10 Юли, 2019 16:00 2 614 13

Към пълна външнополитическа изолация

  • македония-
  • китай-
  • външна политика

Македонците, въпреки прегръдките със Заев, не показаха никаква радост от сближаването с България

Към пълна външнополитическа изолация - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България никога не е блестяла със сполучлива външна политика. Малка и бедна страна, най-голямото нейно богатство все още остава геостратегическо ѝ местоположение. Настоящата "двуглава" дипломация, представена от Борисов и Радев, се опитва да го използва както на Балканите, така и по отношение на Китай и Русия. В близкото минало дори бе излъчен "министър" за някакви въображаеми отношения с Китай. Цялата тази активност, може да запълни телевизионните новини с хвалби към управляващите, но единствения резултат за страната ще бъде отдалечаването ѝ от европейската външна политика и неизбежната ѝ изолация.

Първо Бойко Борисов се впусна да разплита възела "Западни Балкани" с несръчността на слон нахлул в стъкларски магазин. Явно неподготвен, той си навлече гнева на сърбите и не забеляза, че гърците не гледат с добро око към действията му. Македонците, въпреки прегръдките със Заев, не показаха никаква радост от сближаването с България. Да се чуди човек, как Борисов и обкръжението му, не разбраха, че най-голямата заплаха за нашите съседи (съответно и за нас) се нарича Велика Албания?!
Същата липса на прозорливост прояви и генерал Радев.

Той отиде в Москва на празни приказки, в Китай - да търси инвестиции?! И при него не се намери човек, който да обясни на президента, че ЕС е създаден за да пази европейския пазар от нашествието на китайски стоки. За Китай, България не е никакъв пазар. Целта на китайците е Европа. На какво производство с китайско участие, може да разчита Радев, което да бъде изнасяно във Франция, Германия и другаде. Не е ли достатъчен провала с производството на леки коли в Ловеч?!

Прекалено често, при вземане на външно политически решения, противоречащи на националните ни интереси, управляващите се крият зад оправдателния щит "Ние сме страна членка на НАТО"! Съседна Гърция също е членка и то много по-важна от България. Как действат гърците в нажежената обстановка в Средиземно море? Те обявиха официално, въпреки американския натиск, че ще посрещат в своите пристанища всички руски военни кораби, изявили желание да спрат в тях. И не само. Атина изяви интерес за покупка на руските ракети S-400, с които се снабди Турция. Тази инициатива е може би лицемерна, но тя показва свободата на действие на гърците.

На трети юли т.г. приключи търга за 4 нови корвети в Румъния. Като най-подходящи за защитата на черноморския им бряг, румънците избраха френските бойни кораби "GOWIND". Сделката възлиза на 1 милиард и 200 милиона евра. Това е най-голямата поръчка за френската корабостроителница от страна членка на НАТО. Няма никакво съмнение, този румънски избор ще даде тласък на френските инвестиции, към нашата северна съседка.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нане

    19 11 Отговор
    Много повърхностна статия
  • 3 Браво

    27 9 Отговор
    Добър анализ. Генерал, пожарникар, футболен съдия, няколко лекари, трима юристи и с това приключва политическия "елит" от 240 народни представители и институции. Нямаме хора, учили политически науки и не знаят как да водят външна или вътрешна политика. БОГ да пази България.
  • 4 пешо

    5 0 Отговор
    какво каза
  • 5 goni

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    Руският ти е впечатляваш!:) Московчанин ли си?!:)
  • 6 1234

    20 11 Отговор
    Посредствен анализ, базиран на информация от медиите. Като първо, България не е малка държава. Приказките, че Велика Албания била заплаха за нас са нелепи, тъкмо напротив. Този проект, поддържан от американците е изключително благоприятен за нашите интереси. Явно господина идея си няма от как се развиват осите- север-юг, изток-запад, както и представа си няма за геостратегическа периферия и ядро и въз основа на тези неща, как да се позиционираш за да печелиш, респективно губиш. Малко да прочете човека за коридора 8, защо е важен за нас и опасен за другите, да прочете за едно албанско пристанище, което го наричат българското, отношението на Италия и Германия по тези теми и т.н. Това че Сърбия се била ядосала...направо си загубих съня.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Morgoth

    10 4 Отговор
    Много написа - нищо не каза. По-слаб анализ не бях чел отдавна. Бойко зле, Радев зле пък вижте гърците и румънците какви са шампиони.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Знае ли някой, КОЙ го финансира... ? Налице само "ала-бала" ..., а да, щях да забравя, и ХОНОРАРЧЕТА...

    Коментиран от #10

  • 9 487

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Че като прочетох това, което си изложил не си по - различен от тоя дето е нахвърлил предположението си в тоя новинарски сегмент.
  • 10 Емил

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Отговорът е ясен - плюе всичко българско и обяснява колко са умни сърбите. Не знам кой му палща, но му плащат в рубли!
  • 11 Libre comme air

    2 2 Отговор
    Ние почти никога не сме използвали геостратегическото си положение.. за външната политика трябват много добри дипломати от кариерата.Бойко се мислеше че нещо разбира ама се жака с неговите Западни балкани.. никой не му противоречи защото той е диктатор в Герб а и няма самата му партия подготвени хора.
    И статията е много вярна че вече доста се отдалечаваме и от запада и от русия благодарение на глупавите стъпки и на радев и на борисов..
    Б
  • 12 Този

    1 2 Отговор
    Как пък точно ти хрумна, че тия двамата са взели някакви решения.. България прави това което нареди НАТО и ЕС.. В момента сме под НАТОвско робство.. казват ти ей тия изтребители ще вземете, пишат фактурата и вече сме в борч.
  • 13 Евроантлантик

    0 0 Отговор
    Пълната изолация идва от лакейското поведения на първия ни държавен и партиен ръководител. Като прибавите и банкянска простотия и неграмотност картината е ясна