Last news in Fakti

15 Юли, 2021 11:52 7 805 56

Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност

  • христо николов-
  • министър по ромските въпроси-
  • слави трифонов-
  • 46-то народно събрание-
  • кабинет

"Разчетът ми спрямо позицията на Слави Трифонов е, че това е чист фашизъм! Скрита административна форма на разделение, на дискриминационно отношение", смята гражданският активист

Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност - 1
Христо Николов; Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Професия ром няма. Това за мен е заплаха за националната сигурност. Това е сепариращо, отделящо, сегрегационно. Това е разделително, отчуждащо, етнизиращо. Казвам, че е заплаха за националната сигурност най-отговорно като човек, който 25 години е посветил работата си на ромска тематика“.

Така гражданският активист Христо Николов коментира предложението на Слави Трифонов за министър без портфейл по ромските въпроси. От ФАКТИ разговаряхме с него по темата, както и за целия кабинет, предложен от лидера на „Има такъв народ“.

„В задачата се пита кои са ромските въпроси. Неслучайно казах, че професия ром няма. Има кауза, тя е в една единствена посока – да се борим човек да бъде асоцииран, а не асимилиран. Асимилацията е да промениш културата, бита, традициите, дори историята си. Асоциирането е да запазиш идентичност, да запазиш своя бит, култура, традиции, но да си гражданин като всички останали, да спазваш порядките на обществеността – в лицето на законите, да си гражданин дотолкова, доколкото да си платил своя дан върху придобивките, които ползваш, да си изряден откъм документи. Това означава да си асоцииран – да вървиш равно с всички, да имаш равни права, равни задължения“, обясни Николов.

„За мен интеграцията е изчерпана дума. Ромската общност в България е капсулирана. Трябва да бъде декапсулирана. В момента ромската общност е затворена, признава само своя български произход, но не и гражданството си, защото е обидена на държавата заради дискриминационното отношение към нея в ред сектори. Много години назад няма реална програма за последователна политика по сектори – образование, здравеопазване, жилищна политика, върховенство на закона трудова заетост и ред други. Това, че тази общност не вижда в лицето на своите по-образовани представители, които са за мен асимилирани, еталон за поведение, води до тази капсулация“, смята Христо Николов.

„Всеки министър трябва да е тясно професионално профилиран, трябва да е доказал своята експертност и тогава той да заеме длъжността като гражданин на тази държава. Неговият етнос не би трябвало да има значение, като би било само плюс общността да разбере, че в това лице тя има свой представител. Да има представителност на база етнос, е опасност за националната сигурност“, категоричен е той.

„Министрите не трябва да излизат и да четат заучени фрази, а да са наясно какво се случва в определения сектор, гилдията трябва да е спокойна, че това е компетентен човек и разбира от работата си и затова е на това място. Неслучайно излязохме през 2013 година, когато назначиха Пеевски в ДАНС – защото знаехме, че не му е мястото там. Това, че има гръб и пари, нищо не значи, той няма експертиза. Това провокира хората – експертността силно се занижава и подценява. В България експертите са много силно подценявани, унижавани. Елитът на нацията е много силно потиснат. Той е огорчен също както е огорчена ромската общност, тоест капсулиран е. Точно заради това не признаваме елита си“, допълни гражданският активист.

„Разчетът ми спрямо позицията на Слави Трифонов е, че това е чист фашизъм! Скрита административна форма на разделение, на дискриминационно отношение. Този ход, който е уж по ромските въпроси, е пропаганда, дори мога да го разчета като партийно решение, защото вървим към нови избори – вместо да ги купи с пари, да похарчи финанси, с този ход той просто си ги взе все едно е влязъл в магазина и ги е сложил от щанда в количката. Той е наясно, че това няма да се случи – такъв министър няма да има, но това е популизъм. Дори и да приемем, че е чисто добронамерено, това означава, че политически той не е подготвен, не е узрял. Според мен да си музикант-общественик никак не е добре за държавата. Гражданите на България нямаме време, 30 години се начакахме – не нагледахме, а начакахме, политика да узрее, а тези, които искат да коват закони, да са тясно профилирани в определени секторни политики, да са експерти“, каза още той.

„Парламентаризмът да излиза през Facebook, да ни се предлага кабинет през социалната мрежа, това не е бакалията. С този си ход той (б.р. Трифонов) направи нещо, което даже последните 30 години не успяха - толкова да оскверни парламентаризма и държавността. Да излезе през социална мрежа, за да обяви нещо, което парламентът трябва да одобри… Не ме интересува дали са го съгласували с този или онзи, въпросът е, че излиза през Facebook. Къде е намерил тези хора, по какъв начин – не знаем. Гражданите на България не ни интересува кой и по какъв начин си мери мускулите. Интересува ни предлага ли ни се алтернатива, която да е предпоставка да живеем по-добре, да имаме стабилност и сигурност, че можем не да съществуваме, а да живеем“, коментира Николов.

„За мен това за пореден път е подценяване и подмяна на всичко, което досега, за тези 8 години от 2013 година насам, искаме – промяна и реформа. Ако ще правят подмяна, ние отвън ги чакаме. Гражданското общество ги чака. Най-отговорно казвам, че това гражданско общество е узряло. Не може да се подиграват с нас, гражданите. Без значение за кого става дума – щом иска да става парламентарист, да е мислил преди това. Не може да осквернява парламентаризмът! Пак казвам – не ни интересува кой с кого си мери мускулите. Интересува ни дали има предпоставка ние, гражданите, обикновени хора, без значение нашата етническа принадлежност, да можем да вървим спокойно и да се изграждаме, да просперираме“, категоричен беше Христо Николов.

„Против етнизирането съм. Че трябва да има в тази държава граждани от ромски произход в управлението на страната на ниво министър, трябва. Той обаче трябва да е в общия, а не в частния кюп“, смята още той.

„Ако се случи да има такъв министър по ромските въпроси, утре някой министър ще каже: „Вие си имате ваш човек“. Точно това е опасност за националната сигурност. Заиграването на Слави е много опасно. Ако някой не го е помислил преди това и се подвежда емоционално, жална му майка. В неговите листи не е имало ром, а не е да нямаме подготвени кадри и да не сме израснали да сме част от това елитарно общество“, обясни той.

„От ромски етнос съм, но не се срамувам. Аз съм гражданин като всички останали. Аз съм не асимилиран, а асоцииран, както трябва да бъде. Именно това е моделът – да се създаде условия на тези хора да се почувстват граждани и тогава да решаваме съдбините на тази държава“, каза още Христо Николов.

„Да сте разбрали някъде на възлова позиция да има ром? Някъде, различно от главен отговорник на метлата? Ако го има, той е асимилиран и се крие. Защо – защото го е страх да не загуби работата си или да не го посочат с пръст. Това е болното на капсулацията - човек трябва да избере един път: дали да се срамува от рода си, за да е част от обществото. България до момента ползва модела на Франция. Този модел е опасен, защото води именно до капсулация“, завърши Христо Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    82 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Професия ром няма. Това за мен е заплаха за националната сигурност."
    Това го казва ром и е прав! Колко милиони/ милиарди бяха раздадени, разграбени уж, за да интегрираме ромите. Всички граждани трябва да имат еднакви права, но и задължения

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мамоо

    14 27 Отговор
    Тоа ми изкара акъло! Таквоз страшине е само за Холивуд!Жалко че фалира от февруари..
  • 4 Ю.Кортес

    71 3 Отговор
    Абсолютно глупости са министър за ромите и северномакедонец за космонавт.Този човек е наркоман
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    50 6 Отговор
    Да очаквате чалгарите да знаят какво правят , е като да поръчаш на сиганин да направи ядрен реактор...!!! Трябва да сте много прости , за да го направите...!!! Ама какви да сте , щом гласувате за тошковците...

    Коментиран от #27

  • 7 Майна

    70 4 Отговор
    Вчера кандидатът за премиер НИКИТО заяви, че ще въведе задължителна ваксинация, ако заеме поста...ЕЙ ТОВА Е УБИЙСТВО НА ВСИЧКО ДЕМОКРАТИЧНО...КЪДЕ Е ОНЯ КАУН ТРИФОНОВ, ДЕТО НЕ СМЕЕ ДА СИ ПОКАЖЕ МУЦУНАТА НАВЪН????

    Коментиран от #15, #32

  • 8 Абсолютно

    56 2 Отговор
    точно !!! Явен расизъм , нацизъм и дискриминация ! Дай сега , всеки различен етнос да има министерство ли ? Това е позор ненадминат в 21-и век ! Дори самата идея е крайно плашеща и опасна !
  • 9 Щом

    48 4 Отговор
    Самите роми го казват, значи не трябва да има такъв министър. Тоя Слави 30 години наблюдава от страни политиката и само това ли му хрумна. По добре още едни избори с президентските и да си пренасичим гласът към Демократична България.

    Коментиран от #46

  • 10 Ромът по принцип

    25 12 Отговор
    Е заплаха! Не случайно в Швеция, са ги кастрирали за 3 месеца всички!
  • 11 Българка

    44 2 Отговор
    „Пaрлaмeнтaризмът дa излизa прeз Fасеbооk, дa ни ce прeдлaгa кaбинeт прeз coциaлнaтa мрeжa, тoвa нe e бaкaлиятa. C тoзи cи хoд тoй (б.р. Трифoнoв) нaпрaви нeщo, кoeтo дaжe пocлeднитe 30 гoдини нe уcпяхa - тoлкoвa дa ocквeрни пaрлaмeнтaризмa и държaвнocттa"
    Констатацията на Христо Николов е в десятката!
    Продължавам да чакам извинение от Слави и ИТН
  • 12 сила

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Рики Тики Тин или по нашему ЧАКА РАКА
  • 13 инди

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    пусни една твоя, да видим има ли разлика.
    да не се окаже, обаче, че човекът на снимката е по-бял. щото, ако се съди по изказването, е.
  • 14 дедо Герчо

    20 1 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА!!!
  • 15 LOSHIA

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДА ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ.СТИГА СИ РЪСИЛ ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #31, #39

  • 16 тоз

    5 26 Отговор
    от името на кои роми говори всички са съгласни с това да има министър по ромските въпроси
  • 17 Цнин

    3 25 Отговор
    не сте разбрали Слави ,такова министерство е нужно не за нормалните роми които си плащат сметките и не правят поразии а за да се озаптят ма*га*лите престъпници,крадци,изнасилвачи,купените книжки и всички мизеници и подобна сг*ан

    Коментиран от #28

  • 18 Как да няма

    22 6 Отговор
    Еее... как да няма ром на висок пост? Имахме драгомански ром за министър-председател.

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Как да няма":

    ...и той беше най добрия МП за 30 г
  • 20 LOSHIA

    13 5 Отговор
    А ЗАЩО ТОЗИ НЕ КАЖЕ КОЛКО ЕВРОСРЕДСТВА БЯХА НАЛЯТИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ И БЯХА ОТКРАДНАТИ,ИЛИ ТОЙ Е ОТ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВЕНИТЕ
  • 21 Клонинг

    10 1 Отговор
    Любен Дилов ходил на море!
  • 22 И ОТНОВО8434

    10 5 Отговор
    МОМЧЕ,УЧИЛИЩЕ ЗА МИНИСТРИ НЯМА!!!!!!
  • 23 изрод от ГЕРБ

    9 2 Отговор
    Този да не би да е близнак на Любен Дилов-син?
  • 24 гееее

    6 8 Отговор
    тоя не е черен, той направо си е син/посинял - майкоооо
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 изрод от ГЕРБ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    а от тебе четем само клишета и квалификации,кога ше видим нещо смислено,или това е да чакаме мъртвец да проговори

    Коментиран от #29

  • 28 3332

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Цнин":

    В България има закони, ц-ига-ните да ги спазват и да си плащат сметките. Слави какво ще ми прави министерства. Ами като толкоз иска да сложи Софи, тя знае много езици.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бял ром

    19 0 Отговор
    Преди години на морето гледах група италианци черни като дяволи. Боята не е определяща. Има бели хора , които са много по луди от най лудия ром. Важна е душата на човека.
  • 31 Хомо Дебиликус

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "LOSHIA":

    Грешиш приятелю, виж какво стана в Израел и Великобритания икакво става сега в Русия, Испания а и другаде. Ще го направят и още как. Като кажат за да работиш - игла, да отидеш на кино, мач, доктор или зъболекар- игла и готово.Даже вече дават и пари на който се боцне, дори и в България. Вчера даваха някаква управителка от Слънчака, която каза че плащат по 500 кинта на човек от персонала който се набучи.Ако чакаме пасивно няма да ни се размине.Честито на гласувалите за Учиндолския нарцисист и Тошковците.

    Коментиран от #40

  • 32 Вежлив

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Джуджето Хаяско предлага задължителна ваксинация ! Нека се пробва ! Все някой ще срещне в тъмното , насаме !

    Коментиран от #33

  • 33 Нека пробват

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Вежлив":

    Тия не са наясно на какво е способен българина , като опре ножа о кокала !
  • 34 3636

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    В Бългaрия имa зaкoни, ц-игa-нитe дa ги cпaзвaт и дa cи плaщaт cмeткитe. Cлaви кaквo щe ми прaви миниcтeрcтвa. Aми кaтo тoлкoз иcкa дa cлoжи Coфи, тя знae мнoгo eзици.
  • 35 Псевдоним

    12 0 Отговор
    Цялото предложение на Трифонов за кабинет е опасно, а още по-притеснително е че се намериха и медии, които са напълно готови да запеят подобна мантра.
    "Ако някой не го е помислил преди това и се подвежда емоционално, жална му майка."
  • 36 вън БХК

    8 9 Отговор
    Самите вие/ние -българите не се усещате, че Трифонов иска да прехвърли решенията и отговорноста на самите цигани. По този начин европейските, соросовите и най-вече БХК фондации стават излишни- ангажиментите и грижата стават техни. Няма да има кой да сочат с пръст-българина,и ако има виновен ще е циганина.
    Циганите и НПО-тата се усетиха, че стотици милиони ще секнат и за това се дръпнаха назад.

    Коментиран от #41

  • 37 Тоя па тоя

    7 10 Отговор
    Трябва да има такъв министър разбира се.Те са малцинство и никой до сега не се интересува от техните проблеми.Окрадоха парите които отпуснаха за ромите.Само ги използват било по избори било по други начини.
  • 38 Шайба

    12 2 Отговор
    Щом е работил 25 години с роми,не може да не му е станало ясно,че те са всъщност най-големите расисти и затова сами се капсулират(отделят) от останалите в обществото.Даже си имат специална дума с която наричат различните от техния етнос и тя разбира се е презрителна,също като при евреите,та затова такива крещят най-много за толерантност,понеже просто няма как да се толерира подобно отношение по естествен начин,та трябва да се наложи зорлем.
  • 39 Обесен Язовец

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "LOSHIA":

    Задължителната ваксинация е в ход в Русия. Скоро и тук. Малка Исландия би шута на глобалистите с корона вируса, защо да не го направим и тук?
  • 40 Обесен Язовец

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "Хомо Дебиликус":

    В Израел се точат да им боцнат 3та ваксина, щото от първите 2 ефекта го няма никакъв!
  • 41 Асен Милев

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "вън БХК":

    Абсолютно точно, иначе няма логика циганина да бяга от власт. Той бяга от отговорност. В момента държавата дава на циганина като социални около 4 милиарда годишно, отделно идват за тях една камара кинти от ЕС. Това са много пари. И единственото нещо което прави НПО-то и циганина, е да чака на готово и усвои тези пари. Без задължения, без вина, без риск.

    Коментиран от #43

  • 42 mmmmda

    5 1 Отговор
    "Acoциирaнeтo e дa зaпaзиш идeнтичнocт, дa зaпaзиш cвoя бит, културa, трaдиции, нo дa cи грaждaнин кaтo вcички ocтaнaли, дa cпaзвaш пoрядкитe нa oбщecтвeнocттa – в лицeтo нa зaкoнитe, дa cи грaждaнин дoтoлкoвa, дoкoлкoтo дa cи плaтил cвoя дaн върху придoбивкитe, кoитo пoлзвaш, дa cи изрядeн oткъм дoкумeнти." - Христо Николов, ти най-добре от всички знаеш, че това е невъзможно, и то точно заради вас, а не заради останалите.
  • 43 Шайба

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "Асен Милев":

    Обяснимо е да постъпват по този начин,след като самите те смятат всички не-цигани за подчовеци,които са длъжни да ги обгрижват и толерират при всякакви обстоятелства,вижте само и какво отношение имат към животните,да сте видели някъде циганин да обгрижва стопанство,не като ратай разбира се,аз лично по измъчени животни от циганските никъде не съм виждал.
  • 44 ТРИ ЗВЕЗДИ

    12 0 Отговор
    Като цяло е прав човека за решенията на слави. Но относно ромите, бих казал че: 1) те сами се дискриминират, като избират да са неуки, неспазващи законите и т.н. в крайна сметка, всеки си има глава на раменете. 2) Няма какво да се сърдят на държавата и обществото. Те са част от обществото и блатодарение и на тях, то е в състоянието, в което е. А за "държавата" гласуват всеки път. Имат глави на раменете, да са мислили вместо да са гласували десетилетия на ред за едната банкнота. 3) Вместо да се сърдят, обвиняват и т.н държавата, да вземат да потърсят отговорност от онези представители на тяхния етнос, които взимат парите по разни програми и не вършат нищо. Защото 4) още от 90-те се дават пари за ромска интеграция, но никога не се държи сметка, не се прави оценка, какво точно е свършено. Вярно е че държавата в лицето на управляващото задкулисие има изгода да има неграмотни цигaни, които да манипулира и да си продават гласа, но това става с помощта на хора от тяхния етнос.
  • 45 Некой си

    9 0 Отговор
    Аммм, сещам се за една ЕТНИЧЕСКА партия...
    Защо трябва циганин (така се наричат сами ромите) да ни го казва, бе драги сънародници?
  • 46 изрод от ГЕРБ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Щом":

    няма да стане
  • 47 kaptain Morgan

    10 1 Отговор
    Ром означава спиртна напитка. Имаме си дума на български и тя е циганин!
  • 48 Браво Ице

    3 1 Отговор
    абсолютно си прав! Защо да няма, например, отделни министри на турците, на арменците, на власите, на тракийците, на шопите, на добруджанците, на руснаците, на .... и т.н. и т.н. Прав е номер 1, че всички граждани трябва да имат ЕДНАКВИ права и ЕДНАКВИ задължения спрямо обществото!
  • 49 Фаро

    1 6 Отговор
    И как решихте,че ромски въпроси няма?Сам казва,че ромите се били капаулирали и ако има неразрешени въпроси,защо ще се капсулират?Има много неразрешени въпроси и решението на Слави е правилно
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Без да го чета, честно , мога да напиша веднага че този изключително нахален ц.ганин, обзет от завист че на друга от етноса се предлага такъв пост, по отношение на това че това е заплаха за националната сигурност е прав. Това е и дискриминация срещу всички останали и няма да мине, но прозорец на Овертон Трифонов все пак отваря. Това е ултралиберастия в действие и насочена срещу всички останали, чието задължение е да се оправят сами и да оправят, носейки на гърба си и племето. А е и кауза пердута. Трябва явно да устискаме, докато на власт в САЩ се върнат нормални хора.За съжаление.
  • 52 безпартиен

    7 0 Отговор
    Кой пречи на ц.иганите да спазват законите на България-добри или лоши!?Кой пречи да започнат от "Закона за образованието" което е задължително у нас?Като се занимава с "ромските" въпроси знае ли какво е по селата на България?Пълно е с ц.иганчета НЕ посещаващи училище,неграмотни и по на 12-13 години вече "женени"!Кой пречи на ц.иганите да си построят жилища на СОБСТВЕН парцел с всички необходими строителни документи?Кой пречи да кандидатстват за работа съобразно образованието и професионалната си квалификация?За интеграция може да се говори единствено след поне 2 поколения ако се ограмотят сегашните малолетни и непълнолетни,да придобият професионални умения,квалификация и най-вече ТРУДОВИ НАВИЦИ!Образованието е бъдещето на този етнос а и на България
  • 53 Петров

    1 5 Отговор
    Христо, почти съм съгласен с теб. Само да ти кажа, че думата фашизъм има друго значение. Я разкажи за тези 25 г работа "на ромска тематика"? Познавам читавите роми - цигани в България. (Думите са синоними, а все още в българския тълковен речник значението за циганин, цигани е обидно. Пропуск или нежелание е да се оправи, не знам.) Някой пита ли ги тях за решаване на ромски проблеми? Та, Христо, познавам те единствено от протестите, на които беше с тъпан и от желанието ти да правиш телевизия. Циганите не ги прави заплаха за националната сигурност. Те искат достъп до образование и работни места.
  • 54 ралф

    2 4 Отговор
    Ех как си мечтая да съм циганин
  • 55 ГЬОРГИ МАРКОВ

    8 1 Отговор
    СЛАВЧО УЧИНДОЛСКИ НЕ Е ДАЛЕЧЕ ОТ ПРОСТОТИЯТА НА БОЙКО БАНКЯНСКИЯ ДЬОБИЛ ! ВИЕ КАКВО ОЧАКВАХТЕ ОТ НИСКАТА ОБРАЗОВАНОСТ НА ДВАМАТА ГЛЪМЕРИ ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.