Отидете към основна версия

2 518 25

"Ние можем": Амбициозните цели на ЕС

  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • пандемия

Кризата като шанс – този лайтмотив беше избрала председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за първата си голяма реч на този пост

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целите, които Урсула фон дер Лайен постави пред ЕС, са амбициозни. За да ги изпълни обаче, Общността се нуждае от по-голямо единство. Може ли кризата да се превърне в шанс? Коментар на Бернд Ригерт.

Кризата като шанс – този лайтмотив беше избрала председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за първата си голяма реч на този пост. Отговорите, които ЕС даде на огромното здравно и икономическо предизвикателство, каквото е пандемията, тя окачестви като окуражителни и похвали бързо възстановилите се съпротивителни сили на Общността. Постигнатото съгласие за Възстановителен фонд, финансиран чрез общи задължения, е удивително постижение, дори нещо като революция в европейски мащаб. Когато е поставен под натиск, ЕС явно постига резултати.

Според Фон дер Лайен, този импулс трябва да бъде използван, за да се извършат необходимите промени в икономиката, дигитализацията, защитата на климата и във все още оспорваната миграционна политика. Всички тези промени следва да бъдат оформяни целенасочено, а не под влиянието на някое случайно бедствие.

Конкретни предложения

Неочаквано големите суми във Фонда за възстановяване, по чието изразходване през следващите години ще има думата и Еврокомисията, дава неочаквано голяма власт на председателката Фон дер Лайен. И тя е решена да я използва. Това стана пределно ясно от нейната реч, в която тя направи и някои конкретни предложения: над една трета от 750-те милиарда евро да бъдат използвани за инвестиции в защита на климата, 20% ще са предвидени за развитието на европейски дигитален суверенитет – с други думи за съхраняването и обработката на данни, което да не зависи от американски или китайски концерни. Освен това тя си поставя за цел въвеждането на минимална заплата в цяла Европа и даването на повече правомощия на Брюксел по въпросите на здравеопазването.

Председателката на ЕК посочи и заплахите за Общността отвън. Тя разкритикува Русия, Китай и Турция и настоя за по-голяма самостоятелност в отношенията с Белия дом. Фон дер Лайен не скри и предпочитанията си по отношение на кандидат-президентите в САЩ, нито това с кого от тях свързва надеждите си за рестарт на трансатлантическите отношения. Верен е и изводът, който председателката на ЕК извлича от поведението на президенти като Тръмп, Болсонаро и Путин по време на пандемията: „егоцентричната пропаганда" не помага. Една геополитически активна Европа би трябвало да поеме лидерството, след като други се отвръщат от света.

За да се справи с тази задача, ЕС обаче се нуждае от по-голямо вътрешно единство. Затова Фон дер Лайен пледира решенията по външнополитическите въпроси вече да се приемат с мнозинство, а не с единодушие. Тя апелира към страните-членки стриктно да спазват върховенството на закона. Фон дел Лайен подчерта, че е крайно време да се намери най-сетне и компромис по въпроса за разпределението на кандидатите за убежище в страните от Общността. По отношение на проблемите, свързани с Брекзита, председателката на ЕК отправи последно предупреждение към Борис Джонсън да спазва съществуващите договори. Очевидно тя очаква да има по-съществен напредък в преговорите за членство със страните от Западните Балкани, както и по отношение на желаното партньорство с Африка.

Високо вдигната летва

Да моделира активно бъдещия свят е амбициозната задача на Фон дер Лайен като кризисен мениджър – роля, която не си е избирала сама. Тя ѝ беше наложена от пандемията. Вчерашната ѝ реч беше достоен отговор на това предизвикателство. Показателно е, че председателката на ЕК перефразира прочутото заявление на Ангела Меркел „Ще се справим", което беше изречено в апогея на бежанската криза през 2015. При Фон дер Лайен това прозвуча почти по същия начин: „Ние го можем", заяви тя и вдигна летвата твърде високо. Сега остава да видим и изпълнението.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини