Отидете към основна версия

7 604 31

„Главред“ (Украйна): Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?

  • украйна-
  • ес-
  • нато

Няма какво да се възмущаваме, защото през 5-те години на конфликта нямаме нито национален консенсус относно уреждане на спора, нито визия за това уреждане, нито пълноценна външна политика, нито стратегии за реинтеграция на Донбас, деокупация на Крим или укрепване на нашите международни позиции

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В материал, озаглавен „Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?“ в украинското издание “Главред“ авторът Илия Куса представя собствената гледна точка за развитието на украинско-европейските отношения.

Агенция „Фокус“ го представя без редакторска намеса, като изразените позиции са на автора и Агенцията не се ангажира с тях.

Появи се новина, че някакъв „скандален“ мирен план за разрешаване на ситуацията в Донбас е изчезнал от сайта на Мюнхенската конференция за сигурност, след като патриотичната общественост (в Украйна) беше възмутена заради неговия „антиукраински характер“.

Намерих версията, която беше премахната от сайта, и я прочетох. Честно казано, това трябваше да се очаква. Да се оплакваш от „украински“ или „антиукраински“ инициативи от всякакъв вид в чужбина е загуба на време и енергия. Защото всеки план, изготвен някъде извън Украйна, няма да бъде „украински“ или „антиукраински“ без наше участие. Той ще вземе предвид интересите на тези, които стоят зад него. В случая това е просто суха, цинична реалност. 12 точки студено, понякога морално неприятно изчисление.

И какво всъщност всички очакваха? Че в шестата година на войната Европа ще продължи да консумира нашите патетично-патриотични изявления, лишени от смисъл и практически стъпки? Че те ще продължат да поддържат санкции в ущърб на себе си, игнорирайки собственото си обществено мнение, националните интереси и бизнес лобитата си?

Че ще продължат да гледат как въвеждаме фантазии за ЕС и НАТО в конституцията, но в същото време правим малко на практика за тези цели и след това се опитваме да построим мини-Русия със своя Роскомнадзор?

Това, което публикуваха и след това набързо изтриха, е типична схема, очертаваща контурите на бъдещото руско-европейско споразумение за Украйна, което е неизбежно при липса на визия за разрешаване на конфликти и собствени позиции в самата Украйна. Тази тема се обсъжда на Запад открито трета поредна година, ако не и по-дълго.

Няма какво да се възмущаваме, защото през 5-те години на конфликта нямаме нито национален консенсус относно уреждане на спора, нито визия за това уреждане, нито пълноценна външна политика, нито стратегии за реинтеграция на Донбас, деокупация на Крим или укрепване на нашите международни позиции.

Първите признаци на руско-европейско споразумение за Украйна се появиха на границата между 2015 и 2016 година и точно това, за което предупредихме, се появи в Мюнхен - основата на бъдеща сделка, станала продукт на припокриващите се интереси на Руската федерация и Европа, дългогодишните лобистки усилия на Кремъл и неговата (информационно-пропагандна работа при липса на алтернативна позиция от Украйна.

Сега Украйна трябва да поеме този студен душ и да започне да изгражда собствена позиция по отношение на Донбас, Крим, отношенията с Европа, САЩ, Турция и други региони на света. В противен случай ще получим точно това, което беше написано в този „скандален“ план в Мюнхен.

Агенция Фокус представя 12-точковия план, за който говори автора и който се появи за кратко на сайта на мюнхенската конференция за сигурност и после беше свален без да стане ясно с кого е съгласуван този план.

1. Възстановяване на Съвместния център за контрол и координиране, орган за военна връзка по фронтови линии, който включва украински и руски военни.

2. Създаване на Нормандски формат за диалог между военните за управление на кризи.

3. Подобряване на неограничения достъп и свобода на движение.

4. Разглеждане на проблема с изчезналите лица.

5. Планиране и реализиране на хуманитарни инициативи за разминиране.

6. Интензивна реконструкция в Донбас.

7. Установяване на зони за свободна търговия.

8. Подкрепа за пътна карта за санкциите, при която напредъкът по Споразумението от Минск може да доведе до корекции на санкциите.

9. Мерки срещу опасностите от радиоактивни материали в Донбас.

10. Нов диалог между евроатлантическите държави за изграждане на взаимна сигурност.

11. Дефиниране на области за селективно сътрудничество между ЕС и Русия.

12. Стартиране на нов национален диалог за идентичността

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини

  • Сбогом, апартамент в Украйна?

    В Украйна държавните институции и комуналните служби отнемат по съдебен път жилищата на украинските бежанци, само защото не живеят в домовете си в Укр ...
    01.05.2024
    5 181
    115
  • Нова надежда за Европа и Близкия изток

    Понякога има скупчване на исторически моменти. Може би преживяваме един от тях, последните няколко дни донесоха нова надежда за Европа и Близкия изток ...
    27.04.2024
    8 258
    75
  • Руската армия готви неприятна изненада на Украйна

    Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юн ...
    26.04.2024
    3 124
    36
  • Съветският опит проправи пътя на фашизма в Русия

    "Свещена война": така патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, описа конфликта с Украйна на 27 март 2024 г. Този израз, натоваре ...
    27.04.2024
    2 299
    138
  • Ще се вземе ли в ръце НАТО?

    Наскоро навършените 75 години от основаването на Северноатлантическия алианс (и 20 години от приемането на България в него) са добър повод за разсъжде ...
    25.04.2024
    2 573
    154