Отидете към основна версия

44 962 158

Със САЩ е свършено, наред е Европа

  • сащ-
  • социалистическа революция

На 25 май, след смъртта на наркозависимия рецидивист Джордж Флойд, започна бунт на афро-американците, антифашистите и плебса. Самата революция ще започне по-късно, може би тази есен

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Със САЩ вече е свършено, сега наред е Европа, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Ако наричате нещата с истинските им имена, трябва да признаете, че в Америка започва социалистическата революция. На 25 май, след смъртта на наркозависимия рецидивист Джордж Флойд, започна бунт на афро-американците, антифашистите и плебса. Самата революция ще започне по-късно, може би тази есен.

Прави впечатление, че протестиращият плебс се подкрепя, както морално, така и финансово, от големи корпорации и банки. Причината за това е, че всички големи корпорации и банки отдавна са се сраснали с държавата и перспективата за преминаване към социализъм не само не е страшна, а напротив, доста щастлива, тъй като най-накрая ще консолидират монополния си статус и ще го освободят от всякаква конкуренция и заплахи от частен бизнес.

Малкият и среден бизнес, който всъщност е основният стълб на капитализма, бързо изчезва. След епидемията повече от 50% от малкия и средния бизнес няма да се съвземе. Тези хора ще се превърнат в плебс. Постепенно в Америка най-накрая ще се формира социалната структура на социализма. т.е. преходът към социализъм с такава структура ще бъде практически неизбежен. Всъщност той вече е в разгара си. Бърни Сандърс, който почти стана кандидат на демократите за президент всъщност вече предложи на американците да започнат прехода към социализъм.
Но Байдън не е по-добър. Той произведе контролен изстрел в главата на белите, казвайки, че обвиняването на белите в расизъм е неговата официална програма.

Всъщност чернокожите в САЩ бяха превърнати в пролетариат, според теорията на Маркс, т.е. историческа класа, чиято мисия е да унищожи капитализма.

И така, старият Маркс ли излиза пак на дневен ред? В крайна сметка той твърди, че капитализмът неизбежно ще се превърне в социализъм и този процес ще започне в най-богатата и развита капиталистическа страна в света. В САЩ!

Може би Маркс е бил прав по принцип, но теорията му за диктатурата на работническата класа е твърде екзотична и не е приложима за съвременния капитализъм, където работниците приличат повече на "бели якички".

Според мен по-разумно обяснение за историческия провал на капитализма дава известният икономист Й. Шумпетер.

По-специално той пише, че капитализмът води до появата на големи корпорации, които заплашват съществуването на частна инициатива, която е неразделна част от самата капиталистическа система. Самите големи акционерни корпорации всъщност унищожават класа на частните собственици, защото нито мениджърите, нито акционерите са истински собственици на предприятието. Тоест основният признак на капитализма - частната собственост върху средствата за производство - изчезва!

Изчезването на средната класа, която "защитава" капитализма, води до формирането на атмосфера на социално напрежение и появата на "радикални интелектуалци". Това от своя страна поставя основата на потенциалните конфликти, които могат да бъдат разрешени или чрез революционни въстания, или чрез постоянни отстъпки от капитализма.

„Капитализмът неизбежно ще се разложи“, обобщава Шумпетер, „и се трансформира в социалистическа организация на обществото.“

Изглежда, че този процес на разлагане на капитализма, както го описа Шумпетер, протича в Америка през последните 50 години и сега присъстваме на неговата последна революционна фаза.

Справка: Последните анкети показват, че 58% от студентите в Америка подкрепят актове за грабеж и повреждане на частната собственост. И това е краят на играта! Бисмарк каза, че Германия е създадена от учител по немски език. Ако перифразираме железния канцлер, можем да кажем, че левите професори най-накрая довършиха Америка. Америка вече свършена. На дневен ред са Франция, Италия, Англия и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 190 гласа.

Свързани новини