Отидете към основна версия

4 622 19

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

  • полша-
  • северен поток 2-
  • северен поток-2-
  • газпром-
  • русия

Природният газ е една от основните руски стоки, гарантираща валутни приходи на хазната

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Официална Варшава повтори, че газопроводът "Северен поток 2" представлява заплаха за сигурността на "целия регион", но преди всичко за Украйна. Защо Полша е толкова притеснена от украинските приходи от транзита на руски газ, предвид многобройните ѝ претенции към „прославянето на бандеровците“? И вярно ли е, че след като проектът бъде завършен, Москва може да направи "каквото си поиска" с Украйна, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

„Не мисля, че в Полша цари твърда антируска реторика. Има обаче някои проблеми, които не ни харесват, например „Северен поток-2“. Този проект ще позволи на Москва да лиши Украйна от доставките на газ за Европа и след това да направи каквото си поиска с тази страна. "

Тези думи на полския премиер Матеуш Моравецки звучат в дисонанс с новината, че изглежда Дания е оттеглила последните си възражения срещу завършването на "Северен поток-2" и сега само американските санкции забавят окончателното изпълнение на проекта. Но твърдението му е забележително по друга причина: полякът лъже, където иска да каже истината, и казва истината, когато иска да заблуди другите.

В обективна реалност русофобията в Полската република под контрола на партията „Право и справедливост“ наистина е извън всякакви граници. Това признават и онези поляци (например журналисти), които работят в Руската федерация и нямат никакви симпатии към руското правителство: образът на Полша в Русия е много по-добър и благоприятен от образа на Русия в Полша.

Настоящият полски премиер не се интересува от това обстоятелство като цяло, според тях, и макар, че не са харесвани, заслужава да се обърне внимание поне на факта, че в руското политическо и обществено съзнание просто няма идеи за „нова окупация на Полша“ или за отмъщение на поляците за каквото и да е, въпреки че полската пропаганда настоява, че съществуват подобни мисли и че Москва е готова да продължи своя „кървав път над полските трупове“, просто така.

Това е „твърда антируска реторика“, съществуването на която полският премиер отрича, въпреки че, най-вероятно, той искрено вярва, че в Полша има по-малко омраза, отколкото би могла да бъде.

Що се отнася до "Северен поток-2", причините за полската омраза към него са много по-широки, отколкото би искал да покаже Моравецки.

Първо, това е чиста амбиция. Руско-германският проект за пренос на газ първоначално беше замислен да заобиколи Полша, което, разбира се, на Варшава не се хареса - тя искаше да получи своя дял от транзита. Разбира се, „Газпром“ няма обективни причини просто да споделя печалби с русофобски настроените поляци, но амбициите не зависят от обективни причини.

Например, в Полша по едно време активно се обсъждаше подобно тълкуване, че Москва е длъжна да храни поляците с газ като компенсация за претърпените в миналото страдания.

Второ, което е много по-важно, Полша е най-агресивният проводник на американските интереси в ЕС, с което демонстративно се гордее. Историята научи поляците да не се доверяват на европейските сили по въпроси на собствената си сигурност, така че те започнаха да търсят подкрепа по-надалеч веднага след падането на Желязната завеса - и те бързо я намериха, разчитайки на значимата полска диаспора в САЩ и Канада.

Оттогава Варшава е лобист на Вашингтон, независимо кой седи в Белия дом - републиканец или демократ. Партньорството на президента по никакъв начин не засяга интересите на американските продавачи на втечнен природен газ (ВПГ), чийто пряк конкурент е „Северен поток-2“. Поляците купуват американски ВПГ и слагат спици в колелата на руския проект, тоест, за да им се отдаде дължимото, те се държат като лоялни съюзници или васали (в зависимост от ъгъла на зрение), но не е прието да се говори за това на глас, защото противоречи на принципите на европейската солидарност - енергийния съюз на Полша с американците вреди не само на Русия, но и на Германия.

Третата причина за омразата към „Северен поток-2“ наистина се отнася до Украйна, по-точно до финансовата подкрепа на украинския държавен проект. В полската картина на света тя има за цел да ограничи Русия и да пречи на живота ѝ по всякакъв възможен начин, но с този подход Украйна бързо става по-бедна, тъй като нейното географско положение и зависимост от икономиката на Русия са неотменими.

Според логиката на нещата поляците, американците, германците и други в този случай трябва да поемат отговорност за изхранването на Украйна върху себе си, но никой няма допълнителни пари, така че въпросът се поставя така: да, Украйна е антируски проект, но Русия сама трябва да го финансира, т.е. главно чрез заплащане за транзит на газ през нейната територия.

Както и да е, Моравецки е прав, че премахването на клапана от украинските ръце ще направи възможно с Украйна да се направи, ако не всичко, което поиска човек, то голяма част от онова, което е рисковано да се направи сега.

Няма "дяволски трик" в този, съвсем очевиден и солиден бизнес интерес. Природният газ е една от основните руски стоки, гарантираща валутни приходи на хазната. Държавата е пряко заинтересована от непрекъснатата му продажба в страните от ЕС и би искала да елиминира посредника, стоящ между нея и купувача, тоест Украйна.

На първо място, защото това е непредсказуема и корумпирана държава, способна на всякакви провокации. Тя доказва това с цялата си история от 1991 г. и продължава да го доказва и до днес.

Но в същото време би било лукаво да се каже, че лишавайки Киев от оръжието - изнудване за газ, Русия мисли само за задълженията си към европейските купувачи. В отношенията с Украйна има редица проблеми, които тепърва ще трябва да се решават - и те ще бъдат решени, рано или късно, по един или друг начин.

Например, трябва да се постигне устойчив мир в Донбас, да се предоставят гаранции за сигурност на неговите жители и възможности за икономическо развитие на региона. Трябва да се осигури на Крим прясна вода и накрая да се затвори въпросът за принадлежността му към Руската федерация. Това е, така да се каже, неотменим минимум.

За целта върху Украйна ще трябва да окаже натиск, а не върху политическия Киев (практиката показва, че малко зависи от името на президента, тъй като политиката на страната се определя от украинските олигарси), а за украинците като цяло - провокативните действия на тяхната държава по отношение на Русия, руснаците и рускоезичните трябва да се отрази на украинските портфейли. Те и се отразяват вече, но все още в щадящ режим, докато Русия не прекъсне каналите за финансова подкрепа за открито враждебна държава за руска сметка.

Има много такива канали, като се започне с големия бизнес и се завърши с паричните преводи на мигрантите в родината им, но докато Киев има възможност да диктува условия по въпросите за транспорта на газ, този набор от методи е блокиран за Русия. Рисковете са твърде високи и ще останат високи до момента, в който „Северен поток-2“започне да функционира напълно.

И той ще заработи. Няма да се чака дълго.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини