Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 19:00 3 172 55

Пет лъжи от руските социални мрежи

  • германия-
  • фалшиви новини-
  • русия-
  • фейсбук-
  • социални медии

"Мигрант се гаври с германско момиче, а полицията заплашва майка ѝ", "Германска старица се жени за млад мигрант" – тези "топ-новини" от руските социални мрежи събират хиляди лайкове. Обединява ги само едно: че са лъжи

Пет лъжи от руските социални мрежи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фалшиви новини, манипулации, дезинформации, алтернативни факти – това явление има различни наименования. Измислиците, разпространявани в социалните мрежи, нерядко влияят сериозно на обществените дискусии и създават изкривен образ на действителността. Ето някои от най-популярните „фейк нюз“ за ЕС и Германия, придобили огромна популярност в Русия през 2018:

Фейк №1 във Фейсбук: Германска старица се ожени за млад бежанец

Развлекателният блог "Народный+" събра близо четири хиляди отзива във Фейсбук, поразявайки читателите си с новината, че 85-годишна старица в Германия се е омъжила за 18-годишен бежанец. За убедителност към текста са прибавени и две снимки на тази необичайна съпружеска двойка.

В действителност на снимката са 70-годишната шведка Мона-Лиза Ларшон и нейният 19-годишен любовник Азис Маганда от Уганда. Тази история няма абсолютно никаква връзка с темата за бежанците в Европа. Тя представлява по-скоро пример за бума на агенциите за запознанства в Уганда. Според информация на изданието OZY, в тази африканска страна пристигат пенсионери от западни държави, които търсят приключения или интимни партньори сред местните жители.

Пет лъжи от руските социални мрежи

85-годишна старица се била омъжила за 18-годишен бежанец

Азис Маганда е втори подобен партньор на Мона-Лиза Ларшон. Година по-рано тя се омъжила за друг угандиец, с когото се разделила само след няколко месеца.

Фейк №2 във Фейсбук: Ако се ожениш за исландка, получаваш 5000 евро

Една твърде стара история, при това измислена, бе претоплена от сайта "Прима". Според този фейк, Исландия плащала по 5000 евро месечно на онези чужденци, които сключат брак с местна жена. Това съобщение, написано на твърде слаб английски език, се появи за първи път през 2016 година в Африка. Информацията незабавно беше опровергана, но въпреки това се превърна в хит из руските социални мрежи: постингът, препращащ към съответната статия на руски език, събуди интереса на няколко хиляди юзъри и събра хиляди лайкове и коментари във Фейсбук.

Фейк №1 в Туитър: Престъпление на мигрант и неадекватна реакция на германските власти

Най-популярният фейк, свързан с Европа, бе публикация на политическия наблюдател на информационната агенция "Россия сегодня" Владимир Корнилов. Тя събра общо 3003 интеракции. Авторът на туита манипулира фактите и пише, че германската полиция е заплашила майката на момиче, станало жертва на сексуално посегателство, вместо да предприеме действия срещу извършителя-мигрант. Каква е истината? Случаят на сексуално посегателство срещу 12-годишно момиче във влак е действителен. Майката след това публикувала във Фейсбук снимката на заподозрения, за да бъде разпознат и издирен.

Полицията се обърнала към жената и я призовала да свали снимката от Фейсбук, тъй като законът не разрешава частни лица да организират публично издирване. Подобно нещо е в компетенциите само на полицията. Поради това полицейските служители предупредили жената, че показаният на снимката мъж теоретично би имал право да заведе дело срещу нея. Казали ѝ също, че с публикуването на снимката тя в действителност затруднява издирването, защото заподозреният може да се укрие.

С други думи органите на реда просто помолили майката да позволи на следователите да си вършат работата в съответствие със закона. Всъщност, още в момента на публикуването на фалшивото съобщение от Корнилов, заподозреният мигрант е бил вече задържан и изпратен в предварителния арест.

Фейк №2 в Туитър: ЕС ограничава ползването на WhatsApp.

Този туит на блогъра "Гласът на Мордор" беше споделен и лайкван хиляди пъти. В него се внушава, че между действията на ЕС и тези на руските власти, които налагат все повече ограничения на интернет, няма принципна разлика.

Сравнението обаче е напълно неуместно: От май миналата година в ЕС влезе в сила общ регламент за защита на личните данни, който между другото дава на европейските граждани правото да се информират за събраните за тях данни и да изискват тяхното заличаване. Новият регламент изисква и съгласието на родителите на младежи под 16-годишна възраст за съхраняване и обработка на личните данни на децата им в интернет.

Именно по тази причина WhatsApp по своя инициатива повиши възрастта за регистрация на своите ползватели. Всъщност и досега минималната възраст за регистрация в WhatsApp и в другите месинджъри беше 13 години, само че това не се контролира. Новият регламент за защита на личните данни също не изисква подобен контрол.

Фейк №3 в Туитър: В Германия правят пенсионна реформа, която е по-страшна и от руската.

Германия увеличила пенсионната възраст на 67 години за всички – по същото време, по което и Русия. Скоро пенсиите на германците щели да намалеят, а парите, които те са длъжни да внасят за пенсия – постоянно да се увеличават. Това твърди блогърката Анна Кисличенко и получава 1517 одобрения в мрежата. Проблемът е в това, че в тази новина няма нищо вярно. Първо: решението за повишаване на пенсионната възраст в Германия беше взето още през 2007 и влезе в сила през 2012 година. Второ: Германското правителство гарантира, че до 2025 година нивото на пенсиите и на вноските ще останат стабилни, а въпросът за евентуална промяна изобщо няма да бъде разискван.

В края на 2017 година средната пенсия в Германия надвишаваше 1300 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    55 33 Отговор
    Само, че са истина. Сороз цензурира новините в западния цигански катун, а полицията крие етноса на извършителите и въобще че са извършили престъпление. 90% от тълпата са бавноразвиващи и Сорос ги буха с цензурирани новини.

    Коментиран от #43

  • 2 КГБ Териер

    40 13 Отговор
    Истибата трябва да се отрича винаги както в 30те години на миналия век в Германия! Пращаме евреите в зеленчуковите градини, помнители?
  • 3 Еврейско Велле

    43 13 Отговор
    А цензурата в западните "медии"? Най-многп лъжат евреите - на тях и Талмуда ги призовава да лъжат гоите(добитъка).

    Коментиран от #46

  • 4 Borislav Popov

    35 45 Отговор
    То тук, руските подлоги много ги обичат тези фейк новини, блъскат коментари, джаскат си един друг плюсчита и се кефят !
  • 5 Кълвач

    55 15 Отговор
    Ако вземем да броим лъжите на DW, ще стигнем до 555 !

    Коментиран от #10

  • 6 Тери Bitcoina

    30 4 Отговор
    А какво да кажем за Facebook
  • 7 Borislav Popov

    42 12 Отговор
    Да бе - не било вярна ама не съвсем !!! Не било в Германия ама било в Швеция ??!!! Ама бабата си е баба и мигранта си е мигрант !!!........................Същото е с неадекватната реакция на германската полиция !! Вярно ли беше за изнасилванията миналата Коледа в Кьолн ?? Май вярно ! И какво направи полицията ???

    Коментиран от #21, #48

  • 8 НКВД

    44 12 Отговор
    Айде айде точно DW ще говори за фейк??!! А преди 1989г.тръбеше че в България не сме имали ток а в същото време АЕЦ и Мариците изнасяха ток за Турция и Гърция!!!
  • 9 TERVEL BITCOIN

    12 31 Отговор
    Това е вярно, съгласен съм с Дойче Веле !

    Коментиран от #12

  • 10 Анти седераст

    29 9 Отговор

    До коментар #5 от "Кълвач":

    Кажете нещо за цензурата в западните "медии"? Защо криете крайно избирателно новини от невменяемия електорат? Защо?????
  • 11 СССРБарета

    37 9 Отговор
    А какво да кажем за лъжливите новини на cnn на английските политици и европейските им подлоги! fake новина Номер едно е че президента Башар Асад е употребил бойно отровно вещество срещу собственото си население! руските служби Закараха актиорите които участваха в тази манипулация директно в централата на ООН и британците напуснаха като заявиха че това било пълен цирк! фейк новина номер две беше показването на празните магазини във Венецуела а всъщност беше доказано че са използвани кадри от град Ню орлиънс в САЩ непосредствено преди торнадото да го опустоши! съсипването на Ирак по твърдението че държавата разполага с и разработва оръжие за масово унищожение беше поредната жестока лъжлива новина и още много много други!
  • 12 Теодор Биткойна

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "TERVEL BITCOIN":

    Ех пак ли се правиш на мен бе измамник

    Коментиран от #16

  • 13 НКВД

    20 4 Отговор
    Истината е че Юрумба и Юсуф са вече полицаи и нищо чудно да заплашват Ханс и Хелга!
  • 14 Анти седераст

    27 4 Отговор
    Няма такова понятие "новини от социални мрежи".... Какво отчаяние гони дъртия евреин Сорос и неговото DW
  • 15 СссереМ

    14 24 Отговор
    Наркоманите от позитано наскачаха веднага.

    Коментиран от #22

  • 16 TERVEL BITCOIN

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Теодор Биткойна":

    Я си глеай рабтата !

    Коментиран от #18

  • 17 Христо

    26 6 Отговор
    Само прочетете така наречения "канцлер акт". Германия няма право на свободни медии. Какво, по - вече да обсъждаме.

    Коментиран от #23

  • 18 Теодор Биткойна

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "TERVEL BITCOIN":

    Първо ще гледам теб като бикбрадар

    Коментиран от #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ВЪЗРАСТЕН

    8 22 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ И СЛУШАМ КУРНИ ,ЯВНО НАСТАВЛЕНИЯ ПОЛУЧАВА ОТ РУСИЯ !
  • 21 TтТ

    11 17 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Ти се съмняваш в германската полиция? Колега ти живееш на другия полюс! Не си сам, там са всички русофили и комунисти!

    Коментиран от #25

  • 22 Дружно да те На Се се рем

    16 6 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Карлуково , Карлуково - обади се ! Тук Наполеон !
  • 23 ТтТ

    13 20 Отговор

    До коментар #17 от "Христо":

    Куко, Германия има едни от най-независимите медии!

    Коментиран от #26, #28

  • 24 ТтТ

    14 15 Отговор
    Фалшивите новини са патент на Русия! Патента е от 1946- до ден днешен!

    Коментиран от #42

  • 25 Borislav Popov

    11 6 Отговор

    До коментар #21 от "TтТ":

    Явно си под влияние на "Кобра 11" ?? Или "Клоуна "?!!

    Коментиран от #35

  • 26 К. за БХК на евреина Сорос

    19 7 Отговор

    До коментар #23 от "ТтТ":

    Хахахха.... добър виц. Повечето немски журналисти са нещатни сътрудници на ЦРУ.

    Коментиран от #32

  • 27 Бесен Язовец

    12 17 Отговор
    Колко много русофилска паплач е застанала тук на амбразурата да защитава руските "ценности" !
  • 28 Borislav Popov

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТтТ":

    След аферата с неправомерното използване на лични данни в концерна "Дойче Телеком" и в друга голяма германска фирма - железниците "Дойче Бан" също са подслушвали свои служители и журналисти....................... Германия е на едва 20-то място що се отнася до свободата на медиите...................А България на 111 място !!!!

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Краварски историк

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "Българан Историк":

    То ние история нямаме ама да крадем ни бива много ! Нали сме горди наследници на пиратите !!!
  • 31 Краварски историк

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "Българан Историк":

    Държавата ни е на 200 години а музеите ни са най големите. Я някой Български историк да обясни как става това ?
  • 32 ТтТ

    9 13 Отговор

    До коментар #26 от "К. за БХК на евреина Сорос":

    Това не твоята родина Русия бляД
  • 33 Димитър

    14 5 Отговор
    Не минава ден без лъжа, пропаганда или полуистина в адрес на Русия от дойче гнойче. Ако преброим само за последната година ще минат 300 на брой, но защо да ги броим, всеки работи и изкарва прехраната си както може, едни работят честно, други предпочитат да поливат с помия, само че всичко се връща. Западният свят все повече заприличва на СССР.
  • 34 ТтТ

    7 12 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    Блажени са вярващите в пропаганда комунистическа! Там са фалшивите новини! Всяко семейство в Германия, независимо от националността плаща 17€ на месец за независими медии! Когото твоята рудина Русия вземе 1 рубла от своите жители, да пише, кои са зависими медии!

    Коментиран от #39

  • 35 ТтТ

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Явно да там ти стига въображението!
  • 36 1944

    11 11 Отговор
    кой нормален вярва на руските мошеници?

    Коментиран от #38

  • 37 Мдааа

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Българан Историк":

    И като ги пишеш тия мантри, вярваш ли си? Забелязвам , че ти и платените ти колеги не използвате доводи и факти. Единствено злобни опити за обиди. Монголо- болшевики, комуняги, боярищник и т.н. Дори по бедния речник може да ви познае човек. А съм сигурен , че и по лицата ви го пише. Подлостта и лакейството винаги са изписани там.
  • 38 666

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Някакви доводи или само караш на крясъци относно "честните" медии на Сорос? За бавноразвиващи ли ни мислиш.
  • 39 Borislav Popov

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "ТтТ":

    И като са независими медиите -що Германия е на 20 място по свобода на словото ????

    Коментиран от #40

  • 40 TтТ

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    Защото два автомобила катастрофирали, дошла полиция казала, ЧЕ : - два автомобила катастрофирали!
  • 41 някой си там

    13 6 Отговор
    Колко са безобидни тези "фалшиви руски новини" на фона на Гьобелсовата пропаганда и лъжи на медии, като дойче веле и останалите. Между другото нито една от тези представени за "фалшиви" новини, не е фалшива, а самата истина. Руснаците ако се разровят по-сериозно, ще открият далеч по-стряскащи неща за Западният свят. Това че полицията не само в Германия,а във всички Западни страни принуждава жените станали жертви на изнасилване от емигранти да скриват случея и да приемат вината върху себе си, е самата истина.Нямате си представа, колко българки работещи в чужбина са били изнасилени без последствия за маймуните след като само аз съм чул за два такива случея от приятели също работещи в чужбина.Става въпрос за Англия и Италия. Положението в Германия,Франция,Белгия,Холандия и Скандинавските страни, е още по-страшно.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    А ти си гений!!!
  • 44 Kcaniba

    8 9 Отговор
    Когато руснак каже нещо, някъде по света детектор на лъжата дава на късо! Империята на злото и лъжата!!!
  • 45 BARBOSS

    7 8 Отговор
    "Пет лъжи от руските социални мрежи"... Е, де да бяха само пет лъжи.
    Те постоянно лъжат!
  • 46 Alpha_Lone_Wolf

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Еврейско Велле":

    Да ама тората и талмуда се четат от ПУТИн и Медведев!
  • 47 TEODOR BITCOIN

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Теодор Биткойна":

    Наша българска певица я бяха натистали арабите и германската полиция я бе предупредила да си трае.
  • 48 Голям прос

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    И не само в Кьолн. А жената си е права да побликува снимка на насилника. Може да не е по закон, но за мен е права.
  • 49 Един

    0 0 Отговор
    Като "базикнеш" някой, ако има нещо - той си пропищява!
    (като не се усещаш - на "базикчията" му е кеф)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смотреть

    3 4 Отговор
    Рунаците що не си оправят първо пияната нация че тогава да се месят в живота на другите?В YouTube е пълно с клипове за руското ненормално "ежедневие".
  • 52 един от всички

    3 0 Отговор
    Аз и преди 2-3 години прочетох в руската преса,за стотици изнасилвания в Кьолн и на бирения фест в Хамбург,също в Стокхолм и т.н. У нас -нито дума по този въпрос -в Западния печат -също. Но след около половин година,случайно някой разкри истината,и че полицията е накарвала потърпевшите да не разгласяват случая,и че е забранила и на медиите да пишат по тази тема. Това по сведения точно от германска страна.И какво се оказа? Че точно руската преса е писала истината и фактите,а другите са прикривали случаите.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ело

    1 0 Отговор
    метра.Не бих искал да коментирал това които е написано бих искал да разкажа един случай в Щтутгард . След като посетих музея на Мерседес-Бенц - казах на съпругата си ; Да видим и фабриката от далече където се произвеждат световно известните марки Мерседес. (Става въпрос от далече портала да видим.) Растоянието е между 350-450 метра аз даже не разбрах когата до мен застанал висок немец и ми каза; "Къкво търся тука ? -по тона по който ме попита - разбрах и му казах "Просто гледам и добавих- Тук има ли изход "( естествено на немски) ." Каза ми че ще извика полиция да ме задържи ако не се махна от там " Просто бях шокиран тъй като до портала имаше нй-малко 150-200
  • 55 Сава Муткуров

    1 0 Отговор
    Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.