Отидете към основна версия

13 357 42

Как правителството изяде 13-та пенсия за пенсионерите

  • пенсия-
  • пенсионери-
  • бех

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешната глоба, наложена от Еврокомисията на България, възлиза на 151 млн. лв. Сума достатъчна, за да бъде раздадена 13-а пенсия на всичките 612 хиляди български пенсионери, които получават минималната пенсия, и да останат 24 млн. лева.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Пламен Димитров Петров.

Но не парите са най-важното. Казусът с монополизирането на газопреносната мрежа е емблематичен за това, че след 12 години членство и едно председателство, България продължа да е чуждо тяло в ЕС.

Да припомня, че преди година, освен от правителството, решението да не признаваме вина пред Еврокомисията и да продължим да се запъваме като магаре на мост бе гласувано единодушно и от Народното събрание. Заради елементарна правна неграмотност, но също и заради дълбокия провинциализъм, бабаитлък и котловинно мислене на мнозинството български политици, които смятат, че националните интереси не изискват спазване на европейското (т.е. - нашето собствено) законодателство и правила, коментира Пламен Петров.

Казусът е красноречив пример за това, че министрите и депутатите нямат никакъв усет за това каква част от пълномощията на българските власти са делегирани (доброволно!) на Еврокомисията, къде свършва територията на българския суверенитет и започва тази на европейския.

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира пред бТВ, че причините да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и правилата на ЕС от 2007 г. насам.

„Това, което стана през 2010 г., е че съвсем съзнателно топ мениджърът на „Булгартрансгаз“ спира достъпа самоволно, въпреки препоръката от КЕВР. Тогава „Овергаз“ съвсем в правото си обжалва пред ЕК, което провокира едно наказателно производство срещу България. България търпи последствията от една престъпна безотговорност на " мениджъри на корпоративно и на правителствено ниво”, заяви Христо Казанджиев.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен, че ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се стигне.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът в "България сутрин".

„"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. Сега положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти.

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овергаз" препродава газа на "Газпром", газът е един", допълни Филипов.

Той е категоричен също, че въодушевлението около вероятността "Турски поток" да мине през България е преждевременно. Това нямало да се случи. Проектът е един балон, Русия няма технически възможности да подава под налягане толкова газ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини