19 Ноември, 2016 13:55 1 509 2

Обама блокира сондажите за нефт и газ в Северния ледовит океан

  • северен ледовит океан-
  • барак обама-
  • сондаж-
  • нефт

Решението на Белия дом е победа на природозащитниците

Правителството на президента Барак Обама блокира провеждането на всякакви нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан. Решението на Белия дом е победа на природозащитниците, които твърдят, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на живеещите там животински видове и ще изостри глобалното затопляне, предаде Си Ен Ен.

Петгодишната забрана блокира планове за продажба на нови разрешителни за проучвания за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук в Аляска, северно от Анкъридж, най-големия град в щата.

Решението, което ще важи за периода 2017-2022 г., може да бъде преразгледано от новоизбрания президент Доналд Тръмп, но самият процес може да отнеме месеци, а дори и години.

Освен в залива Кук се разрешават сондажите и в Мексиканския залив, дълго време център на крайбрежния добив на нефт в САЩ. Десет от единадесетте предложения за концесии за проучвания, които се съдържат в решението на Обама, са именно там, предимно край бреговете на щатите Мисисипи, Луизиана, Тексас и Алабама.

Потвърждавайки решение, взето през пролетта, в обхвата на петгодишния мораториум попадат и сондажите в Атлантическия океан

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Денги нет. Технологии тоже. Фалирането на русия се олага. Краварските петролодобивни компании фалираха.
  • 2 Конфуций

    0 0 Отговор
    За Северния ледовит океан на американците ще им трябват...руски атомни ледоразбивачи!