Отидете към основна версия

5 308 33

Сирия и Афганистанският синдром на Путин

  • сирия-
  • путин-
  • армия-
  • афганистан

Какво постигнахме? Скарахме се с Турция ... Ислямска държава е много по-силна от преди..., а Башар Асад разполага само с кранти..

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призракът на Афганистан е оказал отрезняващ ефект върху руския президент Владимир Путин и това е довело до неговото решение за частично изтегляне от Сирия.

Путин осъзна опасността от бъдещето присъствие на руските войски в Сирия. Това заяви пред Дойче веле руският военен експерт  и журналист Александър Голц.

Той смята, че частичното изтегляне на руските войски ще помогне на Русия да излезе от международната изолация, в която изпадна заради анексията на Крим и намесата в Източна Украйна.

Александър Голц смята, че заповедта на Путин може да послужи за начало на политическото регулиране на кризата в Сирия.

„Считам, че поставените пред Министерството на отбраната задачи, като цяло сa изпълнени. За това и наредих от утре да започне изтегляне на наши основни военни групи от Сирия. Нашите войници и офицери показаха професионализъм, работа в екип и способност за организиране на бойна работа далеч от родна територия. Ефектът от действията на нашите военни създаде условия за започването на мирен процес“. Това  заяви Путин по време на среща с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Решението за изтеглянето на руските войски от Сирия е паническо бягство.

Подобно решение не се взема за ден. Това коментира пред "Росбалт" ветеранът от военни конфликти, журналист, бивш заместник - председател на общинския съвет на Санкт Петербург, Сергей Гуляев.

Според него след като бунтовниците показаха, че притежават преносими противовъздушни системи, изпълнението от авиацията на поставените задачи не е безопасно.

Както Факти.бг писа, през уикенда МиГ-21 на сирийските ВВС беше свален с подобен комплекс в района на Хама. Загина пилотът на изтребителя, а вторият пилот катапултира и оживя при приземяването, въпреки че беше подложен на обстрел от ислямистки милиции.

Сергей Гуляев смята, че

Русия няма сили за сухопътна операция в Сирия.

Освен това пред опасността да се изгубят и немногото останали на въоръжение машини в руската армия, решихме да бягаме, коментира Гуляев. Според него в Сирия се води чужда война, в която Русия няма място.

Да се говори, че сме имали армейска групировка в Сирия е некомпетентно, коментира Гуляев.

Според военни експерти руските ПВО комплекси С-300 и С-400 са ефективни срещу самолети. Преносимите ПВО комплекси, познати като „Стингър” от съветската окупация на Афганистан, продължават да са кошмарът за всяка бойна авиация.

В Афганистан точността на попаденията беше близо 80% - 269 свалени хеликоптери и самолети от 340 атакувани. Загубите в жива сила от свалените хеликоптери и самолети под 500 души.

Военни експерти припомнят, че половин година след като нахлу в Афганистан СССР обяви, че се изтегля, но за това му бяха нужни цели осем години. Авантюрата на Кремъл в Средна Азия доведе до рухването на социалистическия блок и разпада на Варшавския договор.

Според военния експерт Владислав Шуригин, Путин изтегля основно авиация от Сирия. В страната остава да действат както базата на флота в Тартус, така и руските военни съветници към армията на Башар Асад и други неформални структури.  

Сори, Башар! Парите свършиха

Липсата на средства за издържането на експедиционен корпус в Близкия изток е основната причина за решението на Путин да напусне Сирия, смятат руските блогъри.

Опозиционерът Алексей Навални дори отбелязва, че руската армия е имала основната задача да заснеме „рекламни клипчета”. След изчерпването на бюджета „снимачният екип” си тръгва,писа в профила си в Туитър  Навални.

Публицистът Константин Егерт смята, че Сирия е най-тежкото поражение за Кремъл. Много по-тежко от Майдана през 2004 г. и Майдана през 2014 г.

Какво постигнахме? Скарахме се с Турция ... Ислямска държава е много по-силна от преди..., а Башар Асад разполага само с кранти..., смята Константин Егерт.

Все пак Владислав Шуригин отбелязва, че ако преди шест месеца Башар Асад беше изключен от мирния преговорен процес, то днес той е част от него.

Дали изтеглените от Сирия войски няма да бъдат прехвърлени на друг фронт, риторично се пита Шуригин.   

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини