Отидете към основна версия

10 052 16

Ракът или здравната система разболяват българите?

  • рак-
  • българи-
  • операции
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лекарите в МБАЛ-Пловдив извадиха в четвърък 20-сантиметров тумор от пикочния мехур на 58-годишен пациент. Причината е, че той през последните две години не е получил адекватно лечение в други болници.

Операцията на мъжа, който е от Северна България, е продължила близо 4 часа, тъй като раковите клетки били обхванали целия малък таз. Имало и метастази с размер над 6 см в лимфните възли.

У нас има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. В България годишно от рак умират около 16 000 души.

Специалистите са категорични, че честотата на заболяването у нас ще нараства. Ракът на гърдата, на тялото и шийката на матката, на белия дроб, на дебелото и правото черво и ракът на простатата отбелязват трайна тенденция към повишаване, като за последните 20 години почти имаме удвояване на случаите, показва статистиката.

Преди две десетилетия заболеваемостта от рак на гърдата е била около 180 на 100 000, а сега е набъбнала до 300 на 100 000. Единствената положителна тенденция, която се отбелязва в целия свят, е намаляването на случаите на рак на стомаха, който се характеризира с много тежко протичане и висока смъртност. Една от причините за тази положителна промяна са промените в начина на хранене.

У нас има 200 000 болни от рак, което представлява 2.5% от населението на страната. Лекарите твърдят, че от медицинска гледна точка това е добър показател - наличието на 200 000 живи с ракови заболявания показва, че те се лекуват.

Голям проблем у нас е ниската здравна култура на населението. Така например повечето българи търсели лекарска помощ чак в 3-ти - 4-ти стадий на болестта, когато вече е много късно.

При мъжете най-често се среща ракът на белия дроб, следва този на кожата, простатата, стомаха, правото и дебелото черво. При жените най-характерен е ракът на гърдата, следван от рака на кожата и рака на тялото и шийката на матката.

Основна характеристика на тумора е непрекъснатото деление на група клетки, т.нар туморни клетки. Те произхождат от нормални клетки, които са загубили физиологичните механизми на общуване с организма и на определен етап могат да прорастват в околните тъкани и да мигрират в други тъкани и органи, т.е да метастазират. Няма клетка в организма на човек или животно, която да не може да претърпи злокачествена трансформация, т. е. да се превърне в ракова.

При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е 100%. Не е така при напредналите в развитието си тумори. Лечението при тях е нискоефективно, а изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност.

В света най-малко 10 милиона души годишно заболяват от рак.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини