Отидете към основна версия

1 571 6

България има нужда от силна лява алтернатива

  • българия-
  • силна лява-
  • алтернатива

Калоян Паргов, председател на БСП-София и на групата на БСП в СОС, за предстоящия Конгрес на партията

Снимка: БСП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Господин Паргов, какво да очакваме от конгреса на БСП? В избора на председател ли се крие единствената интрига?

Най-важното, което конгресът трябва да излъчи като послание към обществото, към левите хора е, че БСП е гръбнакът на левицата в България и има силата и волята да бъде автентична лява, национално отговорна и патриотична партия. Готова да поеме отговорността за управлението на страната и да отстоява левите стандарти, дори в коалиционен формат. Това е важното, а не персонално личността на председателя. Важен е пътят, по който той ще води партията, защото България има нужда от силна лява алтернатива. Това ще бъде интригата на конгреса – битката на идеи за това какви цели да си постави БСП и какъв да бъде пътят за постигането им.

И все пак лидерите определят политиките.

БСП не е лидерска партия. Ние левите, за разлика от десните, се обединяваме около политики и идеи, а не около личности. Това, около което трябва да се обединим е консолидирана и боеспособна БСП, която да се представи достойно на предстоящите избори. Този, който покаже, че може да го постигне, ще получи подкрепата на конгреса да води партията през следващите години.

Вие ще бъдете ли сред кандидатите за председателския пост?

Моите планове са свързани със софийската организация. Имам още какво да свърша и мога много да дам на организацията. Аз съм последователен човек и за да се случи всичко това, което започнахме през последните две години, е нужен пълен мандат. Това, върху което съм се концентирал, е преустройството и обновлението на най-голямата структура на партията. Ще изградим такъв модел на функциониране, който ще направи партийните ядра ефективни в работата с избирателите, както в изборен, така и в междуизборен период. Ще покажем и нови лица, защото в БСП-София има много личности с потенциал да спечелят доверието на хората.

Последните проучвания не показват промяна в съотношението на силите в държавата. ГЕРБ продължава да води на БСП с 2:1. БСП как ще си върне доверието на избирателите?

Социологическите изследвания трябва да се гледат не само като сухи числа, но и да се отчитат тенденциите, които те показват. Внимателният прочит на тези данни показва, че институциите губят доверието на хората. Получава се известен парадокс – харесваме управляващите, но не харесваме управлението. Тук идва ролята на БСП като основна опозиционна сила – да предложи такива политики, които да бъдат реална алтернатива на сегашното дясно управление. Лявата идеология има своите ценности: справедливост, солидарност, социална държава и др. Трябва да ги изпълним със съдържание, да ги превърнем в конкретни политики, които да възстановят справедливостта в обществото. Не само справедливостта в съдебната система, но и справедливостта в разпределението на благата в държавата. Така че да няма работещи бедни и хората да се чувстват справедливо възнаградени за труда си. Например връщането на подоходното облагане, по-висок процент на преразпредeление на БВП – от сегашните 37% да стане 42, дори 45%, по-нисък ДДС за стоки от първа необходимост, лекарства и книги. С ясна идеология, конкретни политики и последвателност в реализирането на тези политики, БСП ще си върне доверието на избирателите.

Само в преразпраделението на държавния ресурс ли виждате решението на икономическите проблеми на страната?

България трябва да се развива в различна от сегашната посока. Икономиката трябва да бъде патриотично ориентирана. Европейските фондове да бъдат насочени към насърчаването на българското производство, към конкурентноспособното развитие на малките и средните предприятия, към разкриването на нови работни места. А не само в наливането на асфалт. Младите и образовани хора трябва да имат реална перспектива за трудова и професионална реализация тук, в България, за да не я търсят в чужбина. Дори бих стигнал и по-далече - трябва са създадем такава икономическа среда, която да бъде привлекателна за хората, които преди години напуснаха страната, за да търсят по-добър живот по света и те да се завърнат в родината – тук да работят и да отглеждат децата си. Няма да преборим демографската криза като държим майките на прага на бедността. Много бях разочарован, когато съпартийците на „социалния президент“ не подкрепиха в Народното събрание предложението на БСП за изравняване на майчинските с минималната работна заплата.

Не може да отречете, че се провеждат реформи в съдебната, в здравната, в пенсионната система.

Това, което се случва в тези сектори и се нарича гръмко „реформи“, са процеси, които са съпроводени с нестихващи грандиозни скандали. В съдебната система не спира размяната на записи на разговори между съдийки, sms-и между Борисов и Панов, твърдения за шпицкоманди в следствието и т.н. Това ли е реформата, която ще върне доверието в съдебната система? Не, всичко това руши устоите на държавата. Здравната система също се тресе от скандали – законен и незаконен внос на ваксини с живак и без живак. Основни и допълнителни пакети, все едно хората могат да се делят на основни и допълнителни. Заплаха от закриване на болници и отделения, които обслужват цели области. Конституционният съд на практика отмени изцяло реформата на Москов. Несигурността, която цари сред служителите на МВР - орязване на отпуски и социални придобивки, като ранното пенсиониране. Усеща се липсата на държавност, която рефлектира върху цялото общество – увеличават се битовата престъпност, арогантните грабежи, агресията на пътя. Ако всичко това означава реформи, по-добре да спрем да се реформираме преди да се е разпаднала държавата.

И според Вас изходът е предсрочни парламентарни избори?

Все повече изгледжат неизбежни. На Борисов му е  доста трудно в тази коалиционна хватка, в която сам се вкара, само и само да управлява. С коалиционни партньори, които са като орел, рак и щука, и всеки дърпа към себе си, а не мисли какво е добро за държавата и за хората. Сега са на път да провалят и избора на нов състав на КЗК само и само да си доказват „кой е по- по- най“. Отношенията между Бойко Борисов и Радан Кънев заприличаха на латино сериал – всеки ден се събират, всеки ден се разделят. Това са много лоши сигнали, които управляващите излъчват към обществото, а страната е изправена пред сериозни геополитически предизвикателства, справянето с които е много по-важно за държавата от междуособиците в четворната коалиция. Европа се задъхва под напора на бежанската вълна, а България трябва да се погрижи освен за външната граница на ЕС, но и за вътрешната сигурност. Това, което се случва на гръцко-македонската граница, е много тревожно. Възможно е да прерасне в хуманитарна криза, която да засегне и България.

Предстоят президентски избори. На каква формула ще заложите – на партийна или на коалиционна?

Хората, с които се срещам ежедневно, споделят, че на президентските избори трябва да излъчим силна кандидатура, която да консолидира и мотивира ляво мислещите хора, които далеч не са малко. Такава кандидатура може да бъде излъчена само, ако се формира широк ляв блок. Това може да стане чрез провеждането на предварителни избори, на които да се излъчи кандидат-президентската двойка, която събира най-голяма подкрепа. Ако се явим в насипен вид, лявото ще инкасира най-голямата си загуба – да не достигне до балотажа. Друг е въпросът на какви принципи ще се формира този широк ляв блок, защото е трудно да обсъждаме силна лява кандидатура с тези, които са част от сегашното дясно-центриско управление.

Това явно може да се случи след като заявихте, че ще си партнирате с АБВ в общинския съвет в София?

В СОС си партнираме на база политики и виждания за развитието на града. Застанахме твърдо в опозиция при гласуването на бюджета на София. Загърбихме дрязгите, егото и най-вече отчетохме грешката, че на местните избори не се явихме с общи мажоритарни кандидати, в резултат на което не постигнахме целите, които си бяхме поставили. Това е урок, който трябва да покажем, че сме научили и сме си направили изводите от него.

Как ще коментирате искането на „Софийска вода“ за увеличение на цената на водата?

Исканото увеличение от 21,2% е напълно неприемливо и се надявам, че КЕВР ще се произнесе в тази посока. Формирането на цената е свързано с направените инвестиции и с качеството на водата и на ВиК услугите. „Софийска вода“ не изпълнява ангажиментите, които са залегнали в концесионния договор. Загубите по мрежата продължават да са изключително големи, от порядъка на 50%. Този показател трябваше отдавна да бъде сведен до по-ниски нива. Нищо не е инвестирано и в поддръжката на язовир Искър. Според нас от БСП, след като не може да бъде прекратена, е абсолютно задължително концесията да бъде предоговорена. Ние ще настояваме за това в Общинския съвет.

 

 

 

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини