Отидете към основна версия

2 266 10

България чака енергийна независимост от Черно море

  • българия-
  • иван хиновски-
  • нефт

Според Иван Хиновски тепърва трябва да се установят количествата в находището в "Хан Аспарух"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Във всички предварителни данни и информации имаше индикативни данни, че може да се открие газ или петрол. Важни са количествата, защото, ако те са малки, не си струва да се правят инженерни съоръжения за пренос. Ако се установят големи залежи, ще има важни условия за развитие на енергийната независимост на България. Ще има отражение и върху средния стандарт на българина. Ще паднат цени на стоки, които се произвеждат с газ.“ Това заяви пред Факти.бг енергийният експерт Иван Хиновски, който коментира новината, че „Тотал“ са открили находище на нефт в блок „Хан Аспрух“ в Черно море.

Как ще коментирате новината за откритото находище на петрол в Черно море?

Това се очакваше. Във всички предварителни данни и информации имаше индикативни данни, че може да се открие газ или петрол

Важното е, че има идентификации, че има наличен петрол. Тепърва ще се определят количества и дебити. Доколко те ще бъдат търговски? Важни са количествата, защото, ако те са малки, не си струва да се правят инженерни съоръжения за пренос. Тръбопроводи и така нататък. Това като първа новина обаче е положително.

До какво може да доведе евентуално установяване на големи залежи за България?

Изключително важни условия за развитие на енергийната независимост на България. Тоест България става енергийно независима. Първите резултати от това, ако се получат данни за газ, ще са, че ще видите как ще паднат цените на доставките от Русия. Те ще паднат драстично.

Всичко е много рано и зависи от количеството. Навремето се откри газ в Галата и си помислихме, че ставаме шейхове. Оказа се, че той свърши много бързо. Тепърва ще се правят анализи.


Какъв период от време ще отнемат анализите на находището?

Минимум година или две. Най-важното за България е, че при добри новини, страната ни ще търси енергийна независимост. Ще има отражение и върху средния стандарт на българина. Ще паднат цени на стоки, които се произвеждат с газ. Говоря за пекарни, малки и средни фирми, които работят с газ.


Кой ще управлява находището? Компанията „Тотал“ или България?

Най-вероятно от „Тотал“, тъй като те имат концесия за проучване. Почти сигурно е, че ще може да се вземе процент и за добив. България ще получава концесионни такси и ще купува на цената, на която се изчисли добива. Разходите за добива ще определят цена, която ние ще плащаме. Освен това ще получаваме и концесионни такси.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини