Last news in Fakti

27 Април, 2021 14:10 1 690 10

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Нуждаем се от работещо правителство и парламент

  • румен гълъбинов-
  • план за възстановявване и размитие-
  • средства-
  • икономика

Още тази година можем да получим 1,5 млрд. лв. по плана за въстановяване и устойчивост, заяви икономистът

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Нуждаем се от работещо правителство и парламент - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Планът за възстановяване и устойчивост е продължение на евроинтеграцията на България за излизане от кризата. С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на европейските страни след COVID-19, като по плана за възстановяване и устойчивост Next Generation EU за 750 млрд. евро, България може да получи безвъзмездно над 12 милиарда лева (6,2 млрд. евро).

"Тези средства ще подпомагат държавата ни за справяне с икономическите и социалните последици на пандемията от COVID-19, като същевременно икономиката ни ще осъществи екологичния и цифровия преход, за да стане по-устойчива и издръжлива.

"Това е възможност да се направят важни реформи и инвестиции, с които в следващите години да се постигне реално възстановяване и догонващо развитие на страната ни.

На практика, планът е начин за създаване на условия за ускорен икономически растеж, разкриване на нови работни места и дигитална трансформация на икономиката", заяви иковомистът Румен Гълъбинов пред ФАКТИ.

"За да получим подкрепа от механизма за възстановяване и устойчивост, от България се изисква да изготви съгласуван пакет от реформи и инвестиционни проекти, обхващащ шест области на политиката от европейско значение: екологичния преход; цифровата трансформация; интелигентния, устойчив и приобщаващ растеж и работните места; социалното и териториалното сближаване; здравето и устойчивостта; политиките за следващото поколение, деца и младежи, включително образование и умения", допълни Гълъбинов

"България трябва по правило до 30 април 2021 г. да представи своя план за възстановяване и устойчивост с програми за реформи и инвестиции до 2026 г. Ако планът ни бъде одобрен през 2021 г., тогава ще можем да получим още тази година предварително финансиране в размер до 13% от безвъзмездните средства и заемите. Това са около 780 млн. евро (1,5 млрд.лв.)", обясни икономистът.

Той добави, че най-малко 37% от отпуснатите по плана средства трябва да подкрепят екологичния преход, а най-малко 20% - цифровата трансформация. Освен това всички мерки, включени в плана ни, следва да са съобразени с принципа за нанасяне на значителни вреди, за да се защитят целите на ЕС в областта на околната среда.

"Важно е да се отбележи, че България ще трябва също така да гарантира, че в страната ни са въведени подходящи системи за контрол за предотвратяване, разкриване и отстраняване на корупцията, измамите и конфликтите на интереси.

Очакват се решения по удължаване на антикризисните мерки и разписване на нови, представяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел и преценка - налага ли се евентуално актуализация на бюджета. А едновременно с това и работа по европейските програми за подкрепа и за привличане на големи инвестиции във високотехнологичните сектори за целите на трансформацията на икономиката", поясни Румен Гълъбинов.

"Затова България се нуждае от работещо правителство и работещо Народно събрание за икономическо и социално възстановяване от пандемията", категоричен бе събеседникът на ФАКТИ.

Един разговор на Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха🤣

    7 0 Отговор
    "ускорен икономически растеж", "дигитална трансформация", ... Голям глад, за лапане на готови пари. Ще потънат там, където потънаха десетките милиарди от предприсъединителните и кохезионни фондове. Партиите на статуквото НЕ трябва да се докосват до пари, защото единственото което са способни да правят е, да КРАДАТ!
  • 2 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Цялата гербава сган е активирана да иска правителство на задкулисието.
  • 3 баста

    5 1 Отговор
    всяка държава си има мафия,само в България мафията си има държава/към днешна дата/
  • 4 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ТОЗИ Е ПОДКРЕПЕН ОТ ВСИЧКИТЕ 8 793 БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСОРИ - И ТО ЖИВИ - ПОЛУЧАВАЩИ ДИВИДЕНТИ - ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТЕЩИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА БЛАГАТА --НАШИ ДЕЦА И ВНУЦИ --НЕ ТЕХНИ !!!!
  • 5 Давид

    5 0 Отговор
    Споко скоро ще има служебно :) има да му се радвате.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАН КРУМ

    4 0 Отговор
    кое е нецензурното .кое не ви хареса или до като ни крадат ,лъжат и мамят до като сриват държавата и я обезлюдяват ,ние трябва да гледаме кротко,овчедушно и да пишем въпитано??????? да не обидим бандитите. ега ти критериите овчи!!!!!
  • 8 ХАН КРУМ

    4 0 Отговор
    112място?????много сме напред!!!
  • 9 Ала бала

    3 0 Отговор
    Икономисте - ние няма да получим, ще получат някой. Тоя пасквил срещу колко го написа? Къде спа до сега, цели 30 г.? Ти сляп ли си, че не виждаш какво става в кочината? Попрочети нещо от европейските писания за свинефермата! Ние сме на пет пържи места в ЕС и на едно 112. Лошо Седларов!!! Последният да пусне водата!
  • 10 psf

    0 0 Отговор
    На 112 място сме по свобода на словото, което е "булшиит". От тази по голяма свобода на словото няма никъде. Никъде не отпавят такива долнопробни обиди и заплахи, към премиера и министрите, без да получават за това, заслужено наказание. Това не е реалистично! Изглежда ми да има недобронамерена интервенция в институтите, занимаващи се с тая класация. По отношение на настоящата статия, прави впечатление, как платените клакьори полагат спешни усилия да отвлекът вниманието на избирателите от ползите от помоща, както за социално икономическия напредък на страната, така също и за нейната модернизация, което явно на някой не му е по вкуса. И вместо да принесът полза за държавата, като повдигнат въпрос за изграждането на система за ефективен контрол и отчетност, над получените средства, (което би се харесало на всеки българин), те продължават да подготвят почвата за още по-голяма дестабилизация на държавата!