Отидете към основна версия

1 885 2

Църквата като коз в политиката на Гърция

  • църква-
  • гърция-
  • предмети-
  • ценности
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви преди дни, че е крайно време България да върне на страната му религиозни ценности, откраднати от манастира Богородица Икосифиниса преди почти век. Държавният глава обяви претенциите си по време на реч в село Доксат по повод сраженията с българските войски на 29 септември 1941 г.

Малко известен факт е, че отношенията в тази област между България и Гърция са изчистени от редица международни спогодби.

След сключването на кошмарния за България Ньойски договор (1919 г.) и краха ни в Първата световна война, София и Атина подписват поредица спогодби. С Конвенцията за взаимна емиграция се уточнява и механизмът на изплащане на репарации, който не сработва. Затова през 1927 г. е парафирана Спогодбата "Моллов-Кафандарис" от министрите Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис.

Краят на Втората световна война и изтеглянето на нашите войски от Беломорието поставят началото на поредната емигрантска вълна в посока България. След подписването на Парижкия мирен договор (1947 г.) имотите на бягащите в родината остават на чужда територия, но статутът и преминаването им в гръцка собственост така и не са уредени юридически. Една от клаузите на споразумението предвижда, че въпросните имоти ще станат собственост на Гърция, когато тя уреди с България взаимните си претенции. Това става факт едва през 1964 г., когато двете правителства подписват Спогодба за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество.

София се задължава да заплати на Атина сумата от 7 млн. долара, която покрива разликата между наложените ни 40 млн. долара репарации и българските имуществени претенции.

Казусът с църковните ценности на практика е изчистен през същата 1964 година, когато Гърция и България подписват споразумение, че нямат никакви претенции една към друга за църковните ценности.

За гръцката църква обаче този договор не важи, тъй като тя твърди, че е отделна институция.

По тази причина при последното си посещение в София вселенският патриарх Вартоломей I също постави въпроса за тези църковни ценности. Крайно време е да решим този спор в мъдрата еврейска традиция. Тя гласи, че всяка петъчна вечер раби събирал постъпленията от синагогата на една кърпа. След това ги хвърлял нагоре и каквото на Бог му трябва да си вземе, а падналото на земята оставало за неговия служител в този греховен свят...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини