Отидете към основна версия

6 008 46

Пенсионерът: най-опасният на пътя?

  • германия-
  • пенсионер-
  • шофьор-
  • шофьорска книжка

В Германия е като в България: пенсионерите имат право да шофират до живот

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия е като в България: пенсионерите имат право да шофират до живот. Мнозина обаче смятат, че възрастните хора представляват най-голямата опасност по пътищата. Така ли е наистина?

39 милиона жители на Германия притежават правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС). От тях 16 милиона са над 65-годишна възраст, немалка част от които продължават да шофират. По-възрастните шофьори обаче често срещат трудности при управлението на автомобила, което води до произшествия. Според статистиката, броят на инцидентите с водачи на МПС над 65-годишна възраст нараства. През 2018 година е имало 15 600 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с участието на възрастни шофьори, при които са били ранени 1 600 души. При това положение е разбираемо, че в Германия все по-често се питат дали не трябва да се въведе възрастова граница за шофьорите.

В защита на пенсионерите се изказа Клубът на германските автомобилисти (ADAC), който също се мотивира със статистически данни. От тях излиза, че само 16% от пътните инциденти, при които са пострадали хора, са били причинени от шофьори над 65-годишна възраст. Явно те не са основната опасност, а по-скоро младите водачи на МПС. Те често са склонни да карат с превишена скорост и да нарушават правилата за движение по пътя, поради което и по-често са сред жертвите. Възрастните шофьори не са склонни към авантюри, а и имат по-голям опит.

Как е в другите страни?

Въпреки това възрастта си казва думата. Концентрацията намалява, реакциите стават по-бавни, нарушават се зрението и слухът. В Италия например по-възрастните шофьори всяка година минават на задължителен медицински преглед. В Португалия задължителните прегледи засягат дори всички шофьори, навършили 50 години. Във Великобритания имат право да шофират само хора под 70 години. В Германия обаче няма никакви възрастови ограничения - също както и във Франция, Белгия, Австрия, Полша и България. Някои германски експерти предлагат да се въведе задължителна проверка на способността за шофиране на всички, които са над 75-годишна възраст. Министърът на транспорта Андреас Шойер обаче е против. Според него, хората на възраст могат сами да преценят дали са в състояние да шофират, или не. От ADAC пък предлагат вместо задължителни проверки да се предлагат консултации и пробно каране с експерт, на което да се видят слабостите и грешките на водача. Те обаче са категорично против на възрастните шофьори да се отнема правоспособността.

Проблемът е в това, че невинаги може да се разчита на доброволния принцип. Далеч не всеки е склонен да си признае, че е прекалено възрастен и дори безпомощен. А има и друго: допитванията сочат, че много германци на преклонна възраст не се отказват от шофьорската си книжка не от липса на самокритичност, а защото не искат да се разделят с мобилността: тогава би им се налагало да ходят пеша на пазар и да носят на ръце тежките покупки, защото децата им обикновено живеят отделно, а да се молят съседите за редовни услуги е неудобно.

Безплатен обществен транспорт, ако се откажеш от книжката

Впрочем, някои пенсионери все пак се отказват от личния си автомобил - срещу безплатна годишна карта за ползване на обществения транспорт. Такава практика съществува в доста германски градове. 80-годишният Йенс-Петер Хугер, жител на Биберах в провинция Баден-Вюртемберг, е един от общо 120 пенсионера в града, които са сменили шофьорската си книжка с карта за обществения транспорт. Годишна карта за транспорта в град Биберах струва 518 евро, но на пенсионерите, които се откажат от шофьорските си права, тя се издава безплатно за едногодишен период. Този проект се финансира от градските власти в сътрудничество с местната компания за обществен транспорт. След изтичането на първата година пенсионерите вече плащат за картата, но минимална част от реалната ѝ цена.

В град Улм дават безплатен билет на пенсионерите, които се откажат от шофьорските си права още от 2002 година насам. Същата практика съществува и в някои големи германски градове като Франкфурт на Майн или Аугсбург.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини