Отидете към основна версия

11 575 61

МО пред ФАКТИ за масовата продажба: Имаме много имоти с отпаднала необходимост

  • министърът на отбраната-
  • министерство на отбраната-
  • имоти-
  • продажба-
  • частна държавна собствено-
  • красимир каракачанов

"Имотите, визирани в посочените от Вас публикации, са предвидени за разпоредителни действия още през 2012 година", казват от Министерството на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си - отговор на този въпрос се заехме да потърсим от ФАКТИ.

Търсенето му влезе в дневния ред след публикация на бившата зам.-кметица на район "Младост" Биляна Петрова, която публикува в своята Фейсбук страница данни за продажба на зелени имоти на територията на София. Последва проверка на ФАКТИ за обявените търгове с тайно наддаване за продажба на частна държавна собственост, управлявана от МО. Цялата публикация можете да видите ТУК.

След като от ФАКТИ изпратихме към МО въпросите, които ни вълнуваха, малко по-рано днес получихме официален отговор от пресцентъра на министерството. Изпратените въпроси и получените отговори можете да видите в следващите редове:

- Министерството на отбраната извършва ли масова продажба на имоти в края на мандата на настоящото управление?

- Имотите, визирани в посочените от Вас публикации, са предвидени за разпоредителни действия още през 2012 г.

През 2021 г. е стартирана процедура за продажба чрез търг само за поземлен имот № 21662.4754.22, находящ се в с. Доброславци, район Нови Искър, местност „Ширината“ общ. Столична, област София. Обявата с условията за търга е публикувана на 12.02.2021 г. във вестниците „24 часа” и „Труд”, на интернет страницата на Министерството на отбраната (www.mod.bg), както и на видно място в Приемната на министерството. В обявата са описани данните за имота, като: местонахождение, начална тръжна цена без ДДС, площ, депозит, място, дата и час на търга.

Министерството на отбраната има утвърдена Визия с цел в дългосрочен период да открои състоянието, проблемите и действията, които следва да се предприемат с оглед изготвяне на конкретна програма за цялостно освобождаване от войсковите райони с отпаднала необходимост с интензивен период до края на 2026 г. и окончателно приключване до края на 2032 г. Утвърдената Визия е обвързана със Стратегическия преглед на отбраната. и е съобразена с основните принципи и намерения за развитието на Въоръжените сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Основната цел е приоритетно да бъдат осигурени потребностите на структурите от имоти, които сега са с отпаднала необходимост, за изпълнение на техните функции (летища, складови бази, полигони, мобилизационни бази и пр.) в следващия 12- годишен период.

Периодите за освобождаване на войсковите райони с отпаднала необходимост на конкретната програма са определени в зависимост от документалната готовност за извършване на разпоредителни действия, като през следващия 6-годишен период се предвижда Министерството на отбраната да се освободи на 70-80 % от тях.

- Ако продажби се извършват, те на занижени цени ли са?

- Тръжната документация се изготвя и съобразява с разпоредбите на Глава 5 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Началната тръжна цена се определя съгласно чл. 88, който гласи: „При провеждане на търгове за продажба на имоти - държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто, и балансовата стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, които не подлежат на данъчно деклариране, увеличена с 10 на сто.“

Данъчните оценки на имотите са официални документи, издадени от данъчните администрации по места и са основа за провеждането на тръжните процедури и формирането на началните тръжни цени.

Началната тръжна цена по процедурите за продажба, определена от Министерството на отбраната, е стартова. Инвестиционният интерес определя достигнатите по тях продажни цени.

За имотите, за които предстоят разпоредителни действия – продажба чрез търг с тайно наддаване, се обява начална тръжна цена без ДДС.

Провежданите търгове и наддаването при провеждането им определят и пазарната стойност на продаваните имоти. Сравнението със съответни сайтове за недвижими имоти не може да бъде коректив за пазарната стойност на даден имот, с отразен интерес само на едната страна.

- Извършва ли се продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори?

- Министерството на отбраната не притежава имоти със статут на паркове. Ведомството извършва разпоредителни действия само с имоти – частна държавна собственост, за които притежава необходимите документи за откриване на тръжна процедура, съгласно действащото законодателство.

Всички приходи, реализирани от разпоредителните действия, постъпват в държавния бюджет.

- Ако не се извършва такава продажба, можем ли да кажем, че твърденията в публикациите са неверни ?

- Министерството на отбраната разполага с документи, издадени от съответните компетентни държавни органи и институции за имотите, а именно: областни администрации, общински администрации, Агенция по геодезия, картография и кадастър, общински служби по земеделие и други.

- Министерството на отбраната продава ли площи в Западен парк ?

- Министерството на отбраната не извършва разпоредителни действия с имоти, за които са налице законови ограничения, независимо от местонахождението им.

- Територия в Доброславци гора ли представлява ?

- Съгласно Акта за частна държавна собственост, издаден от областния управител на област София, и скица от АГКК – гр. София, поземленият имот с идентификатор 21662.4754.22 по кадастрална карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-7/13.01.2012 г. на изпълнителния директор на АГКК на с. Доброславци, район Нови Искър, местност „Ширината“ общ. Столична, област София, не представлява гора.

- Как ще коментирате твърдението, че продажбите са „брутална наглост ?

- Предвид обстоятелството, че Министерството на отбраната разполага с голям брой имоти с отпаднала необходимост, част от политиката на ведомството е и разпореждане с тях.

Отново подчертаваме, че ведомството следва тази своя политика съобразно действащото законодателство.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 35 гласа.

Свързани новини