Отидете към основна версия

2 622 13

Към пълна външнополитическа изолация

  • македония-
  • китай-
  • външна политика

Македонците, въпреки прегръдките със Заев, не показаха никаква радост от сближаването с България

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България никога не е блестяла със сполучлива външна политика. Малка и бедна страна, най-голямото нейно богатство все още остава геостратегическо ѝ местоположение. Настоящата "двуглава" дипломация, представена от Борисов и Радев, се опитва да го използва както на Балканите, така и по отношение на Китай и Русия. В близкото минало дори бе излъчен "министър" за някакви въображаеми отношения с Китай. Цялата тази активност, може да запълни телевизионните новини с хвалби към управляващите, но единствения резултат за страната ще бъде отдалечаването ѝ от европейската външна политика и неизбежната ѝ изолация.

Първо Бойко Борисов се впусна да разплита възела "Западни Балкани" с несръчността на слон нахлул в стъкларски магазин. Явно неподготвен, той си навлече гнева на сърбите и не забеляза, че гърците не гледат с добро око към действията му. Македонците, въпреки прегръдките със Заев, не показаха никаква радост от сближаването с България. Да се чуди човек, как Борисов и обкръжението му, не разбраха, че най-голямата заплаха за нашите съседи (съответно и за нас) се нарича Велика Албания?!
Същата липса на прозорливост прояви и генерал Радев.

Той отиде в Москва на празни приказки, в Китай - да търси инвестиции?! И при него не се намери човек, който да обясни на президента, че ЕС е създаден за да пази европейския пазар от нашествието на китайски стоки. За Китай, България не е никакъв пазар. Целта на китайците е Европа. На какво производство с китайско участие, може да разчита Радев, което да бъде изнасяно във Франция, Германия и другаде. Не е ли достатъчен провала с производството на леки коли в Ловеч?!

Прекалено често, при вземане на външно политически решения, противоречащи на националните ни интереси, управляващите се крият зад оправдателния щит "Ние сме страна членка на НАТО"! Съседна Гърция също е членка и то много по-важна от България. Как действат гърците в нажежената обстановка в Средиземно море? Те обявиха официално, въпреки американския натиск, че ще посрещат в своите пристанища всички руски военни кораби, изявили желание да спрат в тях. И не само. Атина изяви интерес за покупка на руските ракети S-400, с които се снабди Турция. Тази инициатива е може би лицемерна, но тя показва свободата на действие на гърците.

На трети юли т.г. приключи търга за 4 нови корвети в Румъния. Като най-подходящи за защитата на черноморския им бряг, румънците избраха френските бойни кораби "GOWIND". Сделката възлиза на 1 милиард и 200 милиона евра. Това е най-голямата поръчка за френската корабостроителница от страна членка на НАТО. Няма никакво съмнение, този румънски избор ще даде тласък на френските инвестиции, към нашата северна съседка.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини