Отидете към основна версия

3 179 55

Пет лъжи от руските социални мрежи

  • германия-
  • фалшиви новини-
  • русия-
  • фейсбук-
  • социални медии

"Мигрант се гаври с германско момиче, а полицията заплашва майка ѝ", "Германска старица се жени за млад мигрант" – тези "топ-новини" от руските социални мрежи събират хиляди лайкове. Обединява ги само едно: че са лъжи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фалшиви новини, манипулации, дезинформации, алтернативни факти – това явление има различни наименования. Измислиците, разпространявани в социалните мрежи, нерядко влияят сериозно на обществените дискусии и създават изкривен образ на действителността. Ето някои от най-популярните „фейк нюз“ за ЕС и Германия, придобили огромна популярност в Русия през 2018:

Фейк №1 във Фейсбук: Германска старица се ожени за млад бежанец

Развлекателният блог "Народный+" събра близо четири хиляди отзива във Фейсбук, поразявайки читателите си с новината, че 85-годишна старица в Германия се е омъжила за 18-годишен бежанец. За убедителност към текста са прибавени и две снимки на тази необичайна съпружеска двойка.

В действителност на снимката са 70-годишната шведка Мона-Лиза Ларшон и нейният 19-годишен любовник Азис Маганда от Уганда. Тази история няма абсолютно никаква връзка с темата за бежанците в Европа. Тя представлява по-скоро пример за бума на агенциите за запознанства в Уганда. Според информация на изданието OZY, в тази африканска страна пристигат пенсионери от западни държави, които търсят приключения или интимни партньори сред местните жители.

85-годишна старица се била омъжила за 18-годишен бежанец

Азис Маганда е втори подобен партньор на Мона-Лиза Ларшон. Година по-рано тя се омъжила за друг угандиец, с когото се разделила само след няколко месеца.

Фейк №2 във Фейсбук: Ако се ожениш за исландка, получаваш 5000 евро

Една твърде стара история, при това измислена, бе претоплена от сайта "Прима". Според този фейк, Исландия плащала по 5000 евро месечно на онези чужденци, които сключат брак с местна жена. Това съобщение, написано на твърде слаб английски език, се появи за първи път през 2016 година в Африка. Информацията незабавно беше опровергана, но въпреки това се превърна в хит из руските социални мрежи: постингът, препращащ към съответната статия на руски език, събуди интереса на няколко хиляди юзъри и събра хиляди лайкове и коментари във Фейсбук.

Фейк №1 в Туитър: Престъпление на мигрант и неадекватна реакция на германските власти

Най-популярният фейк, свързан с Европа, бе публикация на политическия наблюдател на информационната агенция "Россия сегодня" Владимир Корнилов. Тя събра общо 3003 интеракции. Авторът на туита манипулира фактите и пише, че германската полиция е заплашила майката на момиче, станало жертва на сексуално посегателство, вместо да предприеме действия срещу извършителя-мигрант. Каква е истината? Случаят на сексуално посегателство срещу 12-годишно момиче във влак е действителен. Майката след това публикувала във Фейсбук снимката на заподозрения, за да бъде разпознат и издирен.

В края на 2017 година средната пенсия в Германия надвишаваше 1300 евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини