Отидете към основна версия

5 234 15

ЦИК с нарушения на бюджета с цел лично облагодетелствуване

  • цик-
  • нарушения

Някои членове на ЦИК са си плащали сами на себе си месечен наем на жилища

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите наближават и е задължително да знаем какви хора ще ги организират, за да си отговорим имат ли качествата да се занимават с това. Разбира се, че говоря за ЦИК. Оказва се, че членовете на ЦИК, и по точно: Георги Баханов (ГЕРБ), Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Силвия Стойчева (БСП) и Кристина Стефанова (ВОЛЯ) са си плащали от бюджета на ЦИК, в пълно нарушение на закона. Тези са си плащали сами на себе си месечен наем на жилища. И това е абсолютен факт, защото след наш сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция тя направи разследване и ето резултата. В доклада на АДФИ от 20 март 2020 г. са направени констатации, които потвърждават, че със решения на ЦИК, членовете на комисията се облагодетелстват в нарушение на Изборния кодекс и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В доклада на АДФИ са направени констатации за нарушения на законодателството и че решенията на ЦИК за направените разходи не са правни основания за тяхното извършване.

Установено е, че щетата на бюджета от разходите за наем и посредническите услуги, свързани с наемането на жилищата, са в общ размер на 132 485,00 лв.

Допълнителните възнаграждения за 2019 г. на членовете на ЦИК, избрани месец март същата година, са: юни по 5 000 лв. – общо 100 000 лв., август 7 000 лв. – общо 140 000 лв., ноември по 9 700 лв. – общо 194 000 лв. Установената вреда за бюджета на ЦИК е с обща стойност 434 000 лв. и са констатирани данни за извършени нарушения на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В Изборния кодекс липсва правно основание, на което членовете на ЦИК да ползват безплатни жилища или да получават допълнителни възнаграждения, липсва и правно основание, на което председателят на ЦИК да подписва договори за наем. В Изборния кодекс не се предвижда получаване на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати въз основа на решения на ЦИК.

Затова е важно да се запитаме кой ще възстанови загубите в бюджета на ЦИК, които възлизат в общ размер на 566 485 лв. за 2019 г.?

Докога КПКОНПИ и АДФИ ще продължават да прикриват незаконосъобразните решения на членовете на ЦИК?

Какви действия ще предприемат компетентните органи средствата, с които е ощетен бюджетът, да бъдат възстановени от лицата, които са нарушили закона?

Какви действия ще предприемат лицата, които носят отговорност за назначаването на тези членове на ЦИК?

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.

Свързани новини