Last news in Fakti

10 Април, 2017 06:29 10 037 16

Ракът или здравната система разболяват българите?

  • рак-
  • българи-
  • операции
Ракът или здравната система разболяват българите? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лекарите в МБАЛ-Пловдив извадиха в четвърък 20-сантиметров тумор от пикочния мехур на 58-годишен пациент. Причината е, че той през последните две години не е получил адекватно лечение в други болници.

Операцията на мъжа, който е от Северна България, е продължила близо 4 часа, тъй като раковите клетки били обхванали целия малък таз. Имало и метастази с размер над 6 см в лимфните възли.

У нас има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. В България годишно от рак умират около 16 000 души.

Специалистите са категорични, че честотата на заболяването у нас ще нараства. Ракът на гърдата, на тялото и шийката на матката, на белия дроб, на дебелото и правото черво и ракът на простатата отбелязват трайна тенденция към повишаване, като за последните 20 години почти имаме удвояване на случаите, показва статистиката.

Преди две десетилетия заболеваемостта от рак на гърдата е била около 180 на 100 000, а сега е набъбнала до 300 на 100 000. Единствената положителна тенденция, която се отбелязва в целия свят, е намаляването на случаите на рак на стомаха, който се характеризира с много тежко протичане и висока смъртност. Една от причините за тази положителна промяна са промените в начина на хранене.

У нас има 200 000 болни от рак, което представлява 2.5% от населението на страната. Лекарите твърдят, че от медицинска гледна точка това е добър показател - наличието на 200 000 живи с ракови заболявания показва, че те се лекуват.

Голям проблем у нас е ниската здравна култура на населението. Така например повечето българи търсели лекарска помощ чак в 3-ти - 4-ти стадий на болестта, когато вече е много късно.

При мъжете най-често се среща ракът на белия дроб, следва този на кожата, простатата, стомаха, правото и дебелото черво. При жените най-характерен е ракът на гърдата, следван от рака на кожата и рака на тялото и шийката на матката.

Основна характеристика на тумора е непрекъснатото деление на група клетки, т.нар туморни клетки. Те произхождат от нормални клетки, които са загубили физиологичните механизми на общуване с организма и на определен етап могат да прорастват в околните тъкани и да мигрират в други тъкани и органи, т.е да метастазират. Няма клетка в организма на човек или животно, която да не може да претърпи злокачествена трансформация, т. е. да се превърне в ракова.

При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е 100%. Не е така при напредналите в развитието си тумори. Лечението при тях е нискоефективно, а изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност.

В света най-малко 10 милиона души годишно заболяват от рак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    20 9 Отговор
    ГОИТЕ СА БОЛНИ,НО ЖИВИ...........ЗА ДА СЛУЖАТ ВЯРНО НА ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ !
  • 2 Иво

    65 3 Отговор
    Ядем химикали! Затова е така! Дано повече собственици на фирми от сферата на хранителната индустрия да прочетат това и дано се осъзнаят, че извършват геноцид спрямо народа си за пари!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дон Тони

    13 6 Отговор
    Цигарите и алкохола дрогират мозъка и той не може да контролира добре тялото, това е главната причина, сега всезнайкото ще напише че познава старица на 135г която пуши и пие и ака и тн и бяга 100м за 10сек
  • 5 ЧЕСТНО

    35 4 Отговор
    МНОООГО ОТДАВНА СИГНАЛИЗИРАХ ЧЕ ОНКООТДЕЛЕНИЯТА СА ПРЕПЪЛНЕНИ .СУПАТА ОТ ТЕЖКИ МЕТАЛИ КОЯТО ДИШАМЕ ША НА ЗАТРИЕ.АКО НЕ СПРАТ ДА НИ РЪСЯТ ОТГОРЕ САМОЛЕТИ ЦИСТЕРНИ И ОТ НИСКОТАРИФНИ АВИОКОМПАНИИ ПЕЧЕЛЕЩИ НЕ ОТ ПЪТНИЦИ А ОТ РЪСЕНЕ С ХИМИКАЛИ.ТУЙ ЗАПОЧНА СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В НАТО И ЕС.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЧЕСТНО":

    Имам близки и минах през целия процес, да онкоцентровете се пукат по шевовете. Има една дума превенция, за която всеки нехае. Мнозинството от лекарите не могат да разпознаят рак в ранен стадии поради липса на видимост, на белези, ако не се търси целенасочено за него. Храната не е истинска, цигарите, алкохола и лекарствата са химия. Основен фактор е стреса. Дизеловите коли у нас са най-тровещите понеже всеки изрязва всички пречистващи системи и ако държавата не затегне прегледите при внос и ГТП да замерват и спират колите-убийци съвсем скоро процента ще ескалира главоломно. Едно е газовете и токсините да се отделят на 5км от града и да се разнасят във въздуха, а съвсем друго е дамине дизела на 50см до теб и да вдишаш канцерогените - нарича се концентрация. И радиацията в ниска концентрация не е летална, но във висока е скоросмъртна. Замислете се какво може да направите и да премахнете тези фактори от живота си, ако всеки мислещ го направи ще има промяна.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 filo

    15 1 Отговор
    Да не забравяме Чернобил.
  • 9 Аз съм прост Българин

    16 1 Отговор
    Преди време имаше една инсталация на един артист, който се казва Майкъл Чорни. България беше изразена, като тоалетна. Много хора се обидиха, но това беше едно неутрално и реално отражение на територията в, която живеем. Токсини, стрес, корупция, изкуствена реалност,манталитет! По крайният резултат се разбира всичко! При нас виждате какъв е!
  • 10 гостът

    11 1 Отговор
    Защото правителствата ни са отвратително тъпи и позволяват да се продават най големите буклуци на Европа на най висока цена.
  • 11 диетка му се вика

    5 2 Отговор
    Всеки избира сам с какво да се храни. Ако българите започнат да мислят кво слагат в устите си може да се поуправят малко. Като за начало може да започнат с прясна сланинка, много е здравословна и е пълна с витамини - изпробвано
  • 12 Боко

    10 0 Отговор
    Когато видите тези престъпници ,които ни управляват да пазаруват от магазините от които пазаруваме ние тогава ще изчезнат и болестите на Българите.
  • 13 ДОСТ Завинаги

    2 20 Отговор
    Това е щото българите са гадове и господ ги наказва. Слава на Аллах, слава на Ердоган. Като си върнем земите ще ви оправим. Един българин болен няма да има. Всичките на кол и с тумори и без тумори
  • 14 Гост

    8 0 Отговор
    До ДОСТ

    Мтого си уверен феса да не ти преседнедне земята Българска ти си ракът трабва ДАНС да те командироват
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гостът

    1 0 Отговор
    Съвремените земеделци са се превърнали в химици. Изпробват всякакви химикали за да получат повисок добив. Контрол няма. Това е основната причина за високият процент на онко болните.