1 Октомври, 2016 16:14 1 874 2

Църквата като коз в политиката на Гърция

  • църква-
  • гърция-
  • предмети-
  • ценности
Църквата като коз в политиката на Гърция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви преди дни, че е крайно време България да върне на страната му религиозни ценности, откраднати от манастира Богородица Икосифиниса преди почти век. Държавният глава обяви претенциите си по време на реч в село Доксат по повод сраженията с българските войски на 29 септември 1941 г.

Малко известен факт е, че отношенията в тази област между България и Гърция са изчистени от редица международни спогодби.

След сключването на кошмарния за България Ньойски договор (1919 г.) и краха ни в Първата световна война, София и Атина подписват поредица спогодби. С Конвенцията за взаимна емиграция се уточнява и механизмът на изплащане на репарации, който не сработва. Затова през 1927 г. е парафирана Спогодбата "Моллов-Кафандарис" от министрите Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис.

Краят на Втората световна война и изтеглянето на нашите войски от Беломорието поставят началото на поредната емигрантска вълна в посока България. След подписването на Парижкия мирен договор (1947 г.) имотите на бягащите в родината остават на чужда територия, но статутът и преминаването им в гръцка собственост така и не са уредени юридически. Една от клаузите на споразумението предвижда, че въпросните имоти ще станат собственост на Гърция, когато тя уреди с България взаимните си претенции. Това става факт едва през 1964 г., когато двете правителства подписват Спогодба за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество.

София се задължава да заплати на Атина сумата от 7 млн. долара, която покрива разликата между наложените ни 40 млн. долара репарации и българските имуществени претенции.

Казусът с църковните ценности на практика е изчистен през същата 1964 година, когато Гърция и България подписват споразумение, че нямат никакви претенции една към друга за църковните ценности.

За гръцката църква обаче този договор не важи, тъй като тя твърди, че е отделна институция.

По тази причина при последното си посещение в София вселенският патриарх Вартоломей I също постави въпроса за тези църковни ценности. Крайно време е да решим този спор в мъдрата еврейска традиция. Тя гласи, че всяка петъчна вечер раби събирал постъпленията от синагогата на една кърпа. След това ги хвърлял нагоре и каквото на Бог му трябва да си вземе, а падналото на земята оставало за неговия служител в този греховен свят...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Гръцката църква да го ...
  • 2 Светът имяа нужда и от такива

    0 0 Отговор
    Дайте си сметка за друго - в Гърция и Беломорието са направени огромни инвестиции по време на българските "окупации". Тези пари никога не са ни били върнати или изплатени по какъвто и да било начин. Освен това, там на два пъти са проведени етнически прочиствания, което обезбългарява областта. Същото е и в гръцка Македония. И в двата етнически анклава българските училища са затворени, а всеки българин е ял доста бой дори ако говори на български. Абе, описания колкото щеш от все още живи тракийски бежанци. Веднага след Първата СВ Гърция прогонва хиляди български деца, останали без родители, дава ги за осиновяване по цял свят, за да не останат там малцинства. Една от тях е и певицата Любка Рондова, която е пратена в Полша. Дори тя разказва за българите, които въпреки всичко си остават в Гърция, но и до днес не си признават българския произход, за да не бъдат тормозени.