Отидете към основна версия

6 896 81

Христо Николов за ФАКТИ: Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни

  • христо николов-
  • демократична българия-
  • листи

„Аз като гражданин на тази държава съм доказал, че имам място между всички други български граждани. Произходът ми е личен и социален, преди всичко съм гражданин на тази държава“, заяви ромският активист, който ще бъде кандидат за депутат от „Демократична България“

Христо Николов, снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С обявяването на листите на коалиция „Демократична България“ стана ясно, че една забележителна личност от гражданските протести в България - ромският активист Христо Николов, ще бъде кандидат за народен представител. Николов от много години се бори за по-успешна интеграция на ромите в българското общество, но далеч не само за това. В годините назад, а и сега той може да бъде забелязан на всяка една демонстрация и акция за съдебна реформа в България.

Христо Николов ще бъде под номер 114 в 25 МИР в листата на „Демократична България“, чийто номер за изборите е 23, и под номер 108 в 26 МИР София област.

От ФАКТИ се свързахме с него, за да го попитаме защо е приел поканата на „Демократична България“ и за какво смята да се бори, ако стане народен представител.

„Аз като гражданин на тази държава съм доказал, че имам място между всички други български граждани. Произходът ми е личен и социален, преди всичко съм гражданин на тази държава. Считайки се за такъв, редно е да дам от себе си, да искам да се развива по някакъв начин държавата и народът. На мен не ми е проблем, аз мога и отвън, без да съм народен представител, да си прокарвам моите идеи и кауза, която имам, но искам да покажа на обществото, че в края на краищата съм бил рамо до рамо всички тези мои съратници от улицата през годините. От 2012 г. много вода изтече, ние се познаваме поименно всички, без изключение. Беше редно да тропна по масата и да кажа: „Аз съм редом до вас. Какво ще се случи, как ще се случи, ние заедно сме тръгнали в тази битка за промяна и заедно ще я довършим, каквато и да е тя“.

На въпроса дали е имал покани и от други партии и коалиции, Николов отговори така: „Не. Никой не ме потърси, даже включително и от „Демократична България“, докато не „тропнах по масата“ и не казах, че съм готов, решен съм този път да им подам ръка и да покажем на обществото, че ние сме заедно. Аз постоянно това тръбя, да не се делим, че когато сме обединени, тогава сме по-силни. Това е реалността, за която аз многократно говоря – да не бъде разделено обществото. Това е един подход към моите събратя – когато ти си наистина гражданин и държиш на гражданството си, даваш от себе си за това гражданство, никой по никакъв начин не те дели. Това е мотивацията ми – да имат алтернатива моите събратя, да не се лутат, чудят и да казват, че не виждат свой представител“.

По отношение на бъдещите му борби, ако стане народен представител, Христо Николов заяви следното:

„Откакто съм активист в ромското движение си имам моя кауза. Тя се нарича Ромски въпрос. Това е въпрос, който е изключително важен за изграждането на нашата държава, защото пълноцветната картина не се състои само от един цвят на дадени цветя, тя е с палитра от много цветове. На база на това искам да създадем това мислене у моите събратя, че те са граждани, че произходът им е важен, но той е социален и личен и касае само тях. Това е интегритетът, за който аз няма да спря да се боря. Всеки да запази идентичност, но в същото време да са граждани, което значи да се направи така, че да не са социално изолирани, а да са социално живи. Както и документално всичко да им е уредено, да не се борят за оцеляването си всеки час“

„Целта е обществото да забележи не мен, а тези хора, които са дали от себе си, изградили са се, само че стоят някъде в сянка, в ъгъла. Основното е да изкарам от ромската общност на повърхността каймака, хубавината, за да заразя и останалата част и да покажа, че е важно да се бориш, че е важно да се изграждаш, че е важно да си част от общото и не трябва да се капсулираш и делиш“, добави кандидатът на „Демократична България“ за народен представител.

„Това за мен е кауза, това е начин на живот. Не е нещо, с което се заигравам, нося си го в душата. Когато чувстваш дискриминацията, когато чувстваш отчуждаването, разделението, няма как да не предприемеш ход, при условие, че го носиш в душата си и го чувстваш“, каза още Христо Николов по отношение на интеграцията на малцинствата.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.

Свързани новини