Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 16:00 7 597 31

„Главред“ (Украйна): Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?

  • украйна-
  • ес-
  • нато

Няма какво да се възмущаваме, защото през 5-те години на конфликта нямаме нито национален консенсус относно уреждане на спора, нито визия за това уреждане, нито пълноценна външна политика, нито стратегии за реинтеграция на Донбас, деокупация на Крим или укрепване на нашите международни позиции

„Главред“ (Украйна): Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В материал, озаглавен „Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?“ в украинското издание “Главред“ авторът Илия Куса представя собствената гледна точка за развитието на украинско-европейските отношения.

Агенция „Фокус“ го представя без редакторска намеса, като изразените позиции са на автора и Агенцията не се ангажира с тях.

Появи се новина, че някакъв „скандален“ мирен план за разрешаване на ситуацията в Донбас е изчезнал от сайта на Мюнхенската конференция за сигурност, след като патриотичната общественост (в Украйна) беше възмутена заради неговия „антиукраински характер“.

Намерих версията, която беше премахната от сайта, и я прочетох. Честно казано, това трябваше да се очаква. Да се оплакваш от „украински“ или „антиукраински“ инициативи от всякакъв вид в чужбина е загуба на време и енергия. Защото всеки план, изготвен някъде извън Украйна, няма да бъде „украински“ или „антиукраински“ без наше участие. Той ще вземе предвид интересите на тези, които стоят зад него. В случая това е просто суха, цинична реалност. 12 точки студено, понякога морално неприятно изчисление.

И какво всъщност всички очакваха? Че в шестата година на войната Европа ще продължи да консумира нашите патетично-патриотични изявления, лишени от смисъл и практически стъпки? Че те ще продължат да поддържат санкции в ущърб на себе си, игнорирайки собственото си обществено мнение, националните интереси и бизнес лобитата си?

Че ще продължат да гледат как въвеждаме фантазии за ЕС и НАТО в конституцията, но в същото време правим малко на практика за тези цели и след това се опитваме да построим мини-Русия със своя Роскомнадзор?

Това, което публикуваха и след това набързо изтриха, е типична схема, очертаваща контурите на бъдещото руско-европейско споразумение за Украйна, което е неизбежно при липса на визия за разрешаване на конфликти и собствени позиции в самата Украйна. Тази тема се обсъжда на Запад открито трета поредна година, ако не и по-дълго.

Няма какво да се възмущаваме, защото през 5-те години на конфликта нямаме нито национален консенсус относно уреждане на спора, нито визия за това уреждане, нито пълноценна външна политика, нито стратегии за реинтеграция на Донбас, деокупация на Крим или укрепване на нашите международни позиции.

Първите признаци на руско-европейско споразумение за Украйна се появиха на границата между 2015 и 2016 година и точно това, за което предупредихме, се появи в Мюнхен - основата на бъдеща сделка, станала продукт на припокриващите се интереси на Руската федерация и Европа, дългогодишните лобистки усилия на Кремъл и неговата (информационно-пропагандна работа при липса на алтернативна позиция от Украйна.

Сега Украйна трябва да поеме този студен душ и да започне да изгражда собствена позиция по отношение на Донбас, Крим, отношенията с Европа, САЩ, Турция и други региони на света. В противен случай ще получим точно това, което беше написано в този „скандален“ план в Мюнхен.

Агенция Фокус представя 12-точковия план, за който говори автора и който се появи за кратко на сайта на мюнхенската конференция за сигурност и после беше свален без да стане ясно с кого е съгласуван този план.

1. Възстановяване на Съвместния център за контрол и координиране, орган за военна връзка по фронтови линии, който включва украински и руски военни.

2. Създаване на Нормандски формат за диалог между военните за управление на кризи.

3. Подобряване на неограничения достъп и свобода на движение.

4. Разглеждане на проблема с изчезналите лица.

5. Планиране и реализиране на хуманитарни инициативи за разминиране.

6. Интензивна реконструкция в Донбас.

7. Установяване на зони за свободна търговия.

8. Подкрепа за пътна карта за санкциите, при която напредъкът по Споразумението от Минск може да доведе до корекции на санкциите.

9. Мерки срещу опасностите от радиоактивни материали в Донбас.

10. Нов диалог между евроатлантическите държави за изграждане на взаимна сигурност.

11. Дефиниране на области за селективно сътрудничество между ЕС и Русия.

12. Стартиране на нов национален диалог за идентичността


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    138 10 Отговор
    Май американците ви го пъхнаха здраво, а? Що ви трябваше Майдан и да играете на хорото на Сорос? Оправяйте се сега сами или плачете на Хамериката, защо занимавате ЕС с простотиите си?
  • 2 Справедлив

    141 4 Отговор
    И какво очакваха украинците-мед и масло...? Те бяха просто пешка в ръцете на САЩ във гео политическите им игри срещу Русия.А Европа просто подскачаше и помагаше на САЩ в интригата наречена Майдан.След 5 години Украйна вече е отработен материал изчерпал потенциала си за натиск против Русия.И точно тази проблемна и разкъсана Украйна ,американците оставиха на Европа-да се оправят както могат.Това е реалито с две думи.
  • 3 Мнение

    132 7 Отговор
    До украинците!

    Като поставите "i" всместо "и", това няма да ви направи повече уркаинци и по-малко руснаци!
    Същото се отнася и за т.нар. "Северна Македония"!
    Като говорят на развален български и си присвояват език и история, това няма да ги направи по-малко българи, населяващи западна България!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Последния софиянец

    103 5 Отговор
    Всичко е въпрос на пари. Печатницата на долари вече стигна лимита. САЩ повече не могат да си позволят скъпи авантюри. Започват да се изтеглят от Афганистан, Ирак, Сирия и Украйна. Вчера заявиха че Европа трябва да се защитава сама. Значи скоро ще се изтеглят и от Европа. Англия вече си обра крушите.

    Коментиран от #17

  • 5 Дельо хайдутин

    91 5 Отговор
    Никъде не обичат предателите.
  • 6 Укра

    81 5 Отговор
    Искахте Запада сега страната ви Запада, каква ирония а.
  • 7 Пешо

    94 3 Отговор
    Веднъж за винаги целият свят трябва да разбере едно- лицемерните приказки за демокрация ,общ евроатлантически дом,хуманизъмм европейски ценности и т.н. …са само приказки за балъците ,а реалността се нарича ИНТЕРЕС И ПАРИ .Ако американците не водят войни за нефта на другите страни ,то вече да са Фалирали,но и това ще дойде.
  • 8 пак ли

    85 3 Отговор
    Всичко е интереси,пука на Сащ или Европа за Украйна или Русия,целта е постигната война между два братски народа, разрушена тотално и разграбена Украйна, последвало бандитска делба на печеливши предприятия-Коломойски и др.олигарси и нищета на 90% украинци.Кой спечелил от всичко това всички освен Украйна, а сигурно обещаха им много неща и дори могат да пътуват в Европа и да сменят памперси на пенсионери в Германия,Франция...като го правят българи,румънци и др."незаслужили" народи.
  • 9 SAAB

    62 4 Отговор
    Украйна е била значима само ,като сателит ........и ще осъзнаят скоро :)
  • 10 американците

    77 4 Отговор
    ще воюват с Русия до последния глупак, свършат ли глупаците ще настъпи мир. А вие си припомнете че сте бивша руска украйнина.
  • 11 СВТ40 ссср

    41 3 Отговор
    Каквото и да пише нас ни е все едно. Ние не можем със себе си да се оправим камо ли другите ,а и си имаха референдум.
  • 12 Irmao

    36 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Да целуват ръка на българите да им простят, че иначе ще целуват г...за на шиптърите!
  • 13 Да питам бе

    74 3 Отговор
    Нещо тук няма соросоидни коментари-къде са ония перковци "слава украйна" борислав попов ,сееерем и т.н...? Как пискаха,че Украйна отивала в цивилизованият свят,че били се откъснали от Русия -а сега тишина.Що така? Още от началото на Майдана им казвахме на нашите джендовци,че тези събития са режисирани-и то не в полза на украинският народ-а те не бе-добричките западняци искат украинците да са богати и щастливи...-балъци .А сега се крият като мишоци и чакат новината тихо да отмине...

    Коментиран от #26

  • 14 До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето

    11 83 Отговор
    Не харесвате краварите и продуктите на кравите ли?? Каквото повикало това се обадило, да бяхте мирни седели не бихте чудо видели! Тази българска поговорка е много актуална за управляващите в Кремъл. САЩ разполагат масово стелт ракети с водородни и неутронни глави със среден обсег в Европа и няма да има място и квадратен метър в Европа и света където няма да има ракета насочена към Русия! Комунизмът в България трябва да бъде забранен със закон както е в повечето Източноевропейски и Западноевропейски страни !Това трябва да стане възможно най-скоро при гласуване в парламента, а комунистите да бъдат принудени да отидат и да работят, а не да се хранят наготово с рубли от Кремъл, които им се изпращат за денонощно русофилстване в интернет. Няма ефект господа комунисти русофилстването ви!! То е безсмислено... животът си продължава по същия начин...😂😂😂 На всеки следващи избори ставате все по-малко малцинство...!!

    Коментиран от #15, #16, #19, #21, #27

  • 15 Да си знаеш

    56 6 Отговор

    До коментар #14 от "До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето":

    От няколко дни те гледам как тъпо тролиш по форумите и мога да ти кажа едно човече-връзвай си въжето-хапчетата и лечението няма да ти помогнат....безнадежден случай си
  • 16 Бай хой

    45 4 Отговор

    До коментар #14 от "До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето":

    Кво стана ра? Четиристотинте крави да не избягаха? Или вълците ги изядоха? А мандрите къдя са? Да не ги взеха шумксрите? Да еа тъпия гладен соросоид да еа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баш Бащицата

    30 1 Отговор
    Ние сме очаквали точно това, но укрите явно са очаквали друго.
  • 19 kkk

    36 6 Отговор

    До коментар #14 от "До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето":

    ФАЩ разполагат с две неща:
    - един гол гъз с разтворени бузки
    - мека пишка със спаружени и безполезни топки
    Срещу тях седят няколко държави с големи, венести и надървени курове и никой не носи вазелин- скоро купона ще започне и ФАЩ ще са от страната на булката...

    Тоест ФАЩ са на ниво "85-годишен безмозъчен милиардер когото отдавна никой не слуша и всеки го прецаква както си поиска" ... Кратък списък:
    Ирак- изгониха войниците на ФАЩ
    Иран- гаври се както си ще
    Сирия- тъпаците избягаха като бити педали
    Филипини- и от там ги изгониха
    Китай- тея буквално ебаха мамата на цялата икономика на ФАЩ за поне 10г. напред и ще става още по-интересно там
    Сев. Корея- ония го боли чепа какво искал Тръмп и прави каквото си знае
    Индия- по-тънката лайсна начукаха на Тръмп поне $15млрд. загуби в близко бъдеще
    Авионосците им са на док и за никакъв чеп не стават.
    Подводниците им са "леееко" назад вече.
    Онуй недоразумение Ф-35 го пробутват на всеки идиот, но НЕ ГО ПРИЕМАТ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ в тяхната си армия- що ли?
    Наскоро Ф-22 и Ф-35 без малко да паднат като камъни от небето щото се оказаха в обхвата на една станция за РЕБ и половината им компютри лекичко поумряха.

    Коментиран от #22

  • 20 бог да ги смаже

    21 3 Отговор
    сащтаци,съсипаха планетата,а андрония колайдер как е
  • 21 ВАМ

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето":

    Прочути - що е водородна бомба? И тогава прочети каква глупост си написал.
  • 22 karlukovo

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    не ти е лесно и на тебе

    Коментиран от #30

  • 23 Млекар с 466 кравари и 233 доячки

    12 17 Отговор
    Русия е една чудесна, прекрасна страна с много готини и добродушни хора и изключително красиви жени, най-убавите на планетата, но ако са си там де, които добре си живеят като в Рая и е управлвяна добре с прекрасна икономика!! Ноооооооо, тези в Кремъл бъркат външната политика с краварството и млекопроизводството, а там не е така лесно!! Кaквoтo пoвикaлo тoвa ce oбaдилo, дa бяхтe мирни ceдeли нe бихтe чудo видeли! Тaзи бългaрcкa пoгoвoркa e мнoгo aктуaлнa зa упрaвлявaщитe в Крeмъл. CAЩ рaзпoлaгaт мacoвo cтeлт рaкeти c вoдoрoдни и нeутрoнни глaви cъc cрeдeн oбceг в Eврoпa и нямa дa имa мяcтo и квaдрaтeн мeтър в Eврoпa и cвeтa къдeтo нямa дa имa рaкeтa нacoчeнa към Руcия! Кoмунизмът в Бългaрия трябвa дa бъдe зaбрaнeн cъc зaкoн кaктo e в пoвeчeтo Изтoчнoeврoпeйcки и Зaпaднoeврoпeйcки cтрaни !Тoвa трябвa дa cтaнe възмoжнo нaй-cкoрo при глacувaнe в пaрлaмeнтa, a кoмуниcтитe дa бъдaт принудeни дa oтидaт и дa рaбoтят, a нe дa ce хрaнят нaгoтoвo c рубли oт Крeмъл, кoитo им ce изпрaщaт зa дeнoнoщнo руcoфилcтвaнe в интeрнeт. Нямa eфeкт гocпoдa кoмуниcти руcoфилcтвaнeтo ви!! Тo e бeзcмиcлeнo... живoтът cи прoдължaвa пo cъщия нaчин...😂😂😂 Нa вceки cлeдвaщи избoри cтaвaтe вce пo-мaлкo мaлцинcтвo...!!Тази прекрасна страна Русия заслужава да бъде популяризирана от по-умни тролове и трябва да бъдете уволнени!!

    Коментиран от #29

  • 24 hmhmhm

    12 1 Отговор
    Украйна леко леко се събужда !
  • 25 Нафърфорий

    11 1 Отговор
    Сетила се Мара ( пардон "държавата" 404) да се побара....
  • 26 Ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да питам бе":

    Борката е на електрошокове, че много е зле напоследък с делюзиите
  • 27 Чук

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "До мразещите кашкавалите сиренцето масълцето":

    Абе пишман "европеец" ти наясно ли си, че ще бъдеш изпарен още преди да кажеш хоп? Долитащото време до любимата ти олелия е 2 Мин, до Берлин 4, до смешното напоследък мъгливо островче 7-8, след което тишина. Смехурко си ти, много кола лочиш и пуканки тичаш, ама те полират мозъка като билярдна топка.
  • 28 Misho

    12 0 Отговор
    айде какво реват украинците , постигнаха си целта . Вече могат свободно да пътуват в Европа и да бачкат нелегално , а на Европа точно такива работници и трябват , нископлатени.
  • 29 Лошият санитар

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Млекар с 466 кравари и 233 доячки":

    Шъ видиш ти кат те пипна
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Hellraiser

    1 0 Отговор
    Нещо много прости хора в тоя форум, като гледам все фенчета на Русия - една много културна, развита и просперираща държава..😂

    Ако не сте платени тролове, просто потвърждавате приказката за 80% дебили...: ))