Last news in Fakti

11 Март, 2021 15:52 14 424 57

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си

  • министерство на отбраната-
  • имоти-
  • продажба-
  • частна държавна собственост-
  • красимир каракачанов-
  • биляна петрова-
  • зелени площи

"Докато бях заместник-кмет на „Младост“ видях поне 5-6 начина „как се застроява зелена площ", пише бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си - 1
Красимир Каракачанов; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

„Министърът на ВМРО Каракачанов в последните часове на мандата си иска да продаде имот № 21662.4754.22 и 9 сгради в него в местност „Ширината", район Нови Искър в София на скандални цени: 34 047 кв. м. гора на цена от € 2,28 кв.м; 1 713 кв. м. сгради на цена от € 45.29 кв. м. Обща цена от 155 177 евро (303 500 лв.) – колкото струва тристаен апартамент в Младост!“.

Това написа на 7 март бившата заместник-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова във Фейсбук.

„Сигурно „експертите“ ще оспорят, че това е начална цена – но през последните години при търговете на военните има само по 1 купувач и крайната цена е с няколко хиляди лева по-висока", продължава тя.

„Тези земи са определени за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон трябва да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. Но целта на продажбата е застрояване!“, пише още Биляна Петрова.

Петрова твърди, че „след продажбата ще могат да ползват безплатно още няколко декара гора от съседния имот като прилежаща площ на сгради“. „След това ще могат да ги купят без търг“, казва тя.

В публикацията си Биляна Петрова уточнява, че публикуването на информацията не е заради парламентарните избори на 4 април. „Не участвам в изборите и не правя кампания. Искам да използвам възможността, за да спрем поредната щета за софиянци“, пише тя. Петрова прикача и връзка към петиция за спиране на продажбите на паркове, гори и други държавни имоти от МО и създаване на „Зелен общински фонд“.

Вчера последва втора публикация от страна на бившия заместник-кмет на район „Младост“. В публикацията си тя определя описаното като „скандално“ и го нарича „брутална наглост“.

„Каракачанов продава земя в Западен парк и други паркове, гори и улици в София“, твърди Петрова. „Министърът на ВМРО Каракачанов в последните часове на мандата си иска да продаде над 21% от всички военни имоти в България. Продават се и имоти, които по закон трябва да са публична общинска собственост“, казва тя.

„Каракачанов иска да продаде земя в 3 парка, една гора и няколко залесени парцела“, казва Петрова и уточнява, че става въпрос за над 400 декара паркове и гори в София.

Към публикацията са прикачени снимки, на които виждаме имотите, за които се твърди, че са в продажба: 85,754 декара в Западен парк (снимка 1); 27,291 декара в Горна Баня (снимка 2); 34,047 декара гора до село Доброславци, нови Искър (снимка 3). „200 декара гора до с. Доброславци, ще се предоставят за безплатно ползване (като прилежаща площ на 53 сгради, които се продават)“, пише Петрова и допълва: „След това, купувачите ще могат да да я купят без търг на ниски цени“.

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си
Снимка 1; Кадър: Facebook, Биляна Петрова /Biliana Petrova/

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си
Снимка 2; Кадър: Facebook, Биляна Петрова /Biliana Petrova/

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си
Снимка 3; Кадър: Facebook, Биляна Петрова /Biliana Petrova/

„Продажните цени обикновено са много ниски. Вече е стартирала продажбата на третия имот – гората се продава на цена от € 2,28 м2, затова не е ясно каква част ще влязат в бюджета и каква в чекмеджета. През 2016 г. в „Младост” имаше опит за продажби на военни имоти на цени до 10 пъти под пазарните – имаше публично недоволство и ги спряхме. Можем и сега“, казва Петрова.

„Ако имотите се продадат сега, рано или късно ще ги застроят. На тези, които ще кажат, че няма да стане – ще им кажа, че примери има бол – за „правилните инвеститори“ всичко може. Например схемата с гората при Виница във Варна – смяна на ОУП, нов ПУП, сеч и хоп – масово строителство. И парка "Кършияка" в Пловдив.

Докато бях заместник-кмет на „Младост“ видях поне 5-6 начина „как се застроява зелена площ“ – реализирани по времето на ГЕРБ и спрени опити по наше време. Строителите и Столична община са изобретателни – разминавания в плановете и „случайни грешки“, ИПРЗ-та с ъглови парцели, проектират покривни и вертикални градини, а след това не се правят с благословията на общината т.н.“, разказва Биляна Петрова в публикацията си.

„Това са само част от имотите за продажба в София. Общо са обявени 114 имота (земи, сгради и помещения) в 13 района. Най-много ще се продава в 25 МИР, където за влизане в парламента се борят лидерите на почти всички партии“, казва още тя.

„Интересно какво мислят кметът на София Й. Фандъкова, кандидат-депутатите и общинските съветници – ще подкрепят ли спирането на продажбите и имотите да се прехвърлят на Столична община, както е по закон (чл. 21, ал. 6 от ЗОС)?“, завършва публикацията си Петрова.

Проверка на ФАКТИ в документите по обявите и конкурсите, публикувани на сайта на Министерството на отбраната установи, че от началото на годината досега МО е публикувало общо пет списъка за търгове с тайно наддаване на имоти в секция „Обяви и конкурси“ на сайта си, касаещи наем и продажба на частна държавна собственост, управлявана от МО.

На 26 февруари 2021 година са публикувани два списъка с имоти. Първият списък е за наем е за търг с тайно наддаване и се отнася до част от имот – частна държавна собственост, представляващ магазин и складово помещение с обща площ 43,61 кв.м. В документацията е посочено, че търгът ще се проведе на 1 април 2021 година в София.

Вторият документ е за продажба на недвижими имоти. Отнася се до три обекта – магазини, в София, един магазин в Търговище, поземлен имот с площ 8,755 декара във Вършец и поземлен имот с площ 20,382 декара в село Козловец, община Свищов. Търгове с тайно наддаване ще се проведат на 30 март 2021 година в София.

По-рано – на 4 февруари, е МО е обявило търг за наем на четири обекта в град София. Според документацията и четирите обекта по същество представляват магазини. Търгове с тайно наддаване за отдаването им под наем ще се състоят днес – на 11 март.

На 29 януари МО е публикувало описанието на общо 25 недвижими имота, които са обявени за продажба отново на търгове с тайно наддаване В документа фигурират три имота в област Добрич и два в самия град Добрич, има четири обекта, които се намират в град Самоков, един обект във Варна, два имота в Хасковско, имот в Пазарджишко, имот в Благоевградско, четири имота в област Сливен, обект в област Търговище, четири имота в Ямболско, един имот в област Кърджали и още един в град Кърджали. От обявените за продан имоти 22 са поземлени имоти. Обявени за продан са още военен стол в град Нова Загора и дърводелски цех в Самоков. "Тайните" търгове според документацията е трябвало да се проведат на 5, 8 и 9 март 2021 година.

Преди това – на 1 март и 2 март, е трябвало да се проведат търгове с тайно наддаване за продажба на други 18 недвижими имота в частна държавна собственост, управлявани от Министерството на отбраната. Сред тях пет имота се намират в София, но според документацията представляват магазинни помещения. Останалите 13 имота са поземлени. Документът за обявяване на търговете е публикуван на 25 януари т.г.

На 22 януари пък са обявени търгове с тайно наддаване за продажба на още 22 имота в частна държавна собственост. Търговете е посочено, че ще се проведат на 23, 24 и 25 февруари 2021 година.

От ФАКТИ проверихме и информацията, изнесена от Биляна Петрова за продан на имот № 21662.4754.22, който действително е обявен за продажба. Имотът е с площ 34,047 декара, застроен с 9 сгради и се намира в село Доброславци, местност „Ширината", Столична община, район Нови Искър. Той отново ще бъде продаден на търг с тайно наддаване, като търгът ще се проведе на 16 март 2021 година. Този документ открихме след свободно търсене, не сред списъка от документи в „Обяви и конкурси“ в сайта на МО.

Малко по-рано днес от ФАКТИ изпратихме въпроси към министъра на отбраната Красимир Каракачанов по имейл. Въпросите са с копие към пресцентъра на МО. По същество питаме дали Министерството на отбраната извършва масова продажба на имоти в края на мандата на настоящето управление и ако да, защо; дали цените на продажба са занижени; дали се извършва продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори, ако да, защо се налага тази продажба и ако не, можем ли да кажем, че твърденията в публикациите на Биляна Петрова са неверни; дали Министерството на отбраната продава площи в Западен парк и какво налага продажбата на ПИ № 21662.4754.22 в село Доброславци. Потърсихме още и коментар на твърдението за "брутална наглост" на тези продажби. Очакваме отговорите от МО и министър Каракачанов, Когато ги получим, разбира се, ще ви информираме.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ставри

    151 6 Отговор
    Шкембак, запазил съм ти безплатно една килия в западното крило наЦСЗ!
  • 2 Европа

    150 5 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!
  • 3 Срам

    150 6 Отговор
    Паспортчика краде за последно. После съд и затвор! конфиксация на имуществото му постигнато само с една заплатчица за 30 години.
  • 4 Българка

    96 7 Отговор
    „Прoдaжнитe цeни oбикнoвeнo ca мнoгo ниcки. Вeчe e cтaртирaлa прoдaжбaтa нa трeтия имoт – гoрaтa ce прoдaвa нa цeнa oт € 2,28 м2, зaтoвa нe e яcнo кaквa чacт щe влязaт в бюджeтa и кaквa в чeкмeджeтa. Прeз 2016 г. в „Млaдocт” имaшe oпит зa прoдaжби нa вoeнни имoти нa цeни дo 10 пъти пoд пaзaрнитe – имaшe публичнo нeдoвoлcтвo и ги cпряхмe. Мoжeм и ceгa“, кaзвa Пeтрoвa.
    Доносникът на ДС, продажникът, който прахоса милиарди само за снимки на самолети и кораби, търговецът на БГ паспорти, брокерът на недвижими имоти на МО на безценица, предизборно граби като за последно
    Каракачанов е кандидат-затворник, а не кандидат депутат. Какво чака прокуратурат, че не започва шайката подред на номерата от листите на ГЕРБ, ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ, ДПС

    Коментиран от #36

  • 5 Сатъра на Хана

    95 3 Отговор
    Далавери Сюлейманов като по - слабичък ще на горната койка в общата им килия
  • 6 ха ха

    13 74 Отговор
    Това не е край на мандата, а начало на нов.

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ония с торбичката от Билла

    35 4 Отговор
    Естествено че ще продадем някой апетитен имот................Кой ще иска имот ако е в някой генгерлик ?
  • 9 Мъкедонски шупар

    92 7 Отговор
    Пиклю войвода гледа да се подсигури максимално с кинти !
  • 10 ВОЛЕН

    99 6 Отговор
    КАРАКАЧАНКАТА ШКЕМБЕТО ЖИВЕЕШЕ В МАЛКА ПАНЕЛКА В КВ.ЛЮЛИН И КАРАШЕ СТАР МОСКВИЧ. НЕ СЕ НАКРАДИ ТОЯ ТОЛУП.
  • 11 Наркос

    89 3 Отговор
    Каракачанов задмина дори министъра на търговията
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Войводи и харамии

    71 3 Отговор
    Ядяха македонска наденица на малки сарфаладчета, а този “юнак” лапа парета големи като хамбургски салам. Да му приседне!
  • 14 Съдията Дред

    77 3 Отговор
    Сега е момента за шкембе войвода, щото след изборите нанайси мандат, нанайси министерство.
  • 15 Лайка

    78 4 Отговор
    ШКембе войвода, ти ще си от първите който ще отидат в затвора. Сътворихте чудеса за приказ и ужас на нас българите.
  • 16 Начо

    67 4 Отговор
    Вече не ходи с торбичка а с количка на Била
  • 17 Лейка

    56 5 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Нов в затвора до животен.
  • 18 РАЗБОЙНИИК

    41 3 Отговор
    ти пък СЕГА СИ ВЗЕЛ ДА НИ УБЕЖДАВАШ ЧЕ НЕ КРАДЕШ , НЕДЕЙ БЕ ДОНЧО , ЧЕ ЩЕ НИ РАЗПЛАЧЕШ ........... ОТ СМЯХ !
  • 19 Курбанджии

    68 4 Отговор
    ВМРО не са хайдути! Те са ХАЙДУЦИ! Роднинска партия на Каракачанов. Роднина, хайдук, роднина, хайдук, Слабаков, хайдут, Ернестина Шинова, хайдук.
  • 20 Един

    11 31 Отговор
    Тая кметица е обвиняема за вземане на подкуп в особено голям размер!!!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 124

    34 7 Отговор
    Васил идва и ще ги постави всички където трябва
  • 22 ...

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Това не пречи да издаде схемата на останалите..даже е стимул
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гого

    51 3 Отговор
    Каракачанов иска да напълни коремчето си като за последно. Не че през останалото време не го пълнеше от комисионни по сделкил И от сделките с изтребителите си похапна доста, защото за цената, която взехме F16, щяхме да вземем F22, заедно с въоръжението. И за почерпка щеше да остане. Ама нямаше да остане за чекмеджето на тквата и за неговия търбух. Ама кълбото си има нишка и ако палачинката се обърне и нишката ще ни заведе до тия хубавци. И май ще трябва да отслабват.
  • 26 любител

    58 4 Отговор
    браво шкембе войвода до последно ще крадеш не те е срам но не остана още малко и с шефа ти боко тиквата ви очаква бай ставри в СЦЗ приготвил ви е единочки до живот само на хляб и вода.
  • 27 100

    53 5 Отговор
    Краси трябва малко да влезе в казармата.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Баро

    21 2 Отговор
    Даже няма да чета статията само заглавието ми е достатъчно за да кажа Да да продава яко продава всичко каквото има за продан всеки ден го виждам тук и там продават се цели поделения
  • 30 Страничен

    49 4 Отговор
    Като неразкрити се гейове са тези псевдо патриоти! По опасни са и от ДПС!
  • 31 Жоро

    44 5 Отговор
    Лоената Топка краде като за последно, защото участие в управлението той много добре знае, че е едно Пожелание. Вън тези Вмирисали се Тулупи.
  • 32 Лейка

    21 3 Отговор

    До коментар #27 от "100":

    И да се напишка повече. Другаде ще влезе и там ще му е Добре.
  • 33 Няма такава държава !

    42 3 Отговор
    Интересното е ,че хора свързани с ВМРО и гравитиращи такива,печелят тия търгове ! След като окраде имотите на Македонските дружества,а те са стотици,агент Иван е на път да направи голям шлем.И нито службите,нито прокуратурата знаят нещо.Пълна тишина.
  • 34 Поровете малко

    17 3 Отговор
    То си има конкретни имена по Тия процедури в МО
    вижте Ги какво им е имотното облагодетелстване и замогването по сметки на близки и роднини и готово.
  • 35 Член вмро

    43 4 Отговор
    Недейте така ! Той върши много работа - успява да ни скара и с макета, и със сърби. Знаете ли колко са му благодарни за това натовските ни партньори от Турция и Саш ?
  • 36 Хъеъии

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Как всички без БСП изброи, да те...
  • 37 Българин

    7 6 Отговор
    В България сме! Кой мислите, че ще пбеди ? Фактите, или синята натовска дружинка, към която са и Гешев и Каракачанов ?
  • 38 Льотчик на Ф-16/ акварел/

    4 11 Отговор
    Милата ми ДОПИСНИЧКА-не журналистка Илияна Маринкова... Май не е учила АРИТМЕТИКА, та затова слага запетая вместо ТОЧКА след някои цифри. И вместо да се разбира, че се продават примерно е5 декара, тя е написала 35,456 дка!!! А това са 35 квадратни километра!!! Язък и за образованието и усилията на учители и специално-на нейните родители. А дано не са като нея, че тя вече е УЧИЛА/каквото е могла... /

    Коментиран от #40, #52

  • 39 ЖП РЕЛСА

    36 3 Отговор
    ВЪРЗАНА ОКОЛО ШИЯТА И ДА ПЛУВА В МОРЕТО
  • 40 9664

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Льотчик на Ф-16/ акварел/":

    Съгласно решение на Съвета на Международната организация по стандартизация, отразено в стандарта ISO 80000-2, десетичният знак в документите на тази организация (международните стандарти) е запетайка. България спазва този стандарт.
  • 41 каракачанин

    36 1 Отговор
    карашиптъра е измамник и агент провокатор пише се каракачанин но не е питайте го защо крие истинската си фамилия
  • 42 Не се наяде

    35 1 Отговор
    Трябва да му дадем нещо за убиване на апетита. Този ще излапа всичко що може.
  • 43 ТАКА Е

    10 1 Отговор
    НЕ, МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НЕ ПРОДАВА ИМОТИТЕ НА МО, А НАПРАВО СИ ГИ ПРИСВОЯВА ЧРЕЗ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА!
    ТАКА Е, ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ, ЗАЩОТО СА ПРЕСТЪПНИЦИ!
  • 44 112

    32 1 Отговор
    карашабанов продавай имотите на дядо си долу ръцете от военните имоти
  • 45 Draco

    33 0 Отговор
    Този дебелия трябваше вече да е в пандиза . Имунитетът го пази !
    Псевдо патриот !
  • 46 Уйке

    18 1 Отговор
    Камилата като стигне оазис се запасява с вода за две седмици, тези ОПГ ВМРО и ГЕРБ се запасяват поне за две поколения напред! Народе Български, до кога ще траем тези ненаситни чудовища???
  • 47 GnG

    6 2 Отговор
    Министерството на отбраната не "продава много имоти", а само КОЛКОТО МОЖЕ ! :)
  • 48 РОБИТЕ

    26 1 Отговор
    РОБИТЕ НА БОРИСОВ С 600ЛВ ЗАПЛАТА НЯМА ДА СИ КУПЯТ ИМОТИ
  • 49 КАРАКАЧАНОВ

    10 1 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ СКЛЮЧВА ЛИ ДОГОВОРИ С МАФИЯТА УКРИВАЩИ ДАНЪЦИ СПОРЕД НАПРАВЕНА СПРАВКА В НАП ???
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сви ня

    26 1 Отговор
    Тоя наяда няма, а апетита му е по-голям и от на БиБи, ама нема толкоз власт.
  • 52 Е ми

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Льотчик на Ф-16/ акварел/":

    продават хората. Вадиш пари и си купуваш. Тук въпросът е откъде вадят толкова пари купувачите. Някои вадят десетки милиони.
  • 53 краси

    22 1 Отговор
    Агент "Иван" най-много обича български паспорти да продава -чиста работа !
  • 54 ПРОДАЖНИЦИ

    0 1 Отговор
    Цeлтa нa пaртийнaтa oлигaрхия e дa уплaши хoрaтa, зa дa нe глacувaт
    "Тoвa върви пo някoлкo пътя. Първият e дирeктнoтo плaшeнe c вируca", зaяви прeдcтaвитeлят нa "Движeниeтo нa нeпaртийнитe кaндидaти"
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 питам го

    13 1 Отговор
    карашошко войвода как се казва дедо ти, а той хълца и пърди на пресекулки