Last news in Fakti

12 Март, 2021 18:45 11 565 61

МО пред ФАКТИ за масовата продажба: Имаме много имоти с отпаднала необходимост

  • министърът на отбраната-
  • министерство на отбраната-
  • имоти-
  • продажба-
  • частна държавна собствено-
  • красимир каракачанов

"Имотите, визирани в посочените от Вас публикации, са предвидени за разпоредителни действия още през 2012 година", казват от Министерството на отбраната

МО пред ФАКТИ за масовата продажба: Имаме много имоти с отпаднала необходимост - 1
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си - отговор на този въпрос се заехме да потърсим от ФАКТИ.

Търсенето му влезе в дневния ред след публикация на бившата зам.-кметица на район "Младост" Биляна Петрова, която публикува в своята Фейсбук страница данни за продажба на зелени имоти на територията на София. Последва проверка на ФАКТИ за обявените търгове с тайно наддаване за продажба на частна държавна собственост, управлявана от МО. Цялата публикация можете да видите ТУК.

След като от ФАКТИ изпратихме към МО въпросите, които ни вълнуваха, малко по-рано днес получихме официален отговор от пресцентъра на министерството. Изпратените въпроси и получените отговори можете да видите в следващите редове:

- Министерството на отбраната извършва ли масова продажба на имоти в края на мандата на настоящото управление?

- Имотите, визирани в посочените от Вас публикации, са предвидени за разпоредителни действия още през 2012 г.

През 2021 г. е стартирана процедура за продажба чрез търг само за поземлен имот № 21662.4754.22, находящ се в с. Доброславци, район Нови Искър, местност „Ширината“ общ. Столична, област София. Обявата с условията за търга е публикувана на 12.02.2021 г. във вестниците „24 часа” и „Труд”, на интернет страницата на Министерството на отбраната (www.mod.bg), както и на видно място в Приемната на министерството. В обявата са описани данните за имота, като: местонахождение, начална тръжна цена без ДДС, площ, депозит, място, дата и час на търга.

Министерството на отбраната има утвърдена Визия с цел в дългосрочен период да открои състоянието, проблемите и действията, които следва да се предприемат с оглед изготвяне на конкретна програма за цялостно освобождаване от войсковите райони с отпаднала необходимост с интензивен период до края на 2026 г. и окончателно приключване до края на 2032 г. Утвърдената Визия е обвързана със Стратегическия преглед на отбраната. и е съобразена с основните принципи и намерения за развитието на Въоръжените сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Основната цел е приоритетно да бъдат осигурени потребностите на структурите от имоти, които сега са с отпаднала необходимост, за изпълнение на техните функции (летища, складови бази, полигони, мобилизационни бази и пр.) в следващия 12- годишен период.

Периодите за освобождаване на войсковите райони с отпаднала необходимост на конкретната програма са определени в зависимост от документалната готовност за извършване на разпоредителни действия, като през следващия 6-годишен период се предвижда Министерството на отбраната да се освободи на 70-80 % от тях.

- Ако продажби се извършват, те на занижени цени ли са?

- Тръжната документация се изготвя и съобразява с разпоредбите на Глава 5 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Началната тръжна цена се определя съгласно чл. 88, който гласи: „При провеждане на търгове за продажба на имоти - държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто, и балансовата стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, които не подлежат на данъчно деклариране, увеличена с 10 на сто.“

Данъчните оценки на имотите са официални документи, издадени от данъчните администрации по места и са основа за провеждането на тръжните процедури и формирането на началните тръжни цени.

Началната тръжна цена по процедурите за продажба, определена от Министерството на отбраната, е стартова. Инвестиционният интерес определя достигнатите по тях продажни цени.

За имотите, за които предстоят разпоредителни действия – продажба чрез търг с тайно наддаване, се обява начална тръжна цена без ДДС.

Провежданите търгове и наддаването при провеждането им определят и пазарната стойност на продаваните имоти. Сравнението със съответни сайтове за недвижими имоти не може да бъде коректив за пазарната стойност на даден имот, с отразен интерес само на едната страна.

- Извършва ли се продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори?

- Министерството на отбраната не притежава имоти със статут на паркове. Ведомството извършва разпоредителни действия само с имоти – частна държавна собственост, за които притежава необходимите документи за откриване на тръжна процедура, съгласно действащото законодателство.

Всички приходи, реализирани от разпоредителните действия, постъпват в държавния бюджет.

- Ако не се извършва такава продажба, можем ли да кажем, че твърденията в публикациите са неверни ?

- Министерството на отбраната разполага с документи, издадени от съответните компетентни държавни органи и институции за имотите, а именно: областни администрации, общински администрации, Агенция по геодезия, картография и кадастър, общински служби по земеделие и други.

- Министерството на отбраната продава ли площи в Западен парк ?

- Министерството на отбраната не извършва разпоредителни действия с имоти, за които са налице законови ограничения, независимо от местонахождението им.

- Територия в Доброславци гора ли представлява ?

- Съгласно Акта за частна държавна собственост, издаден от областния управител на област София, и скица от АГКК – гр. София, поземленият имот с идентификатор 21662.4754.22 по кадастрална карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-7/13.01.2012 г. на изпълнителния директор на АГКК на с. Доброславци, район Нови Искър, местност „Ширината“ общ. Столична, област София, не представлява гора.

- Как ще коментирате твърдението, че продажбите са „брутална наглост ?

- Предвид обстоятелството, че Министерството на отбраната разполага с голям брой имоти с отпаднала необходимост, част от политиката на ведомството е и разпореждане с тях.

Отново подчертаваме, че ведомството следва тази своя политика съобразно действащото законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    70 4 Отговор
    а защо ромите разграбват бесзаконо бившата казарма в ГРАД ЛОМ

    Коментиран от #9, #42

  • 2 вашето мнение

    83 4 Отговор
    И защото са с отпаднала необходимос ги подарявате за без пари.

    Коментиран от #50

  • 3 уточнение

    113 2 Отговор
    Отпаднала необходимост е понятие от адвокатския фолклор. Понеже не сме във война отпаднала необходимост ли е министър на отбраната.
  • 4 интересно е

    83 2 Отговор
    интересно е кой ЧЕ лапне терена в Черноморец.
    онзи в кв. Червенка и до къмпинг Градина.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    100 4 Отговор
    Шкембето граби за последно.
  • 7 Селянин

    57 3 Отговор
    Е да, то веднъж като се наведеш, много ясно, че гащи не ти трябват...
  • 8 верно си е

    63 2 Отговор
    Обаче пък много празни торбички BILLA за пълнене.
  • 9 Щото първо трябва да се разграби

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И тогаз да се продаде за жълти стотинки!А защо роми!??Ми сигурно щото българин,и с това няма да се справи като хората!
  • 10 сигурно

    51 2 Отговор
    А колко % гушна ,не казваш !
  • 11 запасняк

    64 2 Отговор
    Няма такава държаваааа.....Срам ме е от тези хорааааа...
  • 12 Закривай

    47 1 Отговор
    Държава няма, народ няма (макар слаФчу да твърди обратното), така че и армия не ни е необходима.

    Коментиран от #22

  • 13 hmhmhm

    42 2 Отговор
    с други думи - сега доде момента да апнем , хам хумммм, де ми е торбичката , ейй
  • 14 На края на мандата

    42 2 Отговор
    ла....пачката за чекмеджето трябва да е възможно най-голям. Че после не се знае....
  • 15 Байо

    48 4 Отговор
    Такъв министър на войната сме нямали!! Кадърно момче излезе!! Знае как да си хапва знае как да пие, знае как да си крадне !! Оперено момченце, хем поср.ано хем засмяно! Само напоследък нещо скри Джамбазки!! Ама нищо.Пак за него Ще гласувам!

    Коментиран от #23

  • 16 Бъдеще

    46 2 Отговор
    За ХАЙДУЦИТЕ ВМРО съд, затвор, конфиксация на не законното им придобито имущестество!
  • 17 ХайлАдолф

    7 32 Отговор
    Поредната стара претоплена помия без никаква интрига , но пък става за попълване на медийния норматив от статийки по поръчка .....

    Коментиран от #21

  • 18 Алооо

    42 2 Отговор
    Гледа да ги разпродаде преди вота, че след това ще гледа МС отвън.
  • 19 ГОРСКИ

    39 2 Отговор
    Много е важно къде отиват парите от продажбата,лява ръка десен джоб !!!!!
  • 20 Симитлишкия кмет

    44 2 Отговор
    Къде са самолетите или милиардите за тях бе грухчо крадлив

    Коментиран от #61

  • 21 Е да,де

    32 2 Отговор

    До коментар #17 от "ХайлАдолф":

    Интрига колко да е интрига!! Чиста кражба си е! Може и да не го разбираш ама по ника ти е ясно, че нещо не ти е много ясно!! Знаеш ли че Адолф е рожба на кръвосмешение!????

    Коментиран от #35

  • 22 Османлия

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "Закривай":

    Ще се наложи пак друг да ви свърши работата,но проблем няма,ще ви помогнем ще ви закрием държавата

    Коментиран от #48

  • 23 факт

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Байо":

    За пръв път в историята на България имаме опикан министър. Има снимка доказателство. Срам.

    Коментиран от #25

  • 24 Имаме и министри

    31 3 Отговор
    С отпаднала необходимост!!Шкембо дали е в това число!??
  • 25 Байо

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    Аааааа не така! На доверие и думи Нищо не приемам.. дай да видим снимката!!!!

    Коментиран от #33

  • 26 Тоя наглец

    29 2 Отговор
    вкара жената на пияндурата от Брюксел-Слабака в избирателните списъци.

    Коментиран от #29

  • 27 Запознат

    33 2 Отговор
    Д белото прасе защо точно преди изборите разпродава ? Да се налапа прасето долно. Такива сделки топномпрединизбори вонят на корупция ,ще ги купят хора близки до Доносника Каракачанов на безценица и веднага ще ги препродават с милиони печалба . Това е схемата
  • 28 БКП=герп

    31 3 Отговор
    До изборите всички сделки с имоти трябва да се ЗАБРАНЯТ!
  • 29 поредица

    32 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тоя наглец":

    Листата на ВМРО е хайдук, роднина, хайдук, Ернестина Шинова , хайдук Андрей Слабаков, хайдук, Жени Калканджиева и т.н.

    Коментиран от #40

  • 30 Торбички

    20 2 Отговор
    Има много още пък само три седмици
  • 31 Граждански Арест!

    23 3 Отговор
    За престъпника!
  • 32 Кюстендилският

    22 1 Отговор
    Кюстендилските казарми с 80 дка прилежащ имот се разграбват от ............
  • 33 доказателство

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "Байо":

    Виж я в Афера! Даже е очертано мокротията на дъното с червено.

    Коментиран от #36, #52

  • 34 Наркос

    29 2 Отговор
    Тези имоти точно с тази цел са военни, за да не се продават лесно на частници. После няма връщане назад
  • 35 ХайлАдолф

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Е да,де":

    Е то менталноувреден хуманоидоподобен ,като теб ,едва ли може да види нещо и под носа си , камо ли да разбере истината .....

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Байо

    21 2 Отговор
    Може да се е изпотил! Прасе понякога се поти!

    Коментиран от #47

  • 38 Е да,де

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "ХайлАдолф":

    Каза ли нещо!??? Несвързано говориш!!! Кашата между ушите ти е пълна!!!
  • 39 1944

    21 1 Отговор
    не се наядоха прасетата от хунтата. нищо де иде коледа.
  • 40 А долния ляв педал

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "поредица":

    Съединителят Джамбо какъв му е?
  • 41 1212

    25 1 Отговор
    А като дойдат Ф-ките ще кажете "няма къде да ги държим" и ще плащате на частни складове и летища. Аматьор си порк.
  • 42 Banderas

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БГ Човекът- пред Факти бг : Имаме много действащи политици , които са с ОТПАДНАЛА НЕОБХОДИМОСТ
  • 43 бай Мангао

    13 3 Отговор
    Ей, патриот да си в днешно време. Правиш всичко от любов към България. Ехееее, едно време какви башибозуци е имало. Хубаво, че сега не е като едно време, все пак имаме патриоти във властта
  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    ПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН .................. "КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ С МАКЕДОНИЯ , ВМРО И МАКЕДОНЦИТЕ ?
    ................
    И РАДИОТО СЛЕД ИЗВЕСТНО МЪЛЧАНИЕ ОТГОВОРИЛО
    "ПИТАЙТЕ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ - ТОЙ Е СПАЛ СЪС ВСИЧКИТЕ "
  • 45 ннннтст

    16 1 Отговор
    За този и България е с "отпаднала необходимо" и ще я продаде за без пари(не се брои шкафчето)

    Коментиран от #46

  • 46 баба вуна

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "ннннтст":

    не ви ли дойде до гуша от боклуци ,не ги показвайте повече
  • 47 Разлика

    14 0 Отговор

    До коментар #37 от "Байо":

    Изпотен и опикан са две различни неща. Например Веско Маринов е потен, а пък Шкембето си е пикнал в панталона. Нищо лошо но е факт.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЗА ХУНТАТА

    10 1 Отговор
    ФАШИСТКА РАЗСТЕЛ
  • 50 Хаджи Хаджи Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "вашето мнение":

    Пусти пари! Не се наситиха!
  • 51 Байо

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Разлика":

    😁😁😁😁Е като си прав, прав си!!! Ама исках да се сдобия с опиканата му снимка!😁😁😁
  • 52 грую

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "доказателство":

    Ами ако се е накъкал как ще разберем?
  • 53 въпрос

    3 0 Отговор
    карашиптъров защо не носиш името на дедо си а се правиш на каракачанин
  • 54 Вълканов

    3 0 Отговор
    Защо ви са казарми, след като четирикратно съкратихте армията. Цялата слугенска на запад прослойка няма грам Българщина. Немога да разбера ВМРО защо иска пак да управлява, след като е привърженик на разрушението на държавноста. Заради Договора с Македония през 2017 год., тази партия трябва да бъде забранена. Донесе само беди с този дотовор. Освен Гърция и Сърбия, още една държава враг на България. С всички ли смятате да воювате без армия. 1913 год., Фердинанд хвърли държавата в Национална катастрофа. С вашата калпава външна политика ще повторите .
  • 55 J Y Moineau

    2 0 Отговор
    Ох, най-сетне разбрах че всичко топ! Сега ще спя спокойно....че бях се притеснил напоследък.
  • 56 Антон

    2 0 Отговор
    "Визия c цeл в дългocрoчeн пeриoд дa oткрoи cъcтoяниeтo, прoблeмитe и дeйcтвиятa, кoитo cлeдвa дa ce прeдприeмaт c oглeд изгoтвянe нa кoнкрeтнa прoгрaмa зa цялocтнo ocвoбoждaвaнe oт вoйcкoвитe рaйoни c oтпaднaлa нeoбхoдимocт"
    Ако някой е разбрал нещо, браво! За мен това е словесна диария...
  • 57 ПАНДИЗ

    4 0 Отговор
    КРАДЕЦА ДОНОСНИКА КОМУНИСТА ПРЕДАТЕЛЯ - В ЗАТВОРА
  • 58 Гринго

    2 0 Отговор
    Шкембе,лапай бате за последно,защото
    след 04.04.няма да има лапачка.
  • 59 Оня отгоре

    0 0 Отговор
    Защо се продава всичко възможно в последния момент ? То е ясно, защото идва края на една Измет, която доведе Страната до дъното на Всички Класации в Европа. Това беше целта на Лоената Топка да влезе във Властта. В началото тази Измислена партия не искаха и управленски постове. После станаха иминистри. Същото беше и с Бургаският Циганин
  • 60 Била

    1 1 Отговор
    Ние ще гласуваме с бюлетина номер 1
  • 61 Димитьр Йовчев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Симитлишкия кмет":

    В момента ГИ рисуват в сащ,аз пих чаша студента вода от давно за 3,000,000,000доларета!