да му натикат в прадната кратуна...

    Коментиран от #32

  • 30 Toko

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "бомбето":

    Останах с впечатление,че и ти си излезнал от там ЖЕНА
  • 31 БНА

    0 0 Отговор
    Аз не мога да разбера защо всички говорят за казармата от соца.Военна служба трябва да има но направена по нови правила.Младежите да бъдат обучавани предимно във военни тактики,оцеляване,работа с оръжия.Това е жизнено необходимо.Правят го швейцарците от много години.А тези мекотели които висят по кафетата и се оплакват на маминка когато някое момиче им бие два шамара ще научат нещо полезно.
    За братя м....сарян ще има трудово обучение , поне малко да се научат от къде им идват социалите.
    Разберете това не е въпрос губят ли си младоста или не.Когато дойдат ония м....ли ислямисти не само младоста ще си изгубят нашите младежи.

    Коментиран от #33

  • 32 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "сноу":

    Занаят не се натиква току-така в кратуната и определено не се прави в казармата. Строителни войски са изключение, за тях може друга тема да подхванем и там ще имам по-различно мнение.
    Преди казарма не се почва работа - не те искат, така че се губи не само една година. И не е важно какво ще правиш през точно тази година ако не си вътре - ще правиш същото каквото би правил след излизане от казармата. То може да е прекарано по барове, но може и да е началото на успешна кариера - всеки спрямо възможностите си, а не всички насила в кюпа.
  • 33 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "БНА":

    Когато се казва "Казарма" наистина се разбира наборна служба, точно като тази в соца. Само медузата в собствен сос ще бъде заменена с кюфте от хелбозавода и въшкарника с камуфлаж.

    Ако говорим за обучение което да включва боравене с оръжие, оказване на първа помощ и реакция при бедствия и аварии - това е съвсем отделно нещо. Безспорно е полезно и съм с две ръце за, но то може да се проведе под формата на курс за 2 седмици като всеки си спи в къщи - нищо общо с казармата.