Отидете към основна версия

2 126 1

Путин укрепва личните си отношения с Америка

  • сащ-
  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • отношения-
  • фигаро-
  • джон кери

Според руската дипломация става дума за „нормализиране на руско-американските отношения"

Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втората за последните четири месеца визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва е признак за неуверено подобряване на отношенията между бившите съперници в Студената война, пише водещият френски вестник „Фигаро“. На руския президент се предлага прекрасна възможност след две години на дипломатическо напрежение да се покаже редом до представителите на единствената свръхдържава, ползващи се с благосклонност в неговите очи. Според руската дипломация, пише „Фигаро“ става дума за „нормализиране на руско-американските отношения, от атмосферата на които много зависи климатът на световната сцена“.

„Сирия предоставя на Кремъл средства за възвръщане на своя загубен статут. След заявлението на Владимир Путин за изтеглянето на войските и реалното начало на междусирийските преговори, посланикът на ООН Стефан де Мистура разчита, че Джон Кери ще убеди Москва да подкрепи мирния процес“, отбелязва кореспондентът на „Фигаро“. Руската авиация в момента е фокусирала своето внимание върху Ислямска държава и в частност върху Палмира. Тези операции, които не засягат споразумението за прекратяване на огъня, срещат одобрението на Запада, който преди непрекъснато упрекваше Русия за бомбардировките само на позициите на умерената опозиция на Асад.

Вашингтон очаква също така усилия за постигане на мир в източна Украйна, тъй като Западът обвинява Русия в предоставянето на твърде много свобода на своите протежета от сепаратистките региони, от които идват голямата част от нарушенията на примирието. На свой ред Кремъл е недоволен от формата „нормандска четворка“, защото в нея не са включени САЩ, които диктуват своята воля на Париж, Берлин и Киев. „Преговорите са в задънена улица, защото кризата се обсъжда само между американци и руснаци. А Украйна се оказва заложник на техните разногласия“, е цитирана Виктория Журавльова, аналитик.

„Фигаро“ припомня, че през януари посланикът на Кремъл Владислав Сурков макар и безрезултатно, тайно се е срещал в Калининград с Виктория Нюланд, за да обсъди с нея кандидатурите на новите ръководители на сепаратистките региони. По мнението на политолога Станислав Белковски, цитиран от „Фигаро“, Обама е готов да обсъжда с Путин регионалните въпроси, но не и съдбата на света, както би искал руският президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини