Отидете към основна версия

3 059 12

България единствена ще е под мониторинг в ЕС?

  • мониторинг-
  • ес-
  • ек-
  • българия

Да се прави бизнес в България е равносилно на усилието да си предприемач в Русия, Армения, Беларус и Казахстан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дяволът е в детайлите.... казват опитните дипломати.  По тази причина България не трябва да се радва от решението на Европейския парламент от понеделник.  Мониторингът от Европейската комисия няма да падне или да бъде вдигнат, а ще остане.

Това е така, въпреки че с 405 гласа "за" срещу 171 "против" евродепутатите в Страсбург

поискаха въвеждането на мониторингов механизъм за всички 28 държави от ЕС.

Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона в Общността.

Междувременно в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до българския премиер Бойко Борисов, в което го уверява, че механизмът за наблюдение над нашата страна ще отпадне до 2019 г. 

В момента Европейската комисия (ЕК) има право да наблюдава правосъдието единствено в България и Румъния. Двете балкански страни сами се съгласиха на това в договорите си за присъединяване към съюза.

Наблюдението трябваше да трае няколко години, но процесът продължава вече цяло десетилетие. През последните месеци дори се заговори, че Румъния ще бъде извадена от наблюдението заради показания напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност във висшите ешалони на властта.

Именно решението на европейските депутати е елегантен начин Румъния да бъде извадена от наблюдението, а България - не.

Дяволът е в детайлите....

Всяка година Европейската комисия трябва да пише доклади и препоръки въз основа на показатели, като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите, достъпа до правосъдие. 

Да започнем от сергията за вестници...

България се срина до 113 място от 180 изследвани държави в класацията за свобода на словото и медиите на международната организация „Репортери без граници“ за 2016 г.. Това е със 7 позиции надолу в сравнение с предишната година и с цели 80 в сравнение с 2004, когато страната ни е била на 34 място в класацията.

Репортери без граници отбелязват, че медийната среда е доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси. Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на „Нова медийна група“ Делян Пеевски.

Медийната собственост у нас  е концентрирана в конгломерати с широк кръг на бизнес интереси и представлява опасност пред журналистическата независимост. Тази заплаха все повече нараства и поставя в риск европейския модел. Дори и Албания ни задмина по медийна свобода. На Балканите зад нас са единствено разкъсваната от политическа криза Македония и Турция с надигащия се в нея авторитаризъм на президента Реджеп Ердоган.

А как да си отворим сергия за вестници....

И тук положението хич не е розово, ако погледнем престижната класация на Световната банка – Doing Business. Тази година родината ни пада с две места по-надолу до 39 място спрямо миналата година. Да се прави бизнес в България е равносилно на усилието да си предприемач в Русия, Армения, Беларус и Казахстан, става ясно от класацията.

Отчетливо по-трудно спрямо 2013г. е станало получаването на кредит и няма промяна спрямо 2013 г. при плащане на данъци и уреждане на несъстоятелност.

България продължава да изостава по икономическа свобода и през 2016 г. Това отбелязват от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според тях един от основните слаби критерии е съдебна система и право на собственост.

В същото време най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Как се простихме със сергията за вестници...

Всички знаем коя е невидимата ръка на пазара в България. Корупцията у нас е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители. Този извод се съдържа в доклад на Центъра за изследване на демокрацията( ЦИД).

Анализатори отбелязват, че в България има върховенство на корупцията, а не на закона. В съседна Румъния ефективно разследват, изправят пред съда и осъждат високопоставени политици и магистрати. Някой да си спомня за присъда по знаково дело у нас?

Някой да се съмнява, че мониторингът от ЕС за България ще падне?

Дяволът е в детайлите...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини