Отидете към основна версия

1 798 10

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Нуждаем се от работещо правителство и парламент

  • румен гълъбинов-
  • план за възстановявване и размитие-
  • средства-
  • икономика

Още тази година можем да получим 1,5 млрд. лв. по плана за въстановяване и устойчивост, заяви икономистът

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Планът за възстановяване и устойчивост е продължение на евроинтеграцията на България за излизане от кризата. С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на европейските страни след COVID-19, като по плана за възстановяване и устойчивост Next Generation EU за 750 млрд. евро, България може да получи безвъзмездно над 12 милиарда лева (6,2 млрд. евро).

"Тези средства ще подпомагат държавата ни за справяне с икономическите и социалните последици на пандемията от COVID-19, като същевременно икономиката ни ще осъществи екологичния и цифровия преход, за да стане по-устойчива и издръжлива.

"Това е възможност да се направят важни реформи и инвестиции, с които в следващите години да се постигне реално възстановяване и догонващо развитие на страната ни.

На практика, планът е начин за създаване на условия за ускорен икономически растеж, разкриване на нови работни места и дигитална трансформация на икономиката", заяви иковомистът Румен Гълъбинов пред ФАКТИ.

"За да получим подкрепа от механизма за възстановяване и устойчивост, от България се изисква да изготви съгласуван пакет от реформи и инвестиционни проекти, обхващащ шест области на политиката от европейско значение: екологичния преход; цифровата трансформация; интелигентния, устойчив и приобщаващ растеж и работните места; социалното и териториалното сближаване; здравето и устойчивостта; политиките за следващото поколение, деца и младежи, включително образование и умения", допълни Гълъбинов

"България трябва по правило до 30 април 2021 г. да представи своя план за възстановяване и устойчивост с програми за реформи и инвестиции до 2026 г. Ако планът ни бъде одобрен през 2021 г., тогава ще можем да получим още тази година предварително финансиране в размер до 13% от безвъзмездните средства и заемите. Това са около 780 млн. евро (1,5 млрд.лв.)", обясни икономистът.

Той добави, че най-малко 37% от отпуснатите по плана средства трябва да подкрепят екологичния преход, а най-малко 20% - цифровата трансформация. Освен това всички мерки, включени в плана ни, следва да са съобразени с принципа за нанасяне на значителни вреди, за да се защитят целите на ЕС в областта на околната среда.

"Важно е да се отбележи, че България ще трябва също така да гарантира, че в страната ни са въведени подходящи системи за контрол за предотвратяване, разкриване и отстраняване на корупцията, измамите и конфликтите на интереси.

Очакват се решения по удължаване на антикризисните мерки и разписване на нови, представяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел и преценка - налага ли се евентуално актуализация на бюджета. А едновременно с това и работа по европейските програми за подкрепа и за привличане на големи инвестиции във високотехнологичните сектори за целите на трансформацията на икономиката", поясни Румен Гълъбинов.

"Затова България се нуждае от работещо правителство и работещо Народно събрание за икономическо и социално възстановяване от пандемията", категоричен бе събеседникът на ФАКТИ.

Един разговор на Сребрина ГАДЖЕВА

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини